Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány)

A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Heller Ágnes - Régikönyvek
A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek A filozófia rövid története gólyáknak III. - Az újkor (Ungvári Tamásnak dedikált példány) - Régikönyvek
(0 vélemény)

Heller Ágnes. A filozófia rövid története gólyáknak III. Az újkor. Budapest, 2018. Múlt és Jövő Kiadó (Alföldi Nyomda). 384 p. Ungvári Tamásnak dedikált példány! "Sorozatunk harmadik része - a kötet vastagságából is érezhetően - feltárja az egyre gazdagodó-cizellálódó szellemtörténeti folyamatokat, amelyek előkészítették és megalapozták a modernitás korszakát, amelyben már az olvasó - Heller Ágnes szemináriumának résztvevői - élnek. Ezért ebben az elbeszélésben nemcsak megszaporodtak a feltétlen bemutatandó és kitárgyálandó filozófus-hősök - új helyszíneken: Franciaországban, Angliában, s a német hercegségekben - hanem azok a kérdések és a rájuk adandó válaszok sokrétű probléma halmazai is, amelyek az egyre bonyultabbá táguló világunk prolémáit összegezték és törekedtek rendszerbe szedni. Ugyanis itt és most indultak a diskurzusok - szalonokban, majd katedrákon - amelyek kihatottak a nagy társadalmi és politikai kollektív épitőmunkára, amelyek azokat az államformákat, intézményeket, és Olimposzukon: a kultúra alapzatait beszélték meg, amelyek a mai Európa, s az onnan kisugárzó világ berendezkedését, gondolkodását meghatározzák a mai napig. Bepillantani e nagy alkotás építő munkája regényes mozzanataiba nemcsak felemelő, s önmagunkat megismerni segítő és bátorító szellemi kaland, hanem - talán az utolsó pillanatban - felelős önszembesítés szűkebb hazánk, Európa felemelkedésével és ragyogó korszakával: amelynek a motorja (remélhetően még mindig): a tudás, a kultúra, s a folyamatosan kérdező-elemző-korrigálni (el-és befogadni) képes inováció. A harmadik kötet már nemcsak a kérdések, de az újra kérdezések és a rájuk épülő diskurzusok könyve is egyben - ezért egy kicsit bajban lesznek azok, akik csak most iratkoztak be Heller Ágnes kurzusára, s hiányoztak a Plantontól Spinozáig tartó fejlődés megbeszéléséből. Ugyanis az ő gondolataik urániumrudacskaként osztódó energiájái szervesen átitatják a filozófiai kultúra kiteljesedése és kanonizálódása történetét. S nemcsak a filozófia előtt felmerülő kérdések szaporodnak, de az előadó közvetlen kérdései is hallgatóihoz. Ezért az olvasónak már nemcsak az gondolatokat muszáj jegyzetelnie, de ami kreatívabb házi feladat - a személyesen neki szóló kérdésekre a választ is. Elő a - vaskos - jegyzetfüzetekkel." (A filozófia rövid története gólyáknak.) Fűzve.

Sorozatcím:
A filozófia rövid története gólyáknak
Kiadó:
Múlt és Jövő Kiadó
Kiadás éve:
2018
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9786155480423
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
384
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:
Első előadás II Descartes és Pascal 7

Második előadás ! Hobbes és az újkori politikai
filozófia megalapozása. Mandeville (a kávéházi Hobbes) .t,

Harmadik előadás I I Spinoza és legendája 49

Negyedik előadás i l Locke, Berkeley, Shaftesbury,
azaz az angol filozófia a dicsőséges forradalom idején 77

Ötödik előadás I I Leibniz 95

Hatodik előadás ; I A skót felvilágosodás.
David Hume, Adam Smith I s

Hetedik előadás !! Afrancia felvilágosodás
Montesquieu és Rousseau 139

Nyolcadik előadás li Afrancia felvilágosodás 2
Voltaire és Diderot 165


Kilencedik előadás II Halad -e az emberiség előre?
lgen, nem vau esetleg talán?
(Condoreet, Lessing, Mendelssohn, Kant) 187

Tizedik előadás Kant.i. A kritikai rendszer felépítése:
A uszta esz k ti t ikája 207

Tizenegyedik eláádás Kant t. Morál- és jogfilozófiája:
Az erkölcsök rnetafizikájának alapoetéSe,
A gyakorlati ész kritikája, Az erkölcsök metafizikája, 2,35

Tizenkettedik előadás !I Kant 3. Az útélőerő kritikája,
Vallás a puszta ész határán belát 271

Tizenharmadik előadás A német romantika Fiehtétől
a fiatal Sehellingig és a. fiatal Hegéiig 295

Tizennegyedik előadás 1I 'legel i. A szellem fenomenológiája,
A logika tudománya 313

Tizenőtődik előadás II Hegel g. Történerfilozófia..Jogfilozófia 341

Tizenhatodik előadás I! !legel 3. Az abszolút.szellem.
Művészet, vallás, filozófia. A tökéletes rendszer összeomlása 363

Heller Ágnes

1929 -
Heller Ágnes (Budapest, 1929. május 12. –) Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Fehér Ferenc filozófus özvegye. Az első férje Hermann István volt.

Heller Ágnes  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1997
Antikvár könyv
2 800 Ft 2 240 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...