Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlő és bor

Szőlő és bor - Prohászka Ferenc - Régikönyvek
Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek Szőlő és bor - Régikönyvek
(0 vélemény)
Illusztrátorok:
Szügyi Edit
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Tizennegyedik átdolgozott és bővített kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632322886
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
477
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 19.00cm
Kategória:
A szőlőtőke részei
A gyökérzet
Felépítése, működése és fejlődése
A törzs és a hajtásrendszer
Fás részek
A tőketörzs és részei — Vessző
A hajtás és oldalszervei
Levél — Rügy — Kacs — Virágzat — Fúrt (termés)
A szőlő táplálkozása és életműködése

A szőlőtermesztés környezeti feltételei
A hőmérsékleti viszonyok
A domborzat és a terület fekvése
A talaj
A termőréteg vastagsága — Termékenysége — Vízellátottsága — Fizikai
szerkezete

A szőlő szaporításának módjai
A szaporítóanyag előállítása
Az európai (hazai) vessző
Szelektálás — A vessző megszedése
Alanyvessző
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással
Az iskola talaja — A vessző előkészítése iskolázásra — Iskolázás — A gyö- kereztetőiskola gondozása — A győkeres vessző kiszedése az iskolából
kereztetőiskola gondozása — A győkeres vessző kiszedése az iskolából


Fás oltványok készítése és gyökereztetése
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen

A szőlő telepítése
A telepítés előkészítése
Területkiválasztás
Talajvizsgálat
A művelési és ültetési formák meghatározása
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok Középmagas művelés -
Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés
A szőlőfajta kiválasztása
A szaporítóanyag megválasztása
A talaj előkészítése telepítésre
A talaj gyomtalanítása
A talajfáradtság megszüntetése
A talaj alap- vagy készlettrágyázása
A talaj mélyforgatása
A telepítés
A sorok és a tőkehelyek kijelölése
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése
Az ültetés mélysége
Az ültetés módjai
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás
A szőlő támberendezése
Karótámasz
Huzalos támasz
Új telepítésű szőlők gondozása
Az első év munkái -- A második év munkái

A termő szőlő munkái
A metszés
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe
A rügyek termékenysége
A fiatal tőke alakító metszése
Alacsonymüvelés
Fejmüvelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés
Középmagas. művelés


Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés -- Egy- és kétszintes kordon-
művelés
Magasmüvelés
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyömű-
velés
A termő szőlő metszésmódjai és metszése
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés Hosszúcsapos metszés - Ve-
gyescsapos metszés - Szálvesszős metszés
A metszésmód megválasztásának irányelvei
A metszés ideje
A termés megtervezése metszéskor
A metszés
Télí fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése
A metszés járulékos munkái
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése
- A porhujtások lehúzása - Fejbujtások készítése
Az elpusztult tőkék pótlása
Pótlás gyökeres vesszővel
Tőkepótló bujtás
Döntés
Zöldoltás
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápo-
lása
A talajmunkák
Szölőfedés (takarás)
Nyitás
Kapálás
Vegyszeres gyomirtás
A hajtásválogatás
A kötözés
A hónaljazás
A csonkázás (tetejezés)
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás
A trágyázás célja és jelentősége
A tápanyagok szerepe és hatása
Szerves trágyák
Műtrágyák
A trágyázás alapelvei
Talajelemzés Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása -
Levélelemzés
A hagyományos trágyázás irányelvei
A trágyázás módja és ideje
Levéltrágyázás


A szőlő növényvédelme
Gombás betegségek
Peronoszpóra
Lisztharmat
Szőlőorbánc
Fakórothadás
Szürkerothadás
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek Állati kártevők
Állati kártevők
Szölőgyökértetű (filoxéra)
Szőlőmoly
Szőlöilonca
Kendermagbogár
Cserebogárpajor
Darazsak
Szölőlevélatka
Ritkábban károsító állati kártevők
Élettani elváltozások
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis)
A szőlőfürt kocsánybénulása
Időjárás okozta elváltozások
Tavaszi fagykár
Napperzselés
Jégverés
Kipállás
Permetezési menetrend
A védekezőszerek ismertetése
Gombaölő porozószerek
Rovarölő szerek
Permetezési tudnivalók
Permetező- és porozógépek
Termő szőlők átállítása korszerű művetési formákra
Az átállítás indokai és előnyei
A szőlősorok szélesítése
Átállítás korszerűbb művelésmódokra
A tőkeátoltás módszerei
Zöldre fásoltás
Oltás gyökérnyakba
Oltás gyökértörzsbe

Elhanyagolt szőlők rendbe hozásának módszerei
A leromlás okának kivizsgálása
Tőkék feler3sítése trágyázással


A szőlő növényvédelme 247
195 tőkefej rendbe hozása
250
Gombás betegségek A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása
195 252
Peronoszpóra Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből
195 253
Lisztharmat Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése
205 254
Szőlőorbánc Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek
207
Fakórothadás 208
261
Szürkerothadás 209 Házikerti lugasmüvelés

Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek210 262
Állati kártevők A lugas helyének kijelölése
211 265
Szőlőgyökértetű (filoxéra) A fajta kiválasztása
211 268
Szőlőmoly Az ültetés
212 270
A lugas támaszberendezései
Szőlőilonca 213 270
Kendermagbogár Alkalmazkodó formák
213 273
Cserebogárpajor Díszítő formák
214 276
Házikerti formák
Darazsak 215 278
Szőlőlevélatka A támaszberendezések anyagai 280
216 Lugasformák és alakító metszésük
Ritkábban károsító állati kártevők 217 281
Élettani elváltozások Füzérlugasok
218 282
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) Kordonlugasok
218 287
A szőlőfürt kocsánybénulása Szárnyas lugasok
219 290
Kombinációs tetőlugasok
Időjárás okozta elváltozások 219 292
Tavaszi fagykár A lugasformák kinevelésének általános szabályai 295
220 A termő lugas metszése
Napperzselés 121 298
Jégverés A lugas hajtásainak kezelése
221 Hajtásválogatás — Kötözés — Hónaljazás — A hajtások visszavágása
Kipállás 298
222 (csonkázás, tetejezés)
Permetezési menetrend 302
222 A lugas növényvédelme
„A védekezőszerek ismertetése 225 303
Gombaölő porozószerek A termést szabályozó eljárások
225 A termőhajtások csúcsának lecsípése — Mesterséges pótbeporzás
Rovarölő szerek 303
225 — Fürt- és bogyóritkítás Gyűrűzés — A levelek ritkítása
Permetezési tudnivalók 228 307
Permetező- és porozógépek A trágyázás és az öntőzés
231 309
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra A lugastőkék téli fagyvédelme
234 311
Az átállítás indokai és előnyei A szüreti idő meghosszabbítása
234
A szőlősorok szélesítése 312
235 A szőlő téli eltartása
Átállítás korszerűbb művelésmódokra
236 316
A tőkeátoltás módszerei
236 A szőlőfajták ismertetése 320
Zőldre fásoltás Minőségi fehérborszőlő-fajták
238 320
Oltás gyökérnyakba Ottonel muskotály
241
Oltás gyökértörzsbe 320
242 Rizlingszilváni
321
Leányka
Elhanyagolt szőlők rendbe hozásának módszerei 321
244 Piros tramini
321
A leromlás okának kivizsgálása Szürkebarát 322
244 Pinot blanc
Tőkék felerősítése trágyázással
246

472 473


Zöld veltelini
Sauvignon
Chardonnay
Királyleányka
Rajnai rizling
Olasz rizling
Furmint
Hárslcvclü
Fehér tömegborszőlő-fajták
Ezerjó
Izsáki (Izsáki sárfehér)
Kövidinka
Vörösborszőlő-fajták
Oportó
7,weigelt
Kékfrankos
Merlot
Cabernet .franc
Cabernet sauvignon
Kadarka
Csemegeszölö-fajták
Csaba gyöngye
Kozma Pálné muskotály
Favorit
Irsai Olivér
Szőlőskertek királynője muskotály
Pannónia kincse
Boglárka
Saszla-félék
Mathiász Jánosné muskotály
Attila
Afuz Ali
Hazai nemesítésű újabb szölőfajták
Fehérborszőlő-fajták
Zerir
Zengö
Zenit
Táltos
Karát
Cserszegi fűszeres
Mátrai muskotály
Ezerfürtű
Jubileum 75
Vörösborszötő-fajták


Magyar frankos
Rubintos
Festőborszőlő-fajták
Bíborkadarka
Kármin
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták
fajták
Fehérborszölő-fajták
Zala gyöngye
Bianca
Kunbarát
Kunleány
Vörösborszölő-fajta
Medina
Csemegeszőlő-fajta
Pölöskei muskotály
Alanyfajták

II. A BOR

A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók
A pince
BorkezeléSi eszközök
A boroshordók
Az üres hordók gondozása
Új hordó előkészítése
Vörösboros hordók színtelenítése
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala
Az üvegballonok
A műanyag edények

A szüret és a szőlő feldolgozása
A szőlő érése és a szüret ideje
A szőlőfürt és részei
A feldolgozás előkészületei
A szőlő zúzása és sajtolása
A fehérbor készítése
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt
A must erjesztése
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor)
A vörös- és a sillerbor készítése


A bor az ember életében
Hogyan „tálaljuk" a bort?
A szőlőtermelés és a termés hasznosításának alakulása Magyarországon
Területátszámítás
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége
A munkateljesítmény.irányszámai a termő szőlőben
Borszőlőfajták érési ideje
Csemegeszőlő-fajták érési ideje
A borospince levegőjének páratartalma
A huzal hossza és tömege
Különböző minőségű rönkök tömege
Adatok hasított karó készítéséhez
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez
Permetlészükséglet hektáronként
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége
A must alkotórészei
A must sűrűsége és az erjedési vesztesége
A bor alkotórészei
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámitása mustfokraBorseprö — seprőnyeredék
aBorseprö — seprőnyeredék
Egyéb adatok még a borról
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége
A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete
Kénezés
Üres hordók kénezése
A must és bor kénezési táblázata
Boroshordók fontosabb adatai
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel
Gyors hordómérő-táblázat
A szölőtermesztő munkanaptára
Január—február
Március
Április
Május
Június
Július


Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok Továbbképzéshez ajánlott irodalom
Továbbképzéshez ajánlott irodalom

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...