Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A charolais fajta és magyarországi tenyésztése

A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Békési Gyula, Béres Pál, Tőzsér János - Régikönyvek
A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Régikönyvek A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Régikönyvek A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Régikönyvek A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Régikönyvek A charolais fajta és magyarországi tenyésztése - Régikönyvek
(0 vélemény)

Átalakulóban lévő mezőgazdaságunkban egyre fontosabb szerepet játszik a szaktudás. Hazánk ökológiai adottságai kiválóan alkalmasak a legeltetéses állattartásra, így a húsmarha tartására, tenyésztésére is. Ez idáig kevés számú olyan könyv jelent meg, amely valamely szarvasmarha világfajta hazai tenyésztésének történetét és eredményeit taglalja. A charolais húsmarha egyike azon fajtáknak, amely a nagy tömegű, sovány marhahústermelés szempontjából a legkiválóbb. Szakkönyvünk célja a charolais fajta bemutatása, honosítási folyamatának, hazai tenyésztési és termelési eredményeinek ismertetése annak érdekében, hogy a gyakorló szakemberek, vállalkozók, egyetemi oktatók és hallgatók egyaránt jól hasznosíthassák az ismereteket.

Sorozatcím:
Gazdakönyvtár
Kiadó:
Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve:
2003
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Reálszisztéma Rt
ISBN:
9639358886
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
266 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
1. Bevezetés (Békési Gyula, Tőzsér János) 9
1.1. Irodalom 12

2. A charolais fajta leírása, tulajdonságai, helye a világ
szarvasmarha-tenyésztésében (Bodó Imre, Domokos Zoltán,
Zándoki Rita) 13
2.1. A fajta története 13
2.2. Jellemzői 14
2.3. Tenyésztésbevételi kor 16
2.4. Növekedési erély, teljesítmény az 1960-as években
és napjainkban 16
2.5. Különböző típusok a charolais fajtában 17
2.6. Az amerikai és francia tenyésztési irányvonalak bemutatása
és kritikája 23
2.7. A charolais szerepe a minőségi marhahús előállításában . . . 24
2.8. Irodalom 25

3. A charolais fajta hazai története az első importtól a világszövetség
ülésének szervezéséig (Békési Gyula) 27
3.1. A fajta honosításának folyamata 27
3.1.1. Szikszói Állami Gazdaság 27
3.1.2. Szerencsi Állami Gazdaság (Repovszki János) 42
3.1.3. Kossuth Mg. Tsz. Lajosmizse
(Bujdosó Márton) 45
3.2. A Charolais Világszövetség éves közgyűlésének
szervezése 48
3.3. Irodalom 52


4. Technológiai változatok (Domokos Zoltán — Béres Pál —
Repovszki János — Bujdosó Márton) 53
4.1. Tenyésztéstechnológia 53
4.1.1. Az állatok azonosítása, nyilvántartása 53
4.1.2. A legfontosabb tenyésztői feljegyzések 54
4.1.3. Pároztatási módszerek 55
4.1.4. Fajtatisztán vagy keresztezve 56
4.1.5. Tenyésztésbe vételi kor (üsző—bika) 60
4.1.6. Ciklikus vagy folyamatos elletés 61
4.1.7. A bika megválasztása, célpárosítás 64
4.1.8. Természetes fedeztetés vagy mesterséges
termékenyítés 68
4.1.9. A származás azonosítás módszerei 74
4.1.10 A szelekció időpontja 76
4.1.11 Selejtezés 80
4.2. Tartástechnológia 80
4.2.1. Az állatok csoportosításának szempontjai 80
4.2.2. A kondíció szerinti csoportosítás technológiája 82
4.2.3. Különböző csoportok eltérő téli takarmányozása 87
4.2.4. Legeltetés 89
4.2.5. Borjúnevelés 98
4.2.6. A választás 99
4.2.7. Üszőnevelés 100
4.2.8. A tenyészbika-előállítás gyakorlati módszerei 101
4.2.9. Hizlalás 108
4.2.10. Tartás, elhelyezés 110
4.2.11. Az állatok kezelésének technológiája,
fix és mobil megoldások 112
4.2.12. A húsmarha előkészítése kiállításra 118
4.2.13. Megjelenés a kiállításon 124
4.2.14. Havi teendők a húsmarhatenyészetben 125
4.3. Irodalom 144

5. Teljesítményvizsgálatok (Tőzsér János, Domokos Zoltán) 146
5.1. Fogalmak 146
5.2. A teljesítményvizsgálat célja, információforrásai,
szervezése 148
5.2.1. A teljesítményvizsgálatok célja 149


5.2.2. A teljesítményre utaló információk 150
5.3. Teljesítményvizsgálatok jellemzése 151
5.3.1. Teljesítményvizsgálatok szervezése 151
5.3.2. A törzskönyvi ellenőrzés célja, fázisai 152
5.3.3. A tenyészértékbecslés módszerei 154
5.4. A charolais fajtával végzett hazai teljesítményvizsgálatok
főbb eredményei 159
5.4.1. A boródi fajtaösszehasonlító vizsgálatok
eredményei 159
5.4.2. A fajtával végzett egyéb hazai keresztezések
eredményei 161
5.5. Irodalom 162

6. A kutatásfejlesztés eredményei (Tőzsér János) 165
6.1. Kondícióbírálat 165
6.1.2. A kondícióbírálat jelentősége és módszerei 165
6.1.3. Az élősúly és a testméretek korrigálása a
kondíciópontszám alapján 168
6.2. Küllemi bírálat 172
6.2.1. A jelenlegi bírálati rendszer fejlesztési lehetőségei 172
6.2.2. A választott borjú bírálati rendszerének megalapozása . . • 176
6.2.3. Adatok charolais tehenek testméreteinek alakulásáról . • 180
6.3. A herekörméret mint előszelekciós szempont 184
6.3.1. A herekörméret felvételének szakmai indokai 184
6.3.2. Mérési eredmények 186
6.3.3. A korrigálás módszere 188
6.3.4. Az egymást követő méretfelvételek közötti
összefüggések 189
6.3.5. Előzetes adatok a herék ultrahangos értékelésére és a
herekonzisztencia mérésére 190
6.4. Kariotípusvizsgálat 191
6.5. Tenyészbikajelöltek szelekciós indexének fejlesztése 192
6.6. Irodalom 197

7. Tenyésztésszervezés (Domokos Zoltán, Korchma Csaba) 204
7.1. A hazai szarvasmarha-tenyésztés szervezésének rövid
történeti áttekintése 204
7.1.1. Állattenyésztő vállalatok 205


7.1.1. Állattenyésztő vállalatok 205
7.1.2. Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet létesítése 205
7.1.3. A kialakult helyzet jellemzése 206
7.1.4. Az állattenyésztő szervezetek kialakulása
és tevékenysége 207
7.1.5. A szarvasmarha-tenyésztés területén megalakult
tenyésztő egyesületek 208
7.1.6. A tenyésztésszervezés alakulása napjainkban 209
7.3. Önszerveződés a tenyésztésszervezésben 210
7.3.1. Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülése 210
7.3.2. Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 212
7.4. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének szervezeti
felépítése, és kapcsolatrendszere 215
7.5. Az egyesület tenyésztési programjának lényege 216
7.5.1. A magyarországi charolais tenyészetek főbb mutatói 216
7.5.2. Tenyésztési cél 217
7.5.3. Tenyésztési módszer 218
7.5.4. A tehenek törzskönyvi osztályba sorolása 220
7.5.5. A tenyészállatok minősítése 221
7.5.6. Ivadékvizsgálat 226
7.6. A tenyésztési program korszerűsítésének lehetőségei 227
7.6.1. A tenyészetek minősítése 227
7.6.2. A tenyészállatok minősítése 228
7.7. Irodalom 235

8. A charolais fajtával foglalkozó fontosabb hazai közlemények
1971-2001 között (Zándoki Rita) 236
8.1. Tudományos közlemények, szakcikkek, értekezések,
előadások, poszterek 236
8.2. Tankönyvek, szakkönyvek 247

Melléklet (ábrák, táblázatok) 248

A szerzők szakmai életrajza 263


Békési Gyula

1924 - 2003
Békési Gyula (Újfehértó, 1924. november 10. – 2003. február 15.) József Attila-díjas (1992) magyar költő.

Békési Gyula  további könyvei

Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1972
Antikvár könyv
360 Ft 252 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 300 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...