Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A felvilágosodás és a liberalizmus között Folyamatosság vagy megsazkítottság? Egy magyar történészvita anatómiája

A felvilágosodás és a liberalizmus között - Miskolczy Ambrus - Régikönyvek
(0 vélemény)

... a történészvita a Széchenyi-Kossuth vitában gyökerezik, onnan indul, Kemény Zsigmond bonyolítja tovább. Közben elővettem még olyan forrásokat is, amelyekről szintén tudtunk, de elfelejtettük őket. Ilyen Széchényi Ferenc javaslata a Habsburg Birodalom egészének alkotmányossá tételére, amelyet közöltek, de a szakirodalomba mégsem került be. Ilyen a Magyar Kancellária 1785-ös előterjesztése, amely a jozefinizmus éles kritikája és egyben átfogó reformtervezet. Ezt Hajdu Lajos tárta fel a maga mélységében. Viszont az 1811-es diétára való készületek során újra felbukkant a - Domanovszky Sándor által már jelzett - kancelláriai előterjesztés, mit sem vesztítve aktualitásából, és jelezve a reformtörekvések iránti igény szívósságát is. Ez egyben arra ösztönzött, hogy a kancelláriai munkálat egyik fő szerzőjének, Ürményi Józsefnek a portréján is felvázoljunk néhány új vonást, és egyben újjáértékeljük titkára, az ifjú Horváth István világlátását. Mindezzel azt is szeretném érzékeltetni, hogy a forrásokban feltáruló történelem érdekesebb, mint a források szelektív olvasatára és egyben aforrások szelektív olvasására kényszerítő sémák.

Kiadó:
Lucidus Kiadó
Kiadás éve:
2007
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9789639465428
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
129
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 25.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Miskolczy Ambrus

1947 -
Miskolczy Ambrus (Marosvásárhely, 1947. szeptember 29. –) Széchenyi-díjas történész, MTA doktor, egyetemi tanár. Az MTA Magyar-Román Történész Vegyesbizottság alelnöke. A Közös dolgaink, az Encyclopaedia Transylvanica című könyvsorozat, az Europa Balcanica-Danubiana-Carpathica című évkönyv szerkesztője.

Miskolczy Ambrus  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...