Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A bor titkai - A bor világa egy bennfentes szemével

A bor titkai - A bor világa egy bennfentes szemével - GILES KIME - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az elmúlt húsz év során a bor csavarokkal, agresszív reklámkampányokkal és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte ki magát. Ez a könyv lecsupaszítja a témát a szakzsargontól és a mellébeszéléstől. Tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk bort magunk és barátaink számára. Az ízlelőszerveink kifinomításától kezdve a feltétlen szükséges poharakig 52 ragyogó ötletet kapunk arra nézve, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezen élvezetes italból. Ez a könyv olyan ötleteket ad, amelyek segítik, hogy önálló véleményt alkothassunk a borról. Itt az ideje, hogy valóban megkóstoljuk a borban lévő szabadságot.

Fordítók:
Lautner-Deák Krisztina
Kiadó:
Scolar Kiadó
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kinizsi Nyomda
ISBN:
9789639534698
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
240
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
Sláger tippek
Bevezetés
Soha ne befolyásoljon a körítés 1
Ha egy üveg bor kinyitásakor a címke, az ár és a borkereskedelem mítoszai keltette előítéleteink befolyásolnak bennünket, akkor itt az ideje, hogy elsajátítsuk a szabadgondolkodó borivás művészetét.
A választás agóniája 5
Amikor Isaiah Berlin elhíresült módon a választás agóniája miatt panaszkodott, lehetséges, hogy előtte egy borkereskedőnél járt. Azonban akármilyen széles a rendelkezésünkre álló borválaszték, a szabadgondolkodó borivónak kezdetben csak néhánnyal érdemes foglalkozni.
Bátorító ismeretlenség 9
A leggyorsabb és a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a borászok által ránk rakott terhektől, ha anonim kóstoljuk a borokat.
Édes álmok 15
Ha édesnek érzünk egy bort, az nem szabad, hogy elvegye a kedvünk tőle - különösen akkor nem, ha ezt megfelelő mennyiségű szájnedvesítő savasság ellensúlyozza.
Ízleljünk a saját tempónkban 19
A bor zamatának megértése sokkal összetettebb művészet, mint képzelnénk. A siker azonban biztos: szánjunk rá elég időt, a gyakorlat teszi a mestert.
Illatok és érzékelés 23
Egy pohár finom bor a legélvezetesebb aromaterápiás kezelésben részesíti a szaglószervünket. Az érzékeink ilyet még soha nem tapasztaltak.
Pohárfelvonás 27
Ahhoz, hogy teljes mértékben felfedezhessük a bor illatát, megfelelő poharakra van szükségünk. Mindazonáltal ne hagyjuk magunka összezavarni - esetleg megtéveszteni - azok által, akik megpróbálnak különféle típusú poharat eladni minden egyes létező borfajta számára.
A Chardonnay megértése 31
A chardonnay szőlőfajta sokkal több, mint egy íz. Attól függően, hogy hol terem, hogyan kezelik, rengetegféle sítlusú bor készülhet belőle - zamatos és kevésbé zamatos egyaránt.
Fehérek attitűddel 35
Minél ismeretlenebb a szőlőfajta, annál érdekeseb az ízvilága. Tanuljuk meg értékelni az egzotikus élvezeteket és a szokatlan szőlőfajtákat.
A szőlővel kapcsolatos elvárások 41
A szőlőfajták megkülönböztetésének művészete könnyen kifejleszthető. Ám a borkészítés folyamata közben a szőlő annyi beavatkozáson megy keresztül, hogy az igazán fogós kérdés az, mennyire meghatározó a szőlőfajta?
Mit csinálnak a borászok? 47
Milyen szép is lenne, ha a bor egyszerűen csak erjesztett szőlőléből készülne. Valójában azonban a borkészítés folyamatába számos eljárással beleavatkoznak, melyek egy része jónak, más részük visszataszítónak tűnik.
Pincér, tölgyfa van a poharamban 51
A borokban felfedezhető ízek közül a tölgyet a legkönnyebb azonosítani. A következőkben útmutatót találunk ahhoz, hogyan ismerhetjük fel és hogyan használhatunk olyan kifejezéseket magabiztosan, mint például a "szájat összehúzóan tölgyes".
Ha esik, ha fúj 55
Az egyik oka annak, hogy a borok olyan sokféle íz és illatvilággal rendelkeznek, az az, hogy a szőlő rendkívül érzékenyen reagál az éghajlatra.
Méltósággal megöregedni 59
Az összes bornak jót tesz az idő? Ha nem, akkor melyikeknek? Tegyünk egy utazást ízlelőszerveinkkel a múltba.
Nehéz szavakat találni 63
Bár sokan gátlásosak, ha borról kell beszélniük, ez fontos részét képezi a megértés elmélyítésének. Sajátítsuk el, hogyan beszélhetünk magabiztosan a borról - anélkül, hogy borsznobnak tűnnénk.
A bor hőmérséklete 67
A hőmérséklet nagymértékben befolyásolja, hogy a bor hogyan juttatja önmagát kifejezésre. Ahelyett, hogy a különféle borok ideális hőmérsékletét előíró útmutatót tanulmányoznánk, dobjuk a szabályzatot a szemetesbe és fedezzük fel, hogy mi a legjobb számunkra.
A terroir hatalma 71
A terroir fogalma vajon nem csak a franciák kitalációja, hogy rosszul készített, jellegtelen boraik számára mentségül szolgáljon?
Házasítás 75
Az egy szőlőfajtából készült borokat lehet, hogy könnyebb megérteni, azonban a világ legjobb borai közül számos házasítással készül. Itt az ideje, hogy eldöntsük, melyik borokat részesítjük előnyben: az egyetlen szőlőfajta felhasználásával vagy a házasítással készülteket?
Dugóbeszéd 79
Miután elsajátítottuk a módját, könnyű megállapítani, hogy egy bor dugóízű-e - az igazság azonban az, hogy erre nincs mindig szükség.
Cabernet sauvignon 83
A világ leghíresebb, hosszú életű borai közül jó néhány cabernet sauvignonból készül - mint ahogy ez az alapja a legkiábrándítóbb borok némelyikének is. Találjuk meg a legjobb példákat, és így egy életen át tartó szerelem veheti kezdetét.
Bordeaux-i, burgundi és champagne-i borok 87
Hogyan élvezzük a francia borokat - és kerüljük el azokat, amelyeknél a körítés győzedelmeskedik az íz felett?
A csodás dél 91
Útikönyv Dél-Franciaország mély, tintafekete színű vörös-, és háromdimenziós fehérboraihoz.
Pezsgőpompa?
Sok ember nem mindennapi élvezetnek tartja a pezsőt, a buborékok azonban kétségkívül alkalmasak arra, hogy pancsolt, fejfájást okozó borokat álcázzanak.
Spanyol magaslatok
Ne utasítsuk el a spanyol borokat pusztán azért, mert címkéik sokkal nehezebben kibogozhatók az Újvilág borainál. Spanyolország termeli a világ legcsábítóbb borainak némelyikét, melyek ára csupán töredéke a divatosabb területek hasonló minőségű borainak.
Használati utasítás sommelier-khez 103
Netán atyáskodónak és feleslegesnek érezzük az éttermek borpincéreit? Ennek az lehet az oka, hogy még nem olvastuk a használati utasításukat.
Oz varázslói 107
Vajon az ausztrál bortermelők friss, életteli, gyümölcsös borokat vagy unalmas, íztelen gyenge löttyöket készítenek, melyek csupán a jó marketingnek köszönhetik sikerüket? Itt az ideje, hogy állás foglaljunk a nagy ausztrál borvitában.
Fantáziasziget 113
Harminc évvel ezelőtt a borkedvelők nevetésben törtek volna ki, ha azt hallják, hogy Új-Zéland egy napon a világ legjobb minőségű fehérborainak a forrása lesz. A bárányé, igen, de hogy világklasszisú Sauvignon Blanc-t, Pinot Noirt, Rizlinget és Pinot Gris-t készítenek majd? Az lehetetlen!
Kaliforniai álmodozók 117
Az Amerika nyugati parjainál elterülő szőlőskertek a legszebbek a világon. Vajon a kaliforniai borászatok hajthatatlan technikai tökéletesítésre való törekvése olyan borokat eredményez, melyekről csak álmodhatunk? Vagy az is lehet, hogy egy kissé jellegtelenek?
Az olasz reneszánsz 123
A nyolcvanas években az olaszok meglehetősen hétköznapi borokat készítettek - nagy mennyiségben. Húsz évvel később azonban a termelők megtanulták a leckét, és manapság olyan borokat készítenek, amelyek kellemes megkönnyebbülést jelentenek az ausztrál Chardonnay megjósolható íze után.
Sherry-bébi 127
Egy émelyítő, ódivatú ital, mely csak arra jó, hogy kiöntsük a lefolyóba, vagy egyike a világ legértékesebb, azonban lebecsült borainak? Összpontosítsunk a legjobb példákra, és hamarosan önálló véleményt formálhatunk.
Itt a Syrah, hol a Syrah 131
Az ausztrál borászok újra felfedezétk a syrah-t a Rhone-völgy klasszikus szőlőfajtáját -, mégpedig akkora sikerrel, hogy egy olyan új stílusú bort segítettek a világra, melyet teljes joggal vallhatnak magukénak. Ráadásul saját nevet is adtak neki.
Veszélyes kereskedők 137
Jó borkereskedőre legalább annyira szükségünk van, mint dugóhúzóra. A legjobbak nemcsak nagy tudásúak, hanem olyan borokat is árulnak, amelyeket nagy valószínűséggel nem találhatunk meg a szupermarketek polcain.
A boldog házassá titka 143
Az ételek és a borok párosításának művészetére számtalan szabályt alkotak. Azonban az érzéki, kielégítő kapcsolat kulcsa a nyitottságban keresendő.
Pénz beszél 149
Az a tény, hogy egy teljesen elfogadható minőségű bort megkaphatunk nem túl drágán, míg egy kissé jobbnak számító akár a százszorosába is kerülhet, felveti azt a kérdést, hogy vajon van-e igazi megfelelés az ár és az íz között.
Orvosi javaslatra? 153
A boripar lehet, hogy megpróbálja elhitetni velük, hogy a borfogyasztás az egészséges étrend része, a mértéktelen fogyasztás azonban minden kétséget kizáróan végzetes következményekkel járhat. Tanuljuk meg megkülönböztetni a mesét a valóságtól.
A kelet ígérete 157
A tizennyolcadik században a világ legjobb borai közül jó néhány Kelet-Európából származott. 300 év elteltével azonban a régiónak az a híre, hogy elég jellegtelen borokat készít. Felragyog-e valaha újra a csillagzata?
Reggeli fejfájás? 161
A Portói valóban nem több, mint garancia arra, hogy másnaposak legyünk? Vagy talán egyike a világ legmesteribben készített borainak? A döntés a kezünkben.
Szép új világ 165
A borkedvelők az "Újvilág" kifejezést úgy használják, mint Kolombusz nemrégiben fedezte volna fel, hogy az Atlanti-óceánon túl is van élet. Mégis megfelelő arra ,hogy kifejezzük vele a bor forradalmain új megközelítésmódját.
All fine and dandy 171
Mitől válik egy bor méltóvá a "fine" jelzőre? Egy különleges címkétől (és az ehhez illő ártól), vagy finom íze és aromája miatt? Szabadgondolkodó borivóként hamarosan megtaláljuk a választ a kérdésre - és az is kiderül, hogy nem mindegyik fine bor kerül vagyonokba.
Szerény vörösek 175
A vörösborok világát lehet, hogy a cabernet sauvignon, a merlot, a shiraz és a pinot noir uralja, azonban miután megismertük ezeket, érdemes felderítenünk az olyan kevésbé ismert fajták ízvilágát is, mint a malbec, a cabernet franc, a pinotage, a zinfandel, a carmenere és a kadarka.
Ki lesz a győztes? 179
Lehet, hogy Ausztrália, Új-Zéland és Kalifornia egy fejjel vezet a mesés, világklasszisú borok készítésének versenyében, ám Dél-Afrika és Chile ott van a nyomukban.
A Loire vonzereje 183
Az összes francia borvidék közül, melynek válaszolnia kellett az Újvilág bortermelőinek kihívására, a Loire-völgy a legbűnösebb az önelégültség vétkében.
Folyó szeli ketté 189
A Rhone-völgyben elterülő szőlőbirtokokon készül a világ legízletesebb vörösborainak egy része - valamint a legelismertebb fehérborok némelyike is. A Rhone-völgy nagy sikerének a titka azonban abban rejlik, hogy hű maradt borkészítési hagyományaihoz.
A nagy burgundi teszt 195
Burgundiában a pinot noir és a chardonnay szőlőfajták képezik az alapját a világ néhány legelismertebb borának. Vajon a világ más részeinek bortermelői nagyobb sikerrel alkalmazták ezeket a fajtákat a hétköznapi borok készítésében?
Fehér nagy reményekkel 199
A semillon egyike a legjobban eltitkolt szőlőfajtáknak, melyből a világ legfinomabb, kevésbé ismert borainak némelyike készül. Engedjük, hogy szokatlan íz- és illatvilága színt vigyen a gasztronómiai életünkbe.
Bordeaux-i kitérő 203
Bordeaux lehet, hogy a világ legösszetettebb és legnehezebben átlátható borvidéke, azonban ha kellő kitartással közelítünk hozzá, az emberiség legcsodálatosabb és legfinomabb boraival ajándékozza meg a borkedvelőket.
Éljen soká? 209
Néhány borkedvelő a borok felvásárlásából és néhány éven belüli újraértékesítéséből származó profit segítségével finanszírozza borfogyasztási szokásait. Legalábbis ez az ideológia...
A Liebfraumilchen túl 213
Többségünknek olyan előítéletei vannak a német borokkal kapcsolatban, hogy csupán a vakkóstolás nyújt esélyt az objektív értékelésre. Először azonban professzionális segítségre van szükségünk...
Helyi hősök 217
A legjobb borok némelyike egyfajta többlettartalommal rendelkezik: nemcsak finom, hanem borvidékének borkészítési hagyományait is kifejezésre juttatja. És nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a legjobbakért.
Az ízlelőszervek megdolgoztatása 221
Megéri időnként ismeretlen területre merészkedni még akkor is, ha kezdetben csupán néhány szőlőfajtára és borstílusra összpontosítunk.
Hogyan kerülhetjük el Bacchus bosszúját? 225
A másnaposság a túlságosan lelkes borfogyasztók büntetés. Mivel nincs rá igazi orvosság, a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni.
Sikerül elérnünk a bornirvána állapotát? 229
A tanácsok megfogadása és a kóstolótesztek követése nem garantálja, hogy egyik pillanatról a másikra szabadgondolkodó borivóvá válunk. Azonba, ha elég kitartóak vagyunk, akkor egész életen át tartó élvezet lesz a jutalmunk.
Itt a vége 234
Vagy éppen valami újnak a kezdete?
Hol találjuk? 236
Név- és tárgymutató

GILES KIME

GILES KIME  további könyvei

Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1977
Antikvár könyv
600 Ft
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1993
Antikvár könyv
2 000 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 540 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...