Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Regények Őszi regény - Tangó Milonga hercegnő - Félkarral ölelni

Regények - Somlyó Zoltán - Régikönyvek
(0 vélemény)

A prózát író Somlyó Zoltán - az egyetlen, több kiadást megért- Őszi regényén kívül még szűkkörű csodálói előtt is szinte teljesen ismeretlen. Holott ő is, kortársaihoz hasonlóan, az újságírás robotosa volt. Azé az újságírásé - amely kitermelte, és ha szegényesen is, de eltartotta a 20. század első felében kibontakozó modern magyar irodalmat. Azt az újságírást művelte, amelyből egyaránt kiágazott költészet, novella- és regénypróza, dráma vagy publicisztika, esszé. (Felületes ránézésre is: a legtöbb írónál szinte valamennyi műfaj.) Somlyó Zoltánnál, a modern magyar irodalom egyik megújítójánál sem volt ez másképp - hiszen ő is kora reprezentatív gyermeke volt. Az olvasó nemcsak azért veheti revelációt jelentő újdonságként ezt a kötetet, mert a textusok nagy része eddig hozzáférhetetlen volt, hanem azért is, mert Somlyó prózanyelve - teljesen különbözik szecessziósán pompás és érzéki költészetétől. A szintén a férfi-nő harcot, s a vágy lebírhatatlan hatalmát középpontba állító témák sallangtalan, szikár, célratörő nyelven érzékítik meg az örök témát, s ezért méltóan illeszkednek a magyar prózát megújítok - Bródy Sándor, Csáth Géza, a Cholnoky-test vérek - törekvéseihez.

Sorozatcím:
Somlyó Zoltán összes művei - Próza I.
Kiadó:
MÚLT ÉS JÖVŐ LAP- ÉS KÖNYKIADÓ
Kiadás éve:
2011
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
MondAt Kft.
ISBN:
9789639512634
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
274
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 23.00cm
Kategória:

Somlyó Zoltán

1882 - 1937
Somlyó Zoltán (született: Schwartz Zoltán) (Alsódomboru, 1882. június 22. – Újbuda, 1937. január 7.) költő, újságíró, műfordító. Somlyó György (1920-2006) költő, műfordító apja, Somlyó Bálint (1957-) filozófus, esztéta nagyapja.

Somlyó Zoltán  további könyvei

Párbaj és kultúra - Somlyó Zoltán - Régikönyvek
20%
800 Ft 640 Ft (20%)
Antikvár könyv
Nyitott könyv / A titkos írás - Somlyó Zoltán - Régikönyvek
10%
800 Ft 720 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...