Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A hagyomány filozófiája

A hagyomány filozófiája - Nyíri Kristóf - Régikönyvek
A hagyomány filozófiája - Régikönyvek A hagyomány filozófiája - Régikönyvek
(0 vélemény)

A hagyomány problémája idestova két évtizede foglalkoztat. Annak idején azt hittem, hogy a problémát Wittgenstein megoldotta, s feladatomat abban láttam, hogy a hozzá vezető osztrák eszmetörténeti utat rekonstruáljam. Csalódtam: mint Európa szélén című könyvem (1986) előszavában jelzem, rá kellett jönnöm, hogy az eszmetörténeti rekonstrukció csak előkészítheti, de nem helyettesíti az érvelő elemzést, s célul a hagyomány fogalmának szisztematikus földolgozását tűztem magam elé. A cél távolabbinak bizonyult, mint képzeltem, s az eredmény más lett, mint amire számítottam. Kiderült, hogy noha a hagyományozás és hagyománykövetés a modern társadalomban is szerepet játszik, ez a szerep merőben különbözik attól, amelyet a premodern társadalmakban kellett betöltenie. Jelen kötet a hagyomány problémáját egyszerre több szempontból - a filozófia, a történelem, a szociológia, a politika- és nyelvtudomány oldaláról - próbálja szemügyre venni.

Sorozatcím:
Alternatívák
Kiadó:
T-Twins Kiadó
Kiadás éve:
1994
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dabas-Jegyzet Kft
ISBN:
9637977740
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
171 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 7

Nyelv és hagyomány
Hagyomány és szóbeliség 13
Nyelvszokás és nyelvújítás 48

Szó — írás — szó
Ausztria avagy a posztmodern keletkezése 65
Heidegger és Wittgenstein 83
Írásbeliség és a privátnyelv-argumentum 100

Eszmék — tanulságokkal
Marxi témák az információ korában 119
Hajnal István időszerűsége 132
Hagyomány és bürokratikus folklór:
a magyar tanulságok 144

Nyíri Kristóf

1944 -
Nyíri János Kristóf (Rákoskeresztúr, 1944. június 2. –) Széchenyi-díjas (2009) magyar filozófus, egyetemi tanár, szakterülete a nyelvfilozófia, kommunikáció-filozófia és filozófiatörténet. A Magyar Tudományos Akadémiának 1993-tól levelező, 2001-től rendes tagja, 1995 és 2005 között az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója, mely intézet az ő vezetése alatt indította el 2003. november 13-án a Magyar Virtuális Enciklopédiát.

Nyíri Kristóf  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...