Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A Batthyány-kormány külpolitikája

A Batthyány-kormány külpolitikája - Hajnal István - Régikönyvek
A Batthyány-kormány külpolitikája - Régikönyvek A Batthyány-kormány külpolitikája - Régikönyvek
(0 vélemény)

„A ​Batthyány-kormány külpolitikája” Hajnal István (1892-1956), a neves történészprofesszor posztumusz műve. Szerzője elsőként vizsgálta meg levéltári források felhasználásával az 1848-as magyar minisztérium külpolitikai célkitűzéseit. Hajnal István ismertette meg a szakmát és az érdeklődő olvasókat a kormány tavaszi és nyári diplomáciai erőfeszítéseivel, amelyek arra irányultak, hogy megnyerjék az angol kormány támogatását, a Frankfurtban formálódó német egységmozgalom részéről az elismerést és biztosítsák a szeptemberben útnak indított Teleki László hivatalos párizsi fogadtatását. A tömör szövegezésű tanulmány számolt le azzal a korábbi megalapozatlan, de tartós hiedelemmel, hogy az 1848-as külpolitika irányítója – a kormány többségének háta mögött – Kossuth lett volna. A rendelkezésre álló források gondos elemzésével bebizonyította, hogy a Batthyány-kormány diplomáciai törekvései közös elképzelésen alapultak és azokat maga a miniszterelnök irányította. Ezeknek a közös törekvéseknek a lehetőségeit vizsgálta meg Hajnal István, mérlegelve a nagypolitika erőviszonyainak és a szomszéd népekkel való kapcsolat lehetőségeinek hatását a magyar külpolitika elképzeléseire. A három évtizeddel ezelőtt megjelent tanulmány máig megőrizte újszerűségét, módszerének tanulságot kínáló frissességét. A jelen második kiadáshoz Urbán Aladár, a témakör ismert kutatója írt előszót.

Sorozatcím:
Közös dolgaink
Borító tervezők:
Murányi István
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632817877
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
180 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
TARTALOM

Elószó: Hajnal István és az 1848. évi magyar külpolitika
(Urbán Aladár) 7
Bevezetés 23
Pozsonyi külpolitika 25
Volt-e 48-ban magyar külügyminisztérium? 38
A tavaszi koncepció: Anglia barátsága 49
A tavaszi koncepció: Lengyelország feltámasztása 62
A frankfurti magyar követség 70
A cári hatalom 92
Itália szabadsága 108
Magyar külpolitika a déli szomszédok felé 118
A francia köztársaság: Teleki László küldetése 131
Kossuth egyedül 157
Jegyzetek 169

Hajnal István

1892 - 1956
Hajnal István (Nagykikinda, 1892. július 3. – Budapest, 1956. június 16.) Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, az MTA tagja, a történelemtudományok doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Magyar Országos Levéltár tisztviselője.

Hajnal István  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1994
Antikvár könyv
1 100 Ft 990 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...