Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Porosz esküvő Két kisregény

Porosz esküvő - Fontane, Theodor - Régikönyvek
(0 vélemény)

Kötetünk címadó kisregénye 1806-ban játszódik, egy évvel a Napóleonnal vívott jénai csata, a régi Poroszország összeomlása előtt. Josephine von Carayon berlini szalonjában szívesen gyűlik össze a jó társaság színe-java, leghívebb látogatójuk Schach von Wuthenow, a komoly, szép szál katonatiszt. Csak az nem egészen világos, kinek udvarol tuljdonképpen: a még mindig csinos, özvegy mamának, vagy okos, mély érzésű, de himlőhelyektől elcsúfított leányának, Victoire-nak. Egyetlen könnyelmű pillanat - s mintha örökre eldőlne a kérdés; a férfinak döntenie kell, nincs többé visszaút. Fontane minden regénye vádirat, tiltakozás a hipokrita porosz társadalom ellen. Nem véletlen, hogy leghíresebb műveiben, az Effie Briest-ben vagy a Tévelygések, tévedések-ben a szerelem igaz emberi törvénye ütközik meg az idejétmúlt társadalmi formák hamis erkölcsi követelményeivel. De Fontane tiltakozása látszólag mentes minden indulattól. A részletek, a kis dolgok aprólékos, lírai leírásában búvik meg, a remek stílus, a mértéktartó ábrázolás eszközeibe öltözik. Regényeiben mintha semmi sem történne. A tisztes szegénységben élő Poggenpuhl család egyetlen törekvése, hogy szűkös anyagi helyzete ellenére fönntartsa az úri látszatot. Ugyan mik is életük fontos eseményei? A három nővér megünnepli özvegy édesanyja születésnapját. Nyugat-poroszországi állomáshelyéről meglátogatja őket kedves, könnyelmű fivérük, Leo. Váratlanul betoppan nagybátyjuk, Eberhard bácsi, s az egyik lányt magával viszi sziléziai birtokára. A távollevők és a család között levelek hidalják át a távolságot. A levelekből s a remek párbeszédekből - melyekért annyira csodálta Thomas Mann Fontanét - minden részletében kirajzolódik előttünk a szereplők élete, szeretjük és megítéljük őket, sajnálkozunk és elborzadunk, s a jellegzetes apróságokból, a súlytalan csevegésből, a mindennapok felrajzó eseményeiből egyre könyörtelenebb világosság árad, olyannak mutatva meg ezt a számunkra idegen, régen elmúlt világot, amilyennek az író szándéka szerint látnunk kell.

Fordítók:
Kászonyi Ágota
Illusztrátorok:
Kass János
Borító tervezők:
Kass János
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
963071678X
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
291 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Porosz esküvő
Carayonné asszony szalonjában 7
"A megszentelt erő" 15
Sala Taronénál 21
Tempelhofban 30
Victoire von Carayon Lisette von Perbandtnak 46
Louis hercegnél 51
Új vendég 59
Schach és Victoire 70
Schach visszavonul 77
Valaminek történnie kell 81
A szánkós felvonulás 86
Schach von Carayonnénál 91
Le choix du Schach 95
Wutenow am See-ben 104
A Schachok és a Carayonok 117
Von Carayonné és az öreg köckritz 123
Schach Charlottenburgban 130
Fata morgana 135
Az esküvő 141
Bülow levele Sanderhez 146
Victoire von Schach Lisette von Perbandtnak 149
A Poggenpuhl család 155

Fontane, Theodor

1819 - 1898
Heinrich Theodor Fontane (1819. december 30. – 1898. szeptember 20.) német író és költő, aki javarészt regényeket írt. Több megjelent könyve vált nemzetközileg is elismert olvasmánnyá, mint például a Tóparti kastély. Ő tekinthető többek között a német költői realizmus legjelentősebb alakjának.

Fontane, Theodor  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2006
Antikvár könyv
2 700 Ft 1 350 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 300 Ft 1 150 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...