Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A filozófia mint szigorú tudomány

A filozófia mint szigorú tudomány - Husserl, Edmund - Régikönyvek
A filozófia mint szigorú tudomány - Régikönyvek A filozófia mint szigorú tudomány - Régikönyvek
(0 vélemény)

Vajon tudomány-e a filozófia vagy világnézet; életforma vagy életmód? Ezek a kérdések végigkísérik a filozófia történetét. Husserl életműve a XX. századi filozófia egyik legnagyobb szabású kísérlete a filozófia szigorú tudományként való kiépítésére. A kötetben található írás 1911-ben jelent meg, e nagyszabású programot vázolja, miközben kritikailag számot vet a kor jellemző irányzataival. A beható kritikák közepette Husserl fölvázolja saját filozófiájának, a fenomenológiának a lényegét, s azt sugallja, hogy az általa körvonalazott filozófia mint szigorú tudomány egyúttal magasabb szinten egyesíti magában a bírált nézetek törekvéseit is. "Hogy a magunk nyomorán enyhítsünk", írja, "utódainkra nem hagyhatunk örökségként szakadatlan nyomort... Ez a nyomor a tudományból ered. De a tudomány okozta bajt csupán a tudomány képes végérvényesen leküzdeni."

Fordítók:
Baránszky Jób László
Kiadó:
Kossuth Könyvkiadó
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Etoprint nyomda
ISBN:
9630936097
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
113 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
BEVEZETÉS 5
Jegyzetek 18
A FILOZÓFIA
MINT SZIGORÚ TUDOMÁNY 23
Naturalista filozófia 31
Historicizmus és világnézeti filozófia 79
Jegyzetek 111

Husserl, Edmund

1859 - 1938
Edmund Husserl (Prostějov, Morvaország, akkori Habsburg Birodalom, mai Csehország, 1859. április 8. – Freiburg, 1938. április 26.) német filozófus, a fenomenológia irányzatának megalapítója. Bár ifjúkorának jelentős része az Osztrák–Magyar Monarchiában telt, későbbi tudományos karrierje elsősorban Németországhoz kötötte. Eredetileg matematikusnak készült, matematikai habilitációt is szerzett, majd a tudományos tudás szisztematikus problémái iránt kezdett el érdeklődni. A fenomenológia Husserl szakmai tevékenységében ennek az újfajta érdeklődésnek a legkiérleltebb állomásának tekinthető.

Husserl, Edmund  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1981
Antikvár könyv
9 000 Ft 8 100 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...