Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A Föld megismerésének története

A Föld megismerésének története - Cholnoky Jenő - Régikönyvek
A Föld megismerésének története - Régikönyvek A Föld megismerésének története - Régikönyvek
(1 vélemény)

A Föld megismerésének története, azt mondhatnám, majdnem ugyanaz, mint az emberi művelődés története. A műveltség fejlődése elősegíti, sőt megköveteli a Föld minél nagyobb részének megismerését, ez a megismerés meg viszont a műveltség fejlődését sietteti. Azért nagyon nehéz volna olyan történelmet írni a Föld megismeréséről, amelyik csak részben is kimerítő volna. Nem is az a célunk itt, hogy a megismerés történetét részletesen, valami „felfedezéstörténet" száraz adathalmazával megismertessük. Ki olvasná el ma az ilyen könyvet? hisz nincs rá ideje, idegzete, türelme és kedve senkinek. Nem csodálom. Az ilyen száraz, pontos, lelkiismeretesen minden részletre kiterjedő történelmi mű csak arra való, hogy egyes esetekben felüssük és a szükséges adatokat kikeressük belőle. Olyan, mint a lexikon, vagy a szótár. Olyan könyvet akarok olvasóim kezébe adni, amelyet érdeklődéssel olvasson el és ne csak kényszerítse magát az olvasásra, hanem valóban kedvvel is olvasson. Aztán ha elolvasta, akkor maradjon is meg a fejében mindaz, amit tudni jó, hasznos, mert mindenféle más irányú ismeretek közé kerülhet s az ismeretekhez fűződött képzetek helyességét nagy mértékben előmozdítja. Teszem föl, nem valami nagy hasznunk van abból, ha tudjuk, hogy Kolumbus melyik év, melyik napján lépett először a Bahama-szigetek egyik kicsiny szigetére. Sem a sziget neve, sem a fölfedezés pontos dátuma nem fontos tudnivaló, de igen fontos azt tudnunk, hogy abban az időben milyenek voltak az európai földrajzi és technikai ismeretek, milyen történelmi időjárás volt akkor hazánkban, aztán meg hogy az akkori idők hajózásának fejlettségéhez képest micsoda tengeri hőstett volt Kolumbus útja s mit jelentett fölfedezése a történelem további fejlődésére és végül milyenek voltak akkor Amerikában a népek.

Kiadó:
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Kiadása
Kiadás éve:
1932
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Hornyánszki Viktor R.-T. Könyvnyomda
Kötés típusa:
fűzött egészvászon
Terjedelem:
354
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 23.00cm
Kategória:

Cholnoky Jenő

1870 - 1950
Cholnoky Jenő (Veszprém, 1870. július 23. – Budapest, 1950. július 5.) író, földrajztudós, tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Cholnoky Jenő  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1932Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.) 2021. 03. 31. 8:25

    Kiváló könyv