Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A broilermarha (Dedikált) A marhahústermelés módszerei

A broilermarha (Dedikált) - Hajas Pál, Dr. Várkonyi József - Régikönyvek
A broilermarha (Dedikált) - Régikönyvek A broilermarha (Dedikált) - Régikönyvek A broilermarha (Dedikált) - Régikönyvek A broilermarha (Dedikált) - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szegedi Nyomda
ISBN:
9632306635
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
343
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
1. Bevezető 5
2. A marhahústermelésről 9
Az ágazat helye, szerepe az élelmiszer-ellátásban 9
A marhahústermelés és -fogyasztás világhelyzete 9
A hazai marhahústermelés értékelése 12
A szarvasmarhaprogram 20
Vágómarha- és marhahúsexportunk 27
3. A marhahústermelés tenyésztési feltételei 30
A termelékenységi potenciál 30
A termelési potenciál tényezői 33
A borjúszaporulat 33
A borjúvágások 36
A tenyészüszők intenzív felnevelése és korai tenyésztésbe vétele 37
A borjazási időköz csökkentése 38
A tehenek hasznos élettartamának növelése 40
4. A fajták 41
A fajták megítélésének alapja : a hústermelési értékmérők 41
Speciális húsfajták 44
Hereford 45
Aberdeen angus 46
Limousine 48
Charolais 50
Kettős hasznosítású fajták 53
Hegyi tarka fajták 53
Hústermelés tejelőfajtákkal 60
Típusok, keresztezések, hibridek 61
„Dália" magyar húsmarha 61
A túlizmolt farú szarvasmarha típusa 63
Húsmarha-keresztezések 67
A fajta kiválasztása hizlalásra 82



5. A broilermarha 87
A marhahizlalás módszerei 90
A borjúhústermelés (a borjak hizlalása) 90
Növendékmarha-hizlalás 92
A broilermarha-termelés feltételei 94
Az új termék iránti piaci igény 96
A koncentrált hizlalóbázis 99
A nagy termelékenységi potenciálú marha 104
Az intenzív hizlalás 106
Nagy hatékonyságú takarmányok 110
A végtermék-előállítási folyamat gazdasági ösztönzése 113
6. Tenyésztésgenetika, szelekció, tenyésztési módszerek 115
Több lépcsős tenyészértékbecslési rendszer 122
7. Takarmányok, takarmányozás 127
A szarvasmarhák takarmányozásának sajátosságai 128
Az új takarmányozási eljárások 129
A monodiétás takarmányozás 131
A broilerhizlalás táplálóanyag-szükséglete 133
Átlagos táplálóanyag-szükséglet a hizlalás időszakára 143
A magyar tarka hízómarhák táplálóanyag-szükséglete 145
Borjúnevelés 146
A marhahizlalás takarmányai 149
Természetes (gazdasági) takarmányok 150
A gyephasznosítás korszerű módszerei 151
Abrakkeverékek 180
Az ivóvíz 221
A takarmánykiegészítők 224
A vasárnapi etetés 232
8. A marhahústermelés technológiája 234
Elhelyezés, gépesítés 236
A marhahizlalás épületei 237
Gépesítés 243
Marhahústermelő telepek 257
Telepméret, koncentráció 257
A marhahizlaló telepek építési elvei 259
Az Agroterv marhahústermelő telepei 261
A Komáromi Állami Gazdaság marhahizlaló telepe 273
A kaposvári kötetlen tartásos hizlalási rendszer („Balatonszabadi istálló") 275
1200 férőhelyes, tömbösített, zárt, kötetlen tartású hizlalótelep 278
Könnyűszerkezetes, félig tömbösített, 1000 férőhelyes háromfázisú hizlalótelep 280
HSZV-rendszerű telep 283


A 3000 férőhelyes Agrokomplex hízómarhatelep 291
Az 1080 férőhelyes Mezőpanel hízómarhatelep 293
A hódmezővásárhelyi hizlalási technológia 298
Iparszerű marhahizlaló telepek a Szovjetunióban 300
Marhahústermelő telepek az USA-ban 303
Marhahizlaló telepek Olaszországban 307
A borjúnevelés rendszerei 308
Itatásos borjúnevelés tejpor és laktin keverékével 309
Borjúnevelés szoptatóautomatával 314
Zárt rendszerű borjúnevelés (Agrokomplex-rendszer) 315
9. Állategészségügyi irányelvek 322
Általános higiéniai szabályok 323
A fertőző betegségek megakadályozása 324
A nem fertőző betegségek megelőzése 327
A hústermelés és a humánhigiénia 327
10. A marhahústermelők piaci (marketing) munkája 329
Forrásmunkák 337


Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...