Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Róma történelmet írt

Róma történelmet írt - Zamarovsky, Vojtech - Régikönyvek
Róma történelmet írt - Régikönyvek Róma történelmet írt - Régikönyvek
(0 vélemény)

Vojtech Zamarovsky, a széles látókörű művészettörténész és kitűnő író újabb könyvével ismerkedhet meg a magyar olvasóközönség. (Eddig a Trója felfedezése, A világ hét csodája és a Kezdetben volt Sumér... jelent meg magyar nyelven.) Legújabb műve abba a korba vezeti el az olvasót, amikor az emberiség történetét az immár Örök városnak mondott Rómában, az antik világ szellemi, politikai és gazdasági központjában írták. Ismernünk kell ezt a történelmet, hiszen rengeteg tanulsággal szolgál az utókor számára. Megtudjuk, hogyan lett Róma hatalmas, hogyan vált a világ urává, és miért kellett elbuknia. A római örökség az egész emberiség kincse; az ókori Róma nélkül nem beszélhetnénk modern Európáról, de mindarról sem, amit az európaiak más földrészeken alkottak, még ha ezeket az alkotásokat és európai hatásokat nem értékelhetjük is mindenkor a legkedvezőbben. Azt szokták mondani, hogy három Róma épült egymásra: a mai Róma alatt a reneszánsz-barokk város emlékei szunnyadnak, alattuk pedig az antik Róma porlad. Ám a valóságban ez a három Róma nem egymás fölött rétegeződik, hanem egymás mellett létezik és lélegzik, s hatásában egyöntetű, zavartalan egészet alkot. Mind a három Rómát különleges figyelem illeti meg. Zamarovsky műve csupán az ókori Rómával, hősi és dicső történelmével foglalkozik. az író ezt a történelmet nem eszményíti, de nem helyezi kedvezőtlen megvilágításba sem; a pártatlan és elfogulatlan megfigyelő éleslátásával igyekszik hű képet festeni az akkori időkről. Nem azt vizsgálja, hogy miért történt, ami történt, inkább a "hogyan"-ra ad kimerítő választ. Szemléletét tényekkel támasztja alá, s gondosan ügyel arra, hogy a történelmi összefüggések közt minél kevesebb hézag maradjon. Pontosság, alaposság és közvetlenség jellemzi ezt a könyvet, amelynek olvasásakor nemcsak kellemesen szórakozunk, hanem tudásunkat is gyarapítjuk.

Fordítók:
Bártfai László
Kiadó:
Madách Könyvkiadó
Kiadás éve:
1969
Kiadás helye:
Bratislava
Nyomda:
Pravda
Nyomtatott példányszám:
6.400 darab
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
608 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Előszó 11
A római királyság
Róma alapítása 17
De egyáltalán alapították-e Rómát? A rómaiak saját eredetükről: előjáték az égő Trójában volt. Aeneas Itáliába hajózik. Romulus és Remus. "Így jár mindenki, aki átugorja a falaimat!" A szabin nők elrablása. A capitoliumi farkas.
Etruszkok, görögök, latinok 38
A legősibb Itália. A titokzatos etruszkok. "A tudomány mai állása szerint megoldhatatlan probléma." Nápoly, Szibarisz, Szicília: a görög nyugat. Az úgynevezett italikusok tarka keveréke. Latinum és a hét halom városa. Miért éppen Róma?
Róma hét királya 68
Romulus utódai. Harc Alba Longáért: Horatiusok és Curiatiusok. "Rómát sem egy nap alatt építették!" Servius Tullius mint király és forradalmár. Vallás révület és rajongás nélkül: istenek, papok és jósok. A megbecstelenített Lucretia öngyilkossága. A királyok elűzése... örökre!
Legendák, tények és történelem 94
A tudomány arról, ami volt. Krónikák, költői művek és szemtanúk. A rómaiak saját történelmüket írják. Dokumentumok 5 000 000 km2-es területről. Modern történészek: számtalan könyv Rómáról. A tények problémája és az értékelés kérdése. A római történelem korszakai.
A római köztársaság
Város, emberek, intézmények 139
A köztársaság kikiáltása. Patríciusok, plebejusok és Menenius Agrippa példázatai. Népgyűlések, szenátus, hivatalnok. Törvények tizenkét táblán. "A római polgárt kiváltságok illetik meg". A gazdasági alap. A hadsereg kész a világ meghódítására.
Harc Rómáért, hódító háborúk Itáliában 192
Vörös zászló a Mons Palatinuson. Hősök és árulók: szabad-e győzni parancs nélkül? A gallok betörése és a capitoliumi ludak. Három háború a szamnitokkal. Az ausculumi csata: pirruszi győzelem. Vosinii, a régi etruszk város bevétele. Itáliában Róma az úr.
Róma, a Földközi-tenger ura 238
Ellenségek és szomszédok. Az első pun háború és római kirándulás a tenger túlsó partjára. Itália határai az Alpokig terjednek. "Hannibal a kapuk előtt!" A légiók meghódítják Görögországot. A harmadik pun háború: "Karthágónak meg kell semmisülnie!" Afrika és Ázsia mint római tartományok.
A polgárháborúk vihara 289
A magyarságból adódó problémák. A két Grachchus a földért és demokráciáért vívott harcban. Háború az ellenséggel, háború a szövetségesekkel. Marius, Sulla és a köztársaság válsága. A rabszolgák fegyvert ragadnak: Spartacus. Crassus, Pompeius és Caesar. "A kocka el van vetve!"
A köztársaság bukása 346
Caesar mint Róma ura. "Bármilyen is volt, de bölcsen és áldásosan uralkodott." Gyilkosság, amely megrendítette a világot. "Borzalom, íme szabadjára engedtek, akkor hát hömpölyögj tovább!..." A polgárháború utolsó ütközete. Hallgattak-e Rómában a múzsák? A köztársaság hagyatéka.
A római császárság
A korai császárság 399
Új korszak hajnalán. "Az isteni Augusztus tettei." Vergilius, Ovidius, Horatius: a római költészet aranykora. "Márványból épített várost hagyok magam után." A Julius-Claudius dinasztika uralma. Császárok vagy emberi szörnyek? Róma nagyot változott
Róma, a világ ura 448
"A három császár éve" és a Flaviusok dinasztiája. Elmélkedés a zsidókról és a keresztényekről. Traianus, Hadrianus, Marcus Aurelius: a római hatalom és dicsőség tetőfoka. Épül a Colosseum, építkezések a világ minden táján. Az "ezüstkor" irodalma. A tartományok virágzása.
Válságban a birodalom 504
A Severusok dinasztiája. Problémák, reformok és Caracalla rendelete a római állampolgárságról. Katonacsászárok: a birodalomban zilált állapotok uralkodnak. Diocletianus abszolút egyeduralma. A keresztények üldözése és Constantinus császár. Róma elveszti a birodalom fővárosának rangját.
Az antik Róma vége 541
Konstantinápoly, a mai Isztambul. A keresztény császárok és a hitehagyott Julianus. A birodalom felosztása. Az ókori kultúra utolsó virágai. Barbárok a határokon, barbárok Rómában. Romulus Augustulus, az utolsó nyugat-római császár.
Utószó 581
Függelék 585
Római személynevek
Római mérték- és súlyrendszer
Római pénznemek
A római császárok
Forrásmunkák

Zamarovsky, Vojtech

Zamarovsky, Vojtech  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 360 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...