Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Pietro Aretino válogatott irásai

Pietro Aretino válogatott irásai - Aretino, Pietro - Régikönyvek
Pietro Aretino válogatott irásai - Régikönyvek Pietro Aretino válogatott irásai - Régikönyvek
(0 vélemény)

A reneszánsz-kor azóta is sokat tárgyalt és vitatott egyénisége Pietro Aretino, a "fejedelmek ostora", a modern újságírás egyik őse, aki Velencéből évtizedeken át figyelemmel kísérte, sőt alakította a politikai, művészeti eseményeket. Királyok, fejedelmek, főrangú urak, akikkel levelezett, rettegtek félelmetes szókimondásától. Velencei házát az ínségesek valóságos szociális otthonává tette, felkelőknek szállított fegyvert, műalkotásokkal kereskedett, Tiziánnal volt barátságban. Támadta a kor feudális, udvari stílusát és életformáját, írásaival új olvasóközönséget teremtett, olyan társadalmi réteget állítva maga mögé, amely megértette törekvéseit. Szabadságvágyával áttörte a korabeli irodalom szűk, udvari korlátait, s ezzel az új fejlődés úttörőjévé lett. Nincs abban semmi különös, hogy ezt célt a reneszánsz korában reneszánsz eszközökkel érte el.

Sorozatcím:
Európai antológia - Reneszánsz sorozat
Fordítók:
Koltay-Kastner Jenő
Borító tervezők:
Kátay Béla
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Nyomtatott példányszám:
6.300 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
267 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 5
Pasquino 25
Beszélgetések 41
Vígjátékok 103
Levélgyűjtemények 123
A hozzá és róla írott levelek gyűjteménye 219
Jegyzetek 253

Aretino, Pietro

1492 - 1556
Pietro Aretino (Arezzói Péter) (Arezzo, 1492. április 20.–Velence, 1556. október 21.) itáliai reneszánsz író és költő volt. Színdarabok és vallásos tárgyú könyvek mellett nagy számban írt irodalmilag és kultúrtörténetileg is jelentős leveleket. Ezen kívül Marcantonio Raimondi erotikus újságja, az úgynevezett modi számára érzéki, szerelmi szonetteket szerzett. Aretino azon tehetséges emberek közé tartozott, akik az udvari társaságban saját szellemi teljesítményük alapján emelkedtek fel és mégis függetlenek maradtak. Utolsó könyveinek címoldalán „Pietro Aretino, az Isten kegyelméből szabad férfi”-nek nevezte magát.

Aretino, Pietro  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...