Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957-1990

A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957-1990 - Pál István, Szabó Csaba - Régikönyvek
A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957-1990 - Régikönyvek A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957-1990 - Régikönyvek
(0 vélemény)

Pál István, az ELTE tanára, e könyvében levéltári kutatásai alapján a budapesti közlekedés fejlesztésének történetét írta meg az 1956 utáni időszakban, tanítványa, Szabó Csaba közreműködésével. A folyamatban - kivéve a legfiatalabbakat - a fővárosiak valami módon mindannyian érintettek voltak, ezért a mű az olvasók széles köréhez szól. A szerzők a bevezetőjükben az ötvenes évek végének közlekedési viszonyait és a belőlük adódó problémákat ismertetik. Megállapítják, hogy az ország felgyorsított ipari fejlődését, a főváros lakosságának felduzzadását nem tudta követni az infrastruktúra bővülése, s egyes területeken már-már elviselhetetlen állapotok uralkodtak. Az 1960-as években először újraindult több felfüggesztett vagy halogatott beruházás - a kelet-nyugati metró építése és az Erzsébet híd megvalósítása, majd fokozatosan az új beruházások kerültek előtérbe. A 70-es évek extenzív fejlődésének eredményei imponálóak - noha a szerzők a kudarcokat és a melléfogásokat sem hallgatják el - míg a következő évtized a megváltozott nemzetközi helyzetre és az ebből fakadó gazdasági nehézségekre való tekintettel már az elbizonytalanodás, a kiútkeresés korszaka. A beruházások terén itt már a "mentsük a menthetőt" lehetne a jelszó. A mű időrendben halad előre, miközben sokszor egy-egy nagyobb téma részletezése köré csoportosítja mondanivalóját. Ilyen az Erzsébet híd felépítése, a 4-es metró sorsa vagy a parkolás gondja. A gondos megfogalmazások és magyarázatok segítségével szinte végigéljük a villamosközlekedés, az autóbusz- és trolibusz-közlekedés, a HÉV és a metró sorsát, mai fővárosi közlekedésünk kiformálódását. A gazdag képanyag összegyűjtése Szabó Csaba munkája (aki egyébként mozdonyvezető). A képek felelevenítik közelmúltunkat, és fellazítják a tudományos leírások szövetét. Egy-egy régi fotót nézve feltehetjük a kérdést: "Mi lett belőle?" Szinte puszta területen kiépült a BAH-csomópont, a kézi váltóállítás helyett modern irányítórendszer működik, sőt, ma már a közösségi közlekedés egyes járműveinek nyomon követése is megvalósult. Tennivaló persze még lenne bőven, s ezt a szerzők nem is hallgatják el, ahogy a közösségi közlekedés jövőjével kapcsolatos aggodalmaikat sem.

Borító tervezők:
Jankovic Milán
Kiadó:
Napvilág Kiadó
Kiadás éve:
2017
Nyomda:
Alfadat Press Kft.
ISBN:
9789633384039
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
260
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 23.50cm
Kategória:
ISI VEZETÉS

MLGTORPANÁS ÉS FELLENDÜLÉS, 1957-1973
Az örökség
A bizonytalan kezdetek, 1957-1963
„Valami van, valami van, de nem az igazi..."

AkANYKOR ÉS STAGNÁLÁS, 1973-1990
Tervek a Hungária körút és az autópályák fejlesztésére
A bevezető útszakaszok és a közúti felüljárók
A BKV helyzete. A járműpark modernizációja

Al ÉSZAK-DÉLI METRÓVONAL ÉPÍTÉSE

A 4-ES METRÓ TÖRTÉNETÉNEK KEZDETE
A I AVLATI GYORSVASÚTI TERVEK

Al ÉLHETŐ VÁROS KÉRDÉSE. PARKOLÁS
1 () FORGALOMCSILLAPÍTÁS

FEJEZÉS

Irodalom
Levéltári források
Publikált források
Szakirodalom

K(vek jegyzéke

f\lmutató


Pál István

Pál István  további könyvei

Hírközlő csatornák véletlen hozzáférési módszerei - Dallos György, Szabó Csaba - Régikönyvek
30%
A boldog élet forrása - Pál István - Régikönyvek
60%
1 000 Ft 400 Ft (60%)
Antikvár könyv
Világosság - Szabó Csaba, Soós Viktor Attila - Régikönyvek
20%
1 700 Ft 1 360 Ft (20%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...