Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szőlő és bor

Szőlő és bor - Prohászka Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)

E könyv célja, hogy megismertesse az olvasót a szőlőtelepítés, a szőlőművelés, a házikerti lugasművelés és az egyszerű borkezelés legfontosabb tudnivalóival. Eredményesen használhatja a könyvet a házikert gazdája, a kistermelő, azonkívül bárki más is, akinek elegendő a szőlőművelés és a borkezelés gyakorlati ismerete. Hazánkban igen sokan foglalkoznak szőlőtermeléssel. Az állami gazdaságok és a termelőszövetkezetek szőlőtermelő nagyüzemei mellett még az áruszőlő és az árubor termelésében is igen nagy szerepe van a kisüzemi szőlőtermelésnek és a termelőszövetkezeti tagok háztáji szőlőtermelésének. A házikertek szőlőtermelése szintén igen komoly jelentőségű. A család csemegeszőlőszükségletének biztosítása céljából a házikertekből sehol sem lenne szabad hiányozni néhány tőke szőlőnek vagy néhány sor lugasnak. A napos, meleg fekvéseket, fal melletti részeket legcélszerűbben lugassal használhatnák ki. A jól kezelt, szép szőlőlugas - amellett, hogy termést hoz - még a kert díszéül is szolgál. Elsősorban városokban, ipartelepeken vagy olyan vidékeken fontos a házikertekben szőlőt telepíteni, ahol nem folyik egyébként szőlőtermelés. A termelő akár házikertjéből, akár máshol fekvő szőlőjéből mindig érettebben, frissebben, tehát értékesebb állapotban szedheti le a szőlőt, mint ahogyan a piacon hozzájuthat. Nem véletlen, hogy nálunk olyan sokan foglalkoznak szőlőtermeléssel.

Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1955
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
2., javított
Nyomda:
Szikra Lapnyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír, kiadói borítóban
Terjedelem:
272 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
A szőlőnövény részeinek és életműködésének rövid ismertetése . . 7
A szőlőtőke föld alatti részei 7
A gyökérzet . . . . . . . .... . ... . . 7
A szőlőtőke föld feletti részei 9
A tőketörzs és részei . . . . . . . . . . 9
A vessző, a hajtás és részeik 9
A szőlőfajták . . . ... ... . . . . . . . . . ... 16
Európai (hazai) szőlőfajták. . . . . . . . ... . . . . . 16
Fehérborszőlő-fajták . . . . . 17
Vörösborszőlő-fajták. . . . . . .. . . . . . . . . . . 27
Csemegeszőlőfajták , . . 29
Direkttermő szőlőfajták . . . . . . . . . . . 36
Alanyfajták> . . . . . . . . . ... . . ... 36
A szőlő szaporítása ,. . 40
Szaporítóanyag-termelés . . ... . . . . . . . . . . . 40
A sima vesszők szedése 40
Gyökeres vessző előállítása iskolázással 43
Gyökeres vessző előállítása bujtással . 47
Fás oltványok készítése előhajtatással és előhajtatás nélkül . 51
Sima és gyökeres vesszők vérmelése 55
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek . . . . . 58
Tőkepótló bujtás . ... . . . . . . . . . . 58
Döntés . . . . . . . . . . . 61
Zöldoltás . 63
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben 65
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban 67
A szőlő telepítése 69
A terület kiválasztása . 69
Homoktalaj. . . ... . . . . . . . . 70
Kötött talaj 71
Talajvizsgálat . . . . 72
A telepítés megtervezése . 72
A szőlőfajta kiválasztása 72
Karós- vagy gyalogszőlő 73
Gyümölcsfaültetés a szőlőben 74
A terület és a talaj előkészítése telepítésre 75
Területrendezés 75
A talaj termőerejének növelése . 75
Forgatás 76
A terület beosztása 78
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre. 79
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?. 79
Az előkészítés általános szempontjai 80
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése 80
Sima vessző élőkészítésé . . 80
Sima vessző előgyökereztetése . 81
A telepítés elvégzése . . . ... . ... . . . . 83
Általános tudnivalók 83
Ültetés fúró után . 84
Ültetés gödörbe . 87
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme 88
Az új telepítésű szőlő első évi kezelése 89
A szőlő támasztéka 90
Karós támasz 90
Huzalos támasz 91
A szőlő évente ismétlődő munkái . . . . 92
A nyitás . . . . . . . . . . . . . . . . ... . . 92
A szőlő metszése 93
A fiatal tőke alakító metszése 94
A termő szőlő metszése 98
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása 112
A tőkehiányok pótlása. 114
A pótlások ápolása . . 115
A kapálások . . . . . . . . . . . . . . . . . 117
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása . 120
A hajtások válogatása 120
Kötözés 121
A termő hajtások bekurtítása 122
Hónaljazás 122
Csonkázás (tetejezés) . 122
A szőlőnövény védelme . . ... . . . 124
A szőlő gombabetegségei . . . 124
A szőlő rovarkártevői . 134
Időjárás okozta károk . . . . . . . 142
Élettani betegségek . . 144
A szőlőnövény védelmében használatos védekezőszerek . . 145
A szőlő fedése (betakarása) 149
Trágyázás 152
A trágyázás jelentősége . . 152
Szerves trágyák 153
Műtrágyák . . . ... . . ... . . . . . . . . 15T
A trágyázás szempontjai 158
A trágyázás elvégzése 160
Az alanyvesszőtermesztés munkái . ... 163
A szőlők rendbehozásának módszerei 165
Elhanyagolt szőlők rendbehozása . . 165
A tőkék felerősítése trágyázással . 167
A tőkefej rendbehozása . . ... . 169
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása ... 174
Hiányzó tőkék és karók pótlása 176
Új tőkefej nevelése nyakhajtásból 176
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése . . 177
Házikerti lugasművelés 180
A lugas telepítése . . . 181
A lugas helyének kijelölése. . 181
Fajtakiválasztás 182
Ültetés ... 184
A lugas támaszberendezése 184
A lugasalak kinevelése . . . . . . . . . . .. . ... . . 186
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas 187
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas 190
Egy- vagy többkarú emeletes (redély) lugas 190
A lugas kezelése és ápolása 197
A szüret . . . ... . ... . . . . . . . ... . ... 202
A szőlő érése és a szüret ideje . . . 202
A termés leszüretelése 202
A szőlő feldolgozása és a bor kezelése ... 204
A bor tárolására használt helyiségek és hordók 204
Pince 204
Boroshordók . . . . . . . . . . ... . . . 204
Üres hordók gondozása . . 205
Ecetes és dohos hordók rendbehozása 206
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése . . ... . . . 207
A szőlőfürt és részei 207
Előkészülés a feldolgozásra 208
A szőlő zúzása és sajtolása 208
A must erjesztése 208
Vörösborok erjesztése 211
A szőlőtörköly felhasználása v 212
A törköly felhasználása pálinkafőzésre. 212
Törkölybor (csiger, lőre) készítése 213
A must cukortartalmának megmérése (fokolása) 214
A bor alkoholtartalmának meghatározása 216
A bor kezelése . 216
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése . . 217
Borászati tisztaság 217
Töltögetés . 218
Fejtés . . . . 219
A seprő felhasználása 222
Kénezés 222
Savcsökkentés (savtompítás) 224
A bor ízének, színének javítása 226
Borbetegségek és borhibák 227
Borbetegségek . . . 228
Borhibák 230
A szőlő és a must eltartása későbbi fogyasztásra . . . . . . 232
Szőlőeltartás 232
Eltartás kamrában . . . 233
Eltartás levágott vesszővel . 234
Fűrészporba ágyazás 234
Szőlőíz 235
A must tartósítása . . 235
Töményített (sűrített) must 236
A szőlőtermelő munkanaptára . . . . . . . . . . 237
A borvidékek beosztása és az ott telepítésre engedélyezett szőlőfajták 243
Hasznos tudnivalók táblázatokban . 250
Szőlőtermelés 250
Borászat 263
Továbbképzésre ajánlható irodalom 268

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...