Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

99 leves 33 színes ételfotóval

99 leves 33 színes ételfotóval - Hemző Károly, Lajos Mari - Régikönyvek
(0 vélemény)

Előszó részlet: A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke. Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb "gép". Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet... talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy "sztrájkba" léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a "szárazkosztot". Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.

Sorozatcím:
99-33
Borító tervezők:
Köböl Vera
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth Nyomda
ISBN:
9631326586
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
64 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.00cm, Magasság: 28.00cm
Súly:
0.45kg
Kategória:
Előszó 3
Egyszerű levesek
Lebbencsleves 5
Savanyú tojásleves 5
Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept 5
Boszniai tojásleves 6
Görög citromos rizsleves 6
Zöldséglevesek
Párizsi spárgakrémleves 7
Portugál zöldségkrémleves 8
Burgonyakrémleves "Parmentier" módra 8
Veronai zellerkrémleves 8
Holland spenótleves 9
Tejszínes zucchinileves 10
Fűszeres-illatos sütőtökleves 11
Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás 11
Csalánleves árpagyönggyel - francia recept 11
Toledói vörösboros karalábéleves 12
Turbolyás karalábéleves 12
Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással 13
Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel 13
Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves 13
Zöldséges gombaleves 15
Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai 15
Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal 16
Francia hagymaleves 16
Feketegyökér-leves 18
Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással 18
Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal 18
"Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept 18
Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase" 20
Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana" 20
Zöldséges grízleves - holland recept 21
Genovai zöldségleves tésztával 21
Húslevesek
Erőleves - alaprecept 21
Erőleves-változatok 22
Húsleves - alaprecept és változatok 22
Marhahúsleves 24
Orjaleves 25
Tyúk- vagy csirkehúsleves 25
Orosz leves bóbitás köcsögben 26
Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás 26
Csirkével, szárnyassal
Vásárhelyi jérceleves 27
Moldáviai burgonyás tyúkleves 27
Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves 28
Gyors gezemiceleves a magam módján 29
Kantoni rizsleves curryvel 30
Marha- és sertéshússal
Betyár zöldbableves 30
Somogyi kanászleves 30
Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával 32
Orosz uborkaleves - "Okroska" 33
Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana" 33
Bableves füstölt csülökkel 34
Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás 34
Magyaros gulyásleves 35
Borban főtt örmény töltötthagyma-leves 35
Húsos szoljanka-leves Álocska módra 36
Kaszásleves 36
Borscs (káposztás céklaleves) és változásai 36
Birka- és bárányhússal
Palócleves Gundel módra 38
Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás 39
Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept 40
Korhely bárányleves 40
Skót ürüleves 40
Számadó juhászné leves 40
Csorba - román nemzeti étel 42
Belsőségekkel, vagdaltakkal
Rasszolnyik - orosz különlegesség 42
Májas zöldségleves - örmény recept 43
Savanyútüdő-leves 44
Tejfölös karfiolleves májgombóccal 44
Halakkal, tengeri finomságokkal
Halerőleves 44
Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók 45
Tiszai halászlé 45
Dunai halászlé 45
Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana" 47
Dalmáciai savanyú halleves 47
Görög halleves - sütőben 47
Biscayai halleves 48
Korzikai halleves 49
Gyümölcslevesek
Narancskrémleves Bajkál módra 49
Részeges meggyleves 50
Krakkói hecsedlileves 51
Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből 51
Hideg levesek
Tejszínes zöldborsókrémleves 51
Zöldbabos zöldborsókrémleves 51
Gazpacho - spanyol specialitás 52
Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept 52
Sörös gomba-póréleves 52
Fokhagymás-kapros uborkaleves 54
Szerb zöldségleves 54
Zöldségleves ínyenceknek 54
Levesbetétek
Pirított zsemlekocka 55
Csurgatott tészta 55
Tojáskocsonya Royal módra 56
Rántott borsó 56
Palacsintametélt 57
Csipetke 57
Májgaluska 57
Daragaluska 57
Húsgombóc 58
Pászka (macesz) gombóc 58
Fánkocskák 59
Söberli (sós piskótatészta) 59
Függelék
Néhány hasznos tudnivaló 60
A levesek sűrítésének módozatai 60
Sertés- vagy marhapörkölt 61
A spárga főzési módja 61
A paradicsom hámozása, előkészítése 62
A gomba tisztítása 62
A padlizsán tisztítása, előkészítése 62
Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese" 62
Házias mértékegységek 62

Hemző Károly

1928 - 2012
Hemző Károly (Budapest, 1928. június 11. – Budapest, 2012. november 6.) magyar fotóművész.

Hemző Károly  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 560 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...