Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Szülőhazám, Európa

Szülőhazám, Európa - Milosz, Czeslaw - Régikönyvek
(0 vélemény)

Könyveknek és készítőiknek megvan a maguk sorsa: ez a válogatás már 1988-ban készen volt. Azóta nemcsak a kötet első kiszemelt fordítója, Kerényi Grácia, hanem a helyére lépő Cservenics Jolán is eltávozott közülünk. Noha akkoriban csak a lengyel író szelídebb, kevésbé politikus írásainak kiadására lehetett reményünk, s álmodozni sem mertünk arról, hogy az esszéíró Milosz első, azóta magyarul is olvasható remekművéből, a Rabul ejtett értelemből is válogassunk, a kötet semmit sem vesztett érdekességéből, értékéből. A Nobel-díjas Czeslaw Milosznak nemcsak versei és két regénye, hanem esszéi is romlatlan anyagból készültek. A kommunista rendszer bukását követően a közép-európai országoknak a múlttal, a szellemi örökséggel való szembenézés gyötrelme mellett komoly önvizsgálatot kell tartaniuk, olyan értékorientált szemléletet kell kialakítaniuk, melyek a különbözőségben is biztosítják a hőn áhított európai egységet. E cél megvalósítását azonban megnehezíti az a tény, hogy Közép-Európa nemzetiségi szempontból kontinensünk egyik legváltozatosabb, de egyben legbonyolultabb képét mutatja, ahol évszázadokon keresztül az adott nemzeti érdeket csak más nemzeti érdek korlátozása révén lehetett megvalósítani. A nemzetiségi kérdés az egyik legfőbb közép-európai kérdéssé lépett elő. A probléma vizsgálata, megjelenési formáinak elemzése ösztönzéseket adhat a napi politika, a köz- és a mindennapi élet nemzetiségi gondjainak és kérdéseinek megoldásához. Ezt kívánja elősegíteni ez a sorozat, melyben jeles közép-európai szerzők veszik bonckés alá a nemzeti identitás fogalmát, az együttélés, a hontalanságérzet, a nemzeti önámítás neuralgikus pontjait. Úgy illeszkednek egymáshoz ezek a kötetek, akár a dominó: egymást kiegészítve, korrigálva.

Sorozatcím:
Dominó Könyvek
Fordítók:
Cservenits Jolán, Bojtár Endre, Péter Éva, Pálfalvi Lajos
Borító tervezők:
Hrapka Tibor
Kiadó:
Kalligram Könyvkiadó
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Pozsony- Budapest
Nyomda:
G- Print Nyomda
ISBN:
8071490342
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
338 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Szülőhazám, Európa
Folytatódó háborúk 9
Ifjúkorom városa 18
Nemzetiségek 34
Marxizmus 54
Utazás Nyugatra 78
A fiatalember és a titkok 100
Ami a San Francisco-i öböl felett látszik
Egy nehezen megnevezhető kórról 123
Sok vallás zsivajáról 128
A cenzúráról 135
A Nyugat agóniájáról 146
Fejezet, amelyben a szerző bevallja, hogy az emberek pártján áll, jobb híján 155
Tudományok kertje
A valóság 169
A pokolról 182
A művészet erkölcstelensége 209
A költészet tanúságtétele
Bevezető 223
Kezdve az én Európámnál 226
A költők és az emberiség családja 245
Bilógia óra 262
Vita a klasszicizmussal 282
A romok és a költészet 299
A reményről 321

Milosz, Czeslaw

1911 - 2004
Czesław Miłosz (Orosz Birodalom, Setenyi, 1911. június 30. – Krakkó, 2004. augusztus 14.) Nobel-díjas lengyel költő, író, esszéista, irodalomtörténész, tolmács, jogász.

Milosz, Czeslaw  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 2 800 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 100 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...