Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A fából faragott királyfi nyomán

A fából faragott királyfi nyomán - Keresztury Dezső, Gink Károly - Régikönyvek
(0 vélemény)

Bartók nem egyedül haladt, csak legmagasabbra hágott azon az úton, amelyen nemzedékének legjava indult el, hogy megváltoztassa a világot. A hazai állapotokat is; úgy, hogy az ország megint utolérje a legjobb kortárs Európát. A vele együtt fellépő író-forradalmárok a Nyugat nevét írták zászlaikra. A társadalmi reform úttörői a Huszadik Századot választották folyóiratuk címéül. Az Eötvös-kollégiumot a francia és angol egyetemi kollégiumok mintájára szervezték meg. Az építészek ugyanolyan hévvel keresték az európai érvényű magyar építészetet, mint a színház emberei vagy a festők és szobrászok a maguk új művészetét. Az európai fórumokon is érvényes eredményeket azonban csak úgy tartották elérhetőknek, ha a hazai világot oly módon változtatják meg, hogy a nagyon is elgermanizálódott, felhígult vagy szólamhazafisággá üresedett magyar szellemet töményebbé, hitelesebbé, tartalmasabbá és magasabb rendűvé teszik. A megeleveníthető hagyomány ősi rétegeit igyekeztek tehát feltárni, és az egyre erősödő társadalmi földrengés okait s ezek megszüntetésének lehetőségeit megkeresni. Azért, hogy az új Magyarország, aminek megteremtésére készültek, történelmi tudatában, társadalmi szerkezetében és szellemében egyformán igazabb, jobb és igazságosabb legyen. Bartók az egész mozgalom iránt szenvedélyesen érdeklődött. Tehetségének alkata, iránya zeneművésszé, előadóvá és alkotóvá tette, útja azonban a gondolat roppant fényével és ívelésével - nemzedéke és utódai legjobbjainak törekvéseit, eszményeit, válságait és diadalait példázza. Liszt, majd a korában úttörő, felszabadító Richárd Strauss és Debussy nyomán indult el zeneszerzői pályáján. Ifjúságának első, méreteiben is jelentős művét még Kossuth-szimfóniának nevezte, ezzel is hangsúlyozva Habsburg-ellenességét. Amikor - 1905-ben - Kodály Zoltánnal együtt megkezdte népzenei gyűjtőútjait, a nemzeti megújulás indulatos vágya vezette. Hamarosan rájött azonban, hogy többet talált, mint amit keresett.

Sorozatcím:
Változatok Bartók színpadi műveire
Kiadó:
Gondolat Könyvkiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9632804449
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
72 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 20.00cm, Magasság: 22.00cm
Súly:
0.33kg
Kategória:

Keresztury Dezső

1904 - 1996
Keresztury Dezső (Zalaegerszeg, 1904. szeptember 6. – Budapest, 1996. április 30.) Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, az MTA tagja. A Goethe Társaság magyar tagozatának elnöke.

Keresztury Dezső  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1970
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
akár 60%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 400 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...