Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Uj teljes magyar és német szótár

Uj teljes magyar és német szótár - Ballagi Mór - Régikönyvek
Uj teljes magyar és német szótár - Régikönyvek Uj teljes magyar és német szótár - Régikönyvek
(0 vélemény)

Ballagi Mór. Uj teljes magyar és német szótár. Magyar-német rész. Negyedik kiadés. Budapest, 1875. Franklin-Társulat Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda (ny.). 848 p. Fűzött félbőr. // Végre valahára szótárom magyar-német része is elkészült és én azon tudattal bocsátom közre e munkát, hogy mindent megtettem, a mit egyes ember ily vállalatban tehet. Tizenöt éve, hogy a magyar-német szótárirással foglalkozom s ámbár igaz lélekkel állíthatom, hogy azóta alig mult el nálam dies sine linea ez ügyre nézve, mind a mellett ma is csak azt mondhatom, a mit már zsebszótárom második kiadásának előbeszédében Goethe után felhoztam, hogy: "ily munka tulajdonképen soha sem készül el; hanem késznek kell azt tartanunk, ha időnk és körülményeinkhez képest a lehetőt megtettük." Igen természetesen! - mert a külömböző nyelvek megfelelő kifejezései mérszerütlen mennyiségekhez hasonlók és soha egymást tökéletesen nem fedezik, a miért is valamely nyelv szókincsének áttétele más nyelvre tulajdonképen csak megközelitő működés, mely tökéletesen befejezve soha sem lehet. - Sokszor egy magyar kifejezéshez napokig, hetekig kerestem a megfelelő német szót s mikor megtaláltam, akkor vettem észre, hogy egyiknek másiknak is még egy mellékárnyéklata is van, mely nincs visszaadva. Ez általános szótári baj, melyen segiteni nem lehet.

Kiadó:
Franklin-Társulat Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda
Kiadás éve:
1875
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Negyedik kiadás
Nyomda:
Franklin-Társulat nyomdája
Kötés típusa:
fűzött félbőr
Terjedelem:
848
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:

Ballagi Mór

1815 - 1891
Ballagi Mór (eredeti nevén: Bloch Móric, Inóc, 1815. március 18. – Budapest, 1891. szeptember 1.) teológus, nyelvész, királyi tanácsos, a pesti református teológiai akadémia tanára, a dunamelléki református egyházkerület és a pesti egyházmegye tanácsbírája, a budapesti református egyház presbitere, Budapest főváros bizottsági tagja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Ballagi Mór  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...