Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Van Gogh

Van Gogh - Jaspers, Karl - Régikönyvek
(0 vélemény)

Élet ​és mű, betegség és alkotás összefüggéseit vizsgálja a nagy német gondolkodó esszéjében, mely először 1922-ben jelent meg. Van Gogh leveleiből bőségesen idézve, kivált az összeroppanás időszakát, a feső utolsó éveit mutatja be. A lélektani meditáció, a szkizofrénia és művészi alkotómunka viszonyának taglalása módot ad Jaspersnek általánosabb kérdések boncolására is, valamint arra, hogy Van Gogh esetét párhuzamba állítsa más, hasonló betegségben szenvedő művészek – Hölderlin, Strindberg – pályájával. "Egyfelől vannak kerek, világegyetemmé záruló művek – írja Karl Jaspers –, amelyek nem késztetnek arra, hogy az alkotó egzisztenciájára vagy más műveire kérdezzünk rá, olyan művek, amelyeknek üdvözült szépségét csaknem időtlenül élvezhetjük, másfelől viszont az európai művészet történetében mindig is voltak olyan alkotások, amelyek valamely egzisztencia kifejeződéseinek, részleges megoldásoknak, útközben tett lépéseknek tetszenek(…). Van Gogh esetében az utóbbi lehetőség szélsőséges módon valósul meg. Az ő művei önmagukban véve nagyon is elmaradnának az utóbbi fél évezred nagy művészi alkotásaitól, egyedülálló magaslatot ér el viszont egész egzisztenciája, amelyet pedig a műalkotások nélkül sohasem érthetnénk meg, és amely főként bennük szólal meg.

Fordítók:
Kardos Péter
Kiadó:
Helikon Kiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Zrínyi Nyomda
ISBN:
9632075269
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
63+16 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Jaspers, Karl

1883 - 1969
Karl Theodor Jaspers (1883. február 23. – 1969. február 26.) német filozófus és pszichiáter volt. Filozófiáját ő maga úgy jellemezte, mint Kierkegaard és Nietzsche által felállított problémákra adott választ.

Jaspers, Karl  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 800 Ft 3 420 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
7 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...