Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A hordalékmozgás elmélete

A hordalékmozgás elmélete - Bogárdi János - Régikönyvek
A hordalékmozgás elmélete - Régikönyvek A hordalékmozgás elmélete - Régikönyvek A hordalékmozgás elmélete - Régikönyvek A hordalékmozgás elmélete - Régikönyvek A hordalékmozgás elmélete - Régikönyvek
(0 vélemény)

A vízfolyások hordalékszállításával kapcsolatos kérdések ma már számos vonatkozásban foglalkoztatják a szakköröket. Ezt a nagy érdeklődést elsősorban az a körülmény indokolja, hogy a folyók által szállított hordalékot csaknem valamennyi vízimunkálatnál, a jobb és gazdaságosabb tervezés és kivitelezés, nem kevésbé pedig a zavartalan üzem biztosítása szempontjából figyelembe kell venni. Bár a kellő számú mérési eredménnyel alátámasztott hordalékkutatások a külföldhöz viszonyítva Magyarországon viszonylag későn indultak meg, már eddigi munkánkkal is számottevő eredményeket sikerült elérnünk. Különösen serkentőleg hatott hordalékvizsgálatainkra hazánk felszabadulás utáni nagyarányú ipari és mezőgazdasági fejlődése, amely számos, a hordalékmozgás körébe eső feladat gyors megoldását kívánta meg. Legtöbb ilyen természetű gyakorlati kérdésre csakis mélyreható elméleti vizsgálatok útján lehetett megnyugtató feleletet adni. Hazai hordalékvizsgálataink eredményeiről ez ideig csak egyes részletkérdéseket tárgyaló tanulmányokban számoltunk be, a legutolsó három évben elért elméleti eredményekről pedig ismertetés még egyáltalán nem jelent meg. A fentiekből könyvünk célja önként következik: a hordalékmozgás elméleti kérdéseinek korszerű összefoglaló ismertetése saját kutatásaink alapján a külföldi eredmények figyelembevételével, továbbá útmutatás az elméleti törvényszerűségek gyakorlati hasznosítására. Vízgazdálkodásunkat tekintve, ma vizeink hasznosításának korszakát éljük, vagyis a rendelkezésünkre álló vízkincset minden vonatkozásban a lehető legteljesebb mértékben hasznosítani kívánjuk. Tanulmányunkkal kapcsolatban megemlítjük, hogy még az elvont elméleti kérdéseket is a mai vízhasznosítási korszak szemszögéből tekintve tárgyaljuk. Összefoglaló munka ez ideig még nem tárgyalta a hordalékmozgást a vizek hasznosításával kapcsolatos vonatkozásaiban.

Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1955
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akadémiai nyomda
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
545 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
1.00kg
Kategória:

Bogárdi János

1909 - 1998
Bogárdi János (Torontáltorda, 1909. június 11. – Budapest, 1998. november 18.) Széchenyi-díjas magyar vízépítő mérnök, hidrológus, egyetemi tanár, a műszaki tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Hidrológiai–hidraulikai munkássága középpontjában a folyami hordalékmozgás törvényszerűségeinek vizsgálata, dinamikai jellemzőinek és mennyiségi mutatóinak méréselmélete állt. Ötven éven keresztül (1945–1995) volt az Országos Vízjelző Szolgálat vezetője.

Bogárdi János  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 960 Ft
50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1970
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...