Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Volt egy farmom Afrikában

Volt egy farmom Afrikában - Blixen, Karen - Régikönyvek
Volt egy farmom Afrikában - Régikönyvek Volt egy farmom Afrikában - Régikönyvek Volt egy farmom Afrikában - Régikönyvek Volt egy farmom Afrikában - Régikönyvek
(0 vélemény)

1912 ​telén egy huszonhét éves dán úrilány eljegyezte magát svéd unokatestvérével, Bror Blixen báróval. A házasságkötésre 1914 januárjában már a kelet-afrikai brit protektorátus kikötővárosában, Mombaszában került sor. Az egyik tanú Vilmos svéd királyi herceg volt, aki memoárjában így emlékezik a menyasszonyra: „Karcsú, jó alakú, okos szemű, dús gesztenyebarna hajú, bájos és elegáns fiatal nő…” Ezt a vonzó ifjú hölgyet Karen Dinesennek hívták. Apai ágon ősnemes, anyai ágon gazdag nagypolgári famíliából származott; festőnek készült, s jobbára sikertelen írói próbálkozásokat is tudhatott maga mögött, amikor leendő férjével úgy döntött, hogy a későbbi Kenya gyarmaton kezdenek új életet. Édesanyja rokonsága, a vagyonos Westenholz család segítségével hatalmas birtokot vásároltak Nairobi közelében, „a Ngong-hegyek alatt”, ahol kávétermesztéssel akartak foglalkozni. Rossz helyet választottak, a farm túlságosan magasan feküdt ehhez, ráadásul Blixen báró semmi hajlandóságot sem mutatott a gazdálkodásra: szívesebben futott a gyarmat szépasszonyai után, és tehetséges white hunternek, vagyis szafarivezetőnek bizonyult így ismerkedett meg a mi nagyszerű vadászírónkkal, Széchenyi Zsigmond gróffal és Hemingwayjel is. Karen Dinesen, illetve most már Karen Blixen viszont élete nagy és örök szerelmével ismerkedett eközben: Afrikával – az afrikai tájjal, az afrikai „bennszülöttekkel”, a kelet-afrikai kikuju, szomáli, maszáj emberekkel és kultúrákkal. Afrikában, Afrika hatására lett belőle igazi és lenyűgözően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom „nagyasszonya”. Tizenhét évig élt a fekete kontinensen, nagyobbrészt férjétől külön-, majd elváltan, s meglehetősen viharos szerelmi viszonyban egy másik „természeti emberrel”, a tragikus véget ért Denys Finch-Hattonnal. Örökölt dán birtokára, Rungstedlundbe visszatérve, 1937-ben előbb angolul, majd dánul megírta lírai memoárját-életrajzát, amelyet később romantikus- pszichológiai elbeszéléskötetek, regények követtek. Hosszú és súlyos betegségekkel terhes életének (1962-ben halt meg) főműve azonban kétségtelenül a Volt egy farmom Afrikában. Karen Dinesen, illetve Karen Blixen, leggyakoribb írói álnevén Isak Dinesen, olyan hódolattal és alázattal fordult Fekete-Afrika felé, olyan kivételes érzékenységgel figyelte és festette le tájait, lakóit, amilyenről azóta is alig tett tanúságot európai művész. S ami életrajzából és levelezéséből tudható: szenvedélyesen gyűlölte és megvetette a brit gyarmati közigazgatás korlátolt „felsőbbrendűségét” – Farah Adent, Kinan-dzsuit és a többieket tartva erkölcsileg előbbre valónak. Részint ennek az egyedülálló könyvnek az alapján készült Sydney Pollack hét Oscar-díjjal kitüntetett filmje, a főszerepekben a páratlan tehetségű Meryl Streeppel, valamint Robert Redforddal.

Fordítók:
Gy. Horváth László
Borító tervezők:
Pintér László
Kiadó:
Árkádia
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9633070996
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
381 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.32kg
Kategória:
/ Kamante és Lulu

A ngongi farm g
Egy bennszülött gyermek 28
Vadember a bevándorló házában 47
Egy gazella 67

2 / Baleset a farmon

A baleset 87
Lovaglás a rezervátumban gg
Vamai t io
Vanyangerri 124
Egy kikuju törzsfőnök

3 / Vendégek a farmon

A nagy táncok 157
Vendég Ázsiából 168
A szomáli nők 173
Öreg Knudsen 184
Egy menekülő megpihen a farmon 192
Barátok vendégségben 200
A nemes pionír 207
Szárnyak 2 I g

4 / Egy bevándorló jegyzetfüzetéből
A szentjánosbogarak 243
Az élet útjai 243


A vad a vadnak segít 245
Esza története 247
Az iguána 25o
Farah és A velencei kalmár 252
Bournemouth krémje 254
A büszkeségről 254
Az ökrök 255
A két fajtáról 258
Háborús szafari 259
A szuahéli számrendszer 266
„Nem bocsátlak el téged,
míg meg nem áldasz engemet" 268
Holdfogyatkozás 27o
A bennszülöttek és a költészet 27o
A millenniumról 271
Kitos története 271
Némely afrikai madarak 277
Pania 280
Esza halála 282
bennszülöttekről és a történelemről 286
A földrengés 288
George 289
Kedzsiko 290
A zsiráfok Hamburgba mennek 29!
A menazsériában 294
Útitársak 297
A természettudós és a majmok 299
Karomenya 300
Púran Szingh 303
Különös esemény 306
A papagáj 308


5 / Búcsú a farmtól

Nehéz idők 313
Kinandzsui halála 326
Sír a hegyek közt 334
arah és én mindent eladunk 352
Istenhozzád 369

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...