Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Száraztésztagyártás

Száraztésztagyártás - Kálmán Ferenc, Nádházy Gyula - Régikönyvek
Száraztésztagyártás - Régikönyvek Száraztésztagyártás - Régikönyvek Száraztésztagyártás - Régikönyvek Száraztésztagyártás - Régikönyvek Száraztésztagyártás - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1983
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Petőfi Nyomda
ISBN:
9632316231
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
341 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.50cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
Előszó

L FEJEZET (Kálmán Ferenc)

Tésztaipari anyagismeret 9

Alapanyagok 9
Búzafajták tésztaipari célra 10
A búza összetevői és belső tulajdonságai 19
A búza külső tulajdonságai 23
A búza őrlése 24
Az őrlemény szerkezete 25
A liszt összetétele és tulajdonságai 26
Sikér 27
Kémiai anyagok hatása a sikérre 29
A hő hatása a sikérre 30
A sikér minőségét meghatározó tényezők 30
A liszt fehérjéi 31
A liszt szénhidrátjai 32
A hazai tésztaipar által használt liszt 34
A liszt átvétele és tárolása 34
A tésztagyártáshoz használt víz 35
A tésztagyártáshoz használt tojás 35
A tojás részei 36
A tojás összetétele 37
A tojássárgája-olaj fő alkotórészei 38
A tojás tápértéke 38
Változások a tojásban 40
A tojás jelentősége a tésztaipar szempontjából 40
A tojás tartósítása 41
A tojás és tojáspor átvétele, tárolása 41
Szója 42
A szójabab feldolgozása 42
Tejsavó 44
A tésztaipar csomagolóanyagai 44


II. FEJEZET (Kálmán Ferenc)

Tésztagyártó gépek és berendezések 49

A száraztészta előállítására szolgáló gépek és berendezések fejlődése 49
Az 1960-ig üzemelt főbb tésztagyártó gépek és berendezések 52
Keverők 53
Gyúrók 54
Sajtolók 58
Nyújtógépek 61
Vágógépek 62
Tésztaszárító berendezések 63
Tésztagyárak gyártógépeinek és berendezéseinek részletes ismertetése 65
Nyersanyagok Szállításának és tárolásának gépei és berendezései 66
A liszt szállításának, tárolásának gépei és berendezései 66
- Adalék anyagok szállításának, tárolásának gépei és berendezései 74
Nyers- és adalék anyagok előkészítésének gépei és berendezései 74
A liszt előkészítésének gépei és berendezései 75
Vízmelegítő berendezések 81
Tojáskészítmények előkészítésének gépei és berendezései 82
Tésztakeverő, tömörítő, alakító gépek és berendezések 86
PAVAN-sajtológépek 87
BRAIBANTI-sajtológépek 105
Elő- és utószárító gépek és berendezések 120
Magas hőfokon üzemelő PAVAN gyártmányú szálasáru-szárító berendezések 121
Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áru szárítására 134
Alacsonyabb hőfokon. üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására 143
Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áruk szárítására 146
Szálas árut szárító BRAEBANTI-berendezés 149
Apró árut szárító BR AIBANTD.berendezés 156
Tésztakészítmények közbenső tárolásának gépei és berendezései 160
Késztermék-csomagoló gépek és berendezések 161
Apró árut csomagoló gépek 162
Szálas árut csomagoló gép 163
Késztermék raktározásának és belső anyagmozgatásának gépei és berendezései 167
Szellőztető- és klímaberendezések 167
Matricamosó 169
Selejtvisszaőrlő berendezések 169
Külföldön elterjedt, hazai üzemekben nem alkalmazott tésztagyártó gépek és beren-
dezések 170
Tésztaüzemek műszaki ellátása 175
Tésztaüzemek karbantartó szervezete 176
Tésztakészítményeket előállító kisüzemek gépei és berendezései 177
Tésztagyárak telepítési irányelvei és az üzemépületek építési követelményei 178


III. FEJEZET (Kálmán Ferenc)

A tésztagyártás technológiája 181

A tésztaipar története 181
A tésztakészítmények gyártásának fejlődése 182
A hazai tésztaipar története 182
A tésztagyártás 184
A nyersanyagok előkészítése 185
A tészta keverése 188
A tészta tömörítése 192
A tészta alakítása 193
Tésztakészítmények szárítása 203
A szárítási folyamatok fizikai alapjai 204
Szárítástechnikai alapfolyamatok 216
A tésztakészítmények szárításának alapjai 227
Az alakított nyerstészta vizsgálata szárítási szempontból 228
A tésztakészítmények szárításának alapelvei 237
Előszárításos eljárás 239
A szárítóberendezések technológiája 244
Természetes vagy szabad levegőn való szárítás 244
Mesterséges szárítás 244
Korszerű tésztagyártó vonalak szárítóberendezéseinek technológiája 259
A gyártás befejezett műveletei 260
Tésztakészítmények csomagolása 261
Tésztakészítmények raktározása 263
Tésztagyártó vonalak és üzemeltetésük 263
A vonalak beindítása és beállítása 264
Tésztagyártó vonalak üzemeltetése 266
Tésztagyártó vonalak leállítása 273
"új szárítási módok 275
A külföldi tésztaipar 278
A termékválaszték 280
Fogyasztás, felhasználás 284
Kutatás és fejlesztés 285
Száraztésztát előállító kisüzemek 286
Nyersanyag-előkészítés 287
A tészta keverése 287
A tészta tömörítése 288
A tészta alakítása 288
A házitészták szárítása 288
A házitészták csomagolása 290
A házitészták értékelése 291


IV. FEJEZET (Nádházy Gyula)

Tésztaipari termékek 295

A száraztészta-készítmények táplálkozástani jelentősége 299
Tésztakészítmények a táplálkozásunkban. 303
Tésztakészítményekkel szemben támasztott követelmények 304
Tésztaipari laboratóriumok 306
A tésztagyártás higiéniája 309
A száraztészták jellegzetes kórokozói 316
Tésztakészítmények tárolási feltételei és módjai 318
Tésztahibák 321
Alak- és mérethibák 321
Felületi, szerkezeti hibák, törmelékesség 323
Színhibák, áttetszőség 325
ízhibák 326
Főzési hibák 326
Tésztabetegségek 327
Penészedés 327
Savanyodás 329
Házi jellegű tésztakészítmények 329
Tésztaipari anyagnormák 330

A könyvben használt magyarázat nélküli jelölések értelmezése 335

Irodalom 337


Kálmán Ferenc

Kálmán Ferenc  további könyvei

Zala megye versenynaptára és sport kézikönyve 2001. - Kálmán Ferenc - Régikönyvek
40%
640 Ft 384 Ft (40%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...