Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Takarmányozástan

Takarmányozástan - Schmidt János - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve:
1996
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második, javított kiadás
Nyomda:
Széchenyi Nyomda Kft.
ISBN:
9637362231
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
358
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
A takarmányok kémiai összetétele és a táplálóanyagok sorsa az állati szervezetben 5
A szárazanyag- és víztartalom (Dr. Fekete Lajos) 5
A fehérjék 7
A N-tartalmú anyagok csoportosítása 7
Az aminosavak takarmányozási jelentősége és értékesülésüket meghatározó tényezők 9
Az NPN anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában 16
A fehérjék bendőbeli lebonthatósága 17
A zsírok 18
A nyerszsír felosztása 18
A zsírok szerepe a takarmányozásban 20
A zsírok avasodása 22
A nyersrost 24
A nyersrost összetétele 24
A nyersrost szerepe a takarmányozásban 24
A nitrogénmentes kivonható anyagok 33
Ásványi anyagok 35
Makroelemek 35
Mikroelemek 37
Vitaminok (Dr. Bokori József) 41
A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége 41
Zsírban oldódó vitaminok 43
Vízben oldódó vitaminok 48
A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (Dr. Kakuk Tibor) 57
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (ÁPF) 57
Antinutritív anyagok 58
A háziállatok emésztésének sajátosságai (Dr. Bokori József) 65
A kérődzők emésztésének takarmányozás-élettani sajátosságai 65
A szénhidrátemésztés 67
A fehérjeemésztés 68
A zsíremésztés 69
A ló emésztésének sajátosságai 70
A sertés emésztésének sajátosságai 71
A nyúl emésztésének sajátosságai 73
A baromfi emésztésének sajátosságai 74
A takarmányok emészthetősége (Dr. Schmidt János) 76
Az emészthetőség megállapítás 77
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők 79
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban 82
Az intermedier anyagforgalom (Dr. Vincze László) 83
Energiaforgalom 83
Energetikai alapfogalmak 83
Energiatermelő, disszimilációs (katabolikus) folyamatok 84
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje 84
A zsírok intermedier anyagcseréje 88
A fehérjék intermedier anyagcseréje 91
A takarmányenergia átalakulása a szervezetben 94
A szénforgalom 95
A respirációs vizsgálatok 96
A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére 98
N-forgalom 100
A fehérjék biológiai értéke 101
Az aminosavak emészthetőségének és hasznosíthatóságának megállapítása 103
Vízforgalom 104
A takarmányok táplálóértékének mérése (Dr. Kakuk Tibor) 107
A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag-tartalom alapján 108
Az emészthető energia (DE) és az emészthető össztápanyag (TDN) 108
Lehmann-féle össztápanyag (GN) 109
A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalom alapján 110
A metabolizálható energia használata a monogasztrikus állatok takarmányozásában 110
A metabolizálható energia használata a kérődzők takarmányozásában 112
A táplálóérték megállapítása nettó energiatartalom alapján 115
Keményítőérték 115
NDK energetikai takarmányegység 118
Az USA nettóenergia-rendszere a kérődzők takarmányozásában 119
Nyugat-európai nettőenergia-értékelési rendszerek 124
Hazai takarmányértékelési rendszer a kérődzők takarmányozásában 124
Az állati termelés takarmányozási alapjai (Dr. Schmidt János) 126
A gazdasági állatok takarmányfelvétele 126
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság 126
A takarmányfelvétel szabályozása 126
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete 131
Az életfenntartás energiaszükséglete 132
Az életfenntartás fehérjeszükséglete 140
Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete 142
Az életfenntartás vitaminszükséglete 143
A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete 143
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei 143
A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete 145
A takarmányozás hatása a húsminőségre 151
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete 153
A takarmányozás hatása a gyapjútermelésre 153
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete 153
A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete 155
A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira 155
A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására 162
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete 163
A tej táplálóanyagainak képződése 164
A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete 167
A takarmányozás hatása a tej- és tejtermékek minőségére 172
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete 174
A nemi érés és a takarmányozás 174
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete 175
A takarmányozás hatása a tojás minőségére 178
A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete 179
Az izommunka kémiai alapjai 179
Az izommunka táplálóanyag-szükséglete 180
Takarmányismeret 182
Zöldtakarmányok (Dr. Bokori József és dr. Kovács Gábor) 183
A legelő 183
Szántóföldi zöldtakarmányok 190
Gyökér és gumós takarmányok 198
Silózott takarmányok 199
Szénák 201
A fűfélék szénái 202
A pillangósok szénái 203
A keverék zöldtakarmányok szénái 204
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek 204
Cséplési melléktermékek 206
Szalmafélék 206
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok 207
Magvak (Dr. Fekete Lajos) 208
A gabonamagvak 208
A hüvelyes magvak 211
Az olajmagvak 212
Egyéb magvak 213
Élelmiszeripari melléktermékek (Dr. Fekete Lajos) 213
Malomipari melléktermékek 213
Növényolaj-ipari melléktermékek 215
Cukoripari melléktermékek 217
Szeszipari melléktermékek 218
Sörgyári melléktermékek 219
Keményítőgyári melléktermékek 220
Konzervgyári melléktermékek 220
Állati eredetű takarmányok 221
Egyéb takarmányok (Dr. Fekete Lajos) 225
Takarmánykiegészítők (Dr. Kakuk Tibor) 226
Hozamfokozók 226
Egyéb takarmánykiegészítők 228
A takarmányok tartósítása 233
A takarmányok tartósítása erjesztéssel (Dr. Schmidt János) 233
A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok 234
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők 239
Az erjedés szabályozásának módszerei 243
A silózás veszteségei 252
Silótípusok 254
A silózás gyakorlati végrehajtása 256
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel 258
A takarmányok tartósítása szárítással (Dr. Herold István és dr. Vincze László) 260
A szálastakarmányok szárítása (Dr. Herold István) 260
Szemestakarmányok szárítása (Dr. Vincze László) 271
Szemestakarmányok tárolása (Dr. Vincze László) 273
Szemestermények hűtve tárolása (Dr. Vincze László) 275
A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása (Dr. Schmidt János) 276
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (Dr. Herold István) 276
A takarmányok előkészítése 278
A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Herold István) 278
Szeletelés 278
Szecskázás 278
Pépesítés 279
Pácolás 279
Brikettálás, pogácsázás 279
A szálastakarmányok őrlése 280
Szalmafeltárás 280
Az abraktakarmányok előkészítése (Dr. Vincze László) 281
Fizikai előkészítési módszerek 282
Egyéb takarmány-előkészítési eljárások 284
Ipari abrakkeverék-gyártás (Dr. Vincze László) 285
Receptúrakészítés 287
Az alapanyagok tisztítása 287
Az alapanyagok aprítása 288
Őrlés 288
Darálás 289
Zúzás (roppantás) 289
Bemérés 289
Keverés 289
Granulálás 290
A felhasznált fontosabb forrásmunkák 292
Takarmányozási táblázatok 293

Schmidt János

Schmidt János  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
7 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...