Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!
Ingyenes átvétel országosan

A befőzéstől a fagyasztásig Kerti termények házi eltartása

A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek
A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek A befőzéstől a fagyasztásig - Régikönyvek
(0 vélemény)
Illusztrátorok:
Siska Gyula
Kiadó:
Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632326229
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
309 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Egészségünk a természet függvénye 7
Szervezetünk tápanyagai 8
Alaptápanyagok 8
Védőtápanyagok 10
Élvezeti értékek 13
Gyümölcs- és zöldségféléink tápanyagtartalma 13
Betegségek elleni védelem 27

A TARTÓSÍTÁS RÖVID TÖRTÉNETE

A házi tartósítás célja és feladata 29

A GYÜMÖLCSÖK, A SZŐLŐ ÉS A ZÖLDSÉGFÉLÉK
ROMLÁSÁNAK OKAI

Fizikai elváltozások 31
Kémiai elváltozások 32
Mikrobiológiai váltózások 33

GYÜMÖLCSÖK, SZŐLŐ ÉS ZÖLDSÉGEK TÁROLÁSA

Általános alapelvek 35
A tárolás élettani alapjai 36
Termesztési tényezők 36
A tárolásra alkalmas helyiségek 38
Verem 38
Prizma 41


Félig földbe süllyesztett pince 43 Mosó-, hesürítőedények
Pince 45 Csírátlanitóedények
Tárolás teraszon 45 Segédeszközök
Gyümölcs—és csemegeszőlő-tárolás 46 A feldarabolás-aprítás-pépesítés eszközei
A tárolóhelyek és -eszközök előkészítése, fertőtlenítése 46 A csomagolás eszközei
Gyümölcsök téli tárolása 50 Befőzéshez használt egyék segédeszközök
Az alma tárolása 51 A konzerválás segédanyagaí
A körte tárolása 53 Gyümölcsök konzerválása
A birs tárolása 54 Általános tudnivalók
A szőlő tárolása Válogatás
Gyümölcsök rövid idejű tárolása 57 Mosás
A tárolási idő meghosszabbítása 58 Előkészítö munkák
A zöldségfélék téli tárolása 59 Tisztítás, hámozás
Gyökérfélék tárolása 59 Darabolás
A káposztafélék tárolása 61 Előfőzés
Hagymafélék tárolása 62 Üvegek előkészítése
A burgonya tárolása 63 Üvegbe rakás
Kabakosok tárolása 64 A felöntőlé elkészítése
A paradicsom tárolása 65 Zárás
A tárolás feltételeinek ellenörzése 65 Csírátlahítás-sterilezés
Zöldségfélék rövid idejű tárolása 66 Tárolás, raktározás

Befőttkészítés
GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGFÉLÉK Egyes gyümölcsbefőttek készítése
HÁZI GYORSFAGYASZTÁSA Almabefőtt
Különleges almabefött
Néhány szó a gyorsfagyasztás elméletéről 68 Alma fehérborban
A nyersanyagok előkészítése gyorsfagyasztásra 70 Birsbefőtt
Mosás 70 Birs pirosan
Tisztítás, magozás, hámozás 70 Birs sűrű cukorszörpben
Csomagolás 72 Cseresznyebefött I.
Egyes gyümölcsök gyorsfagyasztása 73 Cseresznyebefőtt gyors eljárással II.
Gyümölcskrémek 78 Cseresznye sűrű cukorszirupban III.
Zöldségfélék gyorsfagyasztása 78 Cseresznyebefött vörösborral IV.
Elökészítő munkák 79 Cseresznyehús lepényhez vagy réteshez
Egyes zöldségfélék gyorsfagyasztása 80 Csipkebogyóbefőtt
A gyorsfagyasztott termékek tárolása 88 Dinnyebefőtt I.
Dinnyebefőtt gyors módszerrel II.
t-y HÁZI KONZERV KÉSZÍTÉSE Dinnyegömbök mézzel III.
Görögdinnyehéj sűrű cukorszörpben
A házi konzerv készítésének rövid elmélete 90 Gesztenyebefőtt
Fizikai tartósító módszerek 90 Gesztenye cukoroldatban
Tartósítás vegyületek (anyagok) hozzáadásával 94 Kajszibefőtt I.
Biológiai módszerek 95 Kajszibefött gyors eljárással II.
A házi konzerválásnál használt edények, eszközök, gépek 96 Kajszi rumosan


Kajszi whiskyvel IV. 145 Zöld dió gyors eljárással II.
Kajszibefőtt fűszeresen V. 145 Zöld dió sűrű cukorszörpben III.
Körtebefött I. 146 Zöldmandula-befőtt I.
Körtebefött gyors, egyszerű módszerrel II. 146 Zöld mandula sűrű cukorszirupban II.
Körte sűrű cukorszörpben III. 147 Cukrozott gyümölcsök
Körtebefött vaniliával IV. 147 Gyümölcshúskészítmények
Körtebefőtt dióval V. 147 Általános műveletek •
Körte fehérborban VI. 148 Darabos ízek (dzsemek)
K őszmétebefőtt 149 Bodzadzsem
Málnabefőtt gyors módszerrel 1. 149 Cseresznye
Málnabefőtt húzatással II. 150 Dinnyedzsem I.
Meggybefött I. 1511 Dinnyedzsem II.
Meggybefőtt gyors módszerrel 11. I 5 I Kajszidzsem I.
Meggybefőtt sűrű cukorszörpben III. 151 Kajszidzsem II.
Rumos meggy IV. 152 Kajszidzsem mandulával [II.
Meggyhús tésztába, réteshez 152 Málnadzsem I.
Meggy — nagymama receptje szerint 152 Málnadzsem II.
Narancs- (és grape-fruit-) befőtt I53 Málnadzsem III.
Narancs (grape-fruit) borpárlattal II. 154 Málna-ribiszke dzsem
Narancs- (grape-fruit-, citrom-) szeletek cukorszörpben III. 155 Meggydzsem I.
Őszibarackbefőtt I. 155 Meggydzsem II.
Őszirbarackbefőtt gyors módszerrel II. 156 Meggydzsem III.
Őszibarack sűrű cukorszörpben III. 157 Meggydzsem cseresznyével TV. (lásd cseresznyénél)
Őszibtwackbefőtt egyszerűen (német eredetű recept) IV. 157 Narancsdzsem I.
őszibarak mandulával V. 158 Narancsdzsem II.
Őszibarack whiskyvel VI. 158 Őszibarackdzsem I.
Rebarbarabefőtt 158 Őszibarackdzsem
Ribiszkebefőtt 159 Őszibarackdzsem III. (gyors módszerrel)
Ringlóbefőtt I. 160 Paradicsomdzsem
Ringlóbefőtt sűrű cukorszörpben II. 160 Rebarbaradzsem I.
Ringlóbefőtt fehérborral III. 160 Rebarbaradzsem II. (német recept)
Szamócabefött I. 161 Ribiszkedzsem I.
Szamócabefőtt sűrű cukorszörpben II. 162 Ribiszkedzsem — nagymama receptje szerint II.
Szederbefőtt 162 Ribiszkedzsem III.
Szilvabefőtt I. 161 Ringlódzsem
Szilvabefött egyszerűen II. 163 Szamócadzsem I.
Rumos-ecetes szilva III. 164 Szamócadzsem II.
Felezett, magozott rumos szilva IV. 164 Szamócadzsem III. (német recept)
trFűszeres. vörösboros szilva V. 164 Szederdzsem
Szölőbefőt t 165 Szilvadzsem
Szőlő konyakkal 16% Gyümölcsízek (lekvárók)
Szőlő sherryvel 165 Almaíz (almapüré)
Szőlő vörösborban — nagymama receptje szerint 166 Alma-kajszi íz
Zölddió-befőtt I 166 Alma-narancs lekvár


Csipkebogyóiz I. (hecsedli) 191 üdítőital zöldségfélékből
Csipkebogyóíz kevesebb cukorral II. 192 Paradicsom-ivólé
Csipkebogyóíz más gyümölcsökkel keverve III 192 Gyümölcsszörpök
Kajsziíz I. 193 Málnaszörp
Kajsziíz II. 193 Szamóca-, piros- és feketeribiszke-, szederszörp
Kajsziíz kevés cukorral III. 193 Meggyszörp
Málnaíz I. 194 Csipkebogyószörp
Málnaíz kevés cukorral II. 194 Szőrp hideg úton
Málna-ribiszke íz 194 Gyümölcskocsonyák
Málna-meggy íz 195 Általános munkák
Meggyíz I. 195 Egyes gyümölcskocsonyák készítése
Meggyíz kevés cukorral II. 195 Birskocsonya
Meggyíz ribiszkével III. 196 Almakocsonya
Őszibarackíz I. 196 Citrom-, grape-fruit- és narancskocsonya
Őszibarackíz 11. (német eredetű recept) 197 Kajszikocsonya
Ribiszkeíz I 197 Köszmétekocsoriya
Ribiszkeíz málnával II. (lásd málnaíznél) 198 Ribiszkekocsonya
Ribiszkeíz meggyel III. (lásd meggynél) 198 Gyümölcsborok készítése
Ribiszkeíz kevés cukorral IV. 198 Általános munkák
Szamócaíz 198 Egyes gyümölcsborok előállítása
Szamócaíz kevés cukorral 199 Almabor
Szilvaíz 1. (szilvalekvár) 199 Csipkebogyóbor
Szilvaíz II. 201 Meggybor
Szilvaía.cukorral, hámozott szilvából III. 201 Ribiszkebor
Vegyes gyümölcsízek 201 A gyümölcsborok kezelése
Birssajt 202 Gyümölcsök aszalása
Hidegen készített gyümölcsízek 204 Miben aszaljunk?
Kajsziíz 204 Aszalás napon
Málnaíz 205 Aszalás tűzhelyen
Őszibarackíz 205 A gyümölcsaszalás technológiája
Ribiszkeíz 205 Aszalt szilva készítése
Szamócaíz 206 Aszalt alma
Gyümölcslevek házi készítése 206 Aszalt körte készítése
Általános munkák 207 Kajszi aszalása
Tükrös (deritett-szürt) levek 211 Őszibarck aszatása
Almalé 213 Zöldségfélék tartósítása
Szőlők 214 Általános munkák
Meggylé 214 Az egyes zöldségfélék hőkezeléses tartósítása
ágibiszkelé 214 Gombakonzerv

Szamócaié 214 Karfiolkonzerv
Málnalé 215 Kukorica
Vadon termő gyümölcsökből készült levek 215 Paradicsom egészben
Rostos gyümölcslevek (nektárok) 215 Hámozott paradicsom egészben
Odítőital virágból • 216 Spárgakonzerv


Zöldbabkonzerv 251 Zöld paradicsom
Zöldborsókonzerv 253 Zöld paradicsom édes-savanykásan
Zöldségfélék eltartása besűrítéssel 255 Édes-ecetes uborka paprikával
Paradicsomlé és -püré 255 Édes-savanykás tök
Fűszeres paradicsommártás (ketchup) 258 Zöldbabsaláta télire
Angol ketchuprecept 258 Piros káposztával töltött paprika
Magyar fűszerezésű ketchuprecept 258 Alma savanyúság
Ketchup paprikával 259 Vegyes savanyúság
Lecsó készítése 259 Vegyes savanyúság II. (csalim
Lecsó áttört paradicsomlével 259 Különböző savanyúságok — télen elkészíthetö salátákhoz
Lecsó darabos paradicsommal 260 Zöldségfélék szárítása
Zsíros lecsó 261 Előkészítő munkák
Sóskapüré 261 Az egyes zöldségfélék szárítása

Natúr sóskapüré 262
Sóska zsiradékkal 263 DIÉTÁS BEFŐZÉS

Parajpüré 263 IRODALOMJEGYZÉK
Tartósítás sózással 264
Paprikapüré 265
Vegyes gyökérzöldségek 265
Zöld levélfűszerek sóval 266
Tartósítás savanyítással 267
Tartósítás tejsavas erjesztéssel 267
A kovászos uborka 268
Téli sós-vizes uborka 269
A káperszta savanyítása 270
Savanyítottkáposzta-konzerv 272
Tartósítás ecet hozzáadásával 273
Ecetes uborka 273
Csemegeuborka 274
Uborkasaláta 275
Édes-savanykás uborka 276
Édesen sós-ecetes uborka 276

Fűszeres uborkaszeletek 277
Zöld dinnye savanyúság 277
Ecetes paprika 278
Paprikasaláta 279
Tölteni való paprika ecetesen 280
Tölteni való paprika paradicsommártásban 280
Ecetes cékla 281
ecetes gomba 282
Ecetes gyöngyhagyma 282
Gyöngyhagyma kaporral 283
Gyöngyhagyma vörösborral 283
Patisszon 283


Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...