Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A jeruzsálemi per

A jeruzsálemi per - Schön Dezső - Régikönyvek
(0 vélemény)

1960 május 23-ikán, a Kneszet délutáni ülésén Dávid Ben Gurion miniszterelnök a következő bejelentést tette: "A Kneszet tudomására hozom, hogy az izráeli biztonsági szolgálat nemrég a nagy náci bünözők egyikének, Adolf Eichmann-nak nyomára bukkant, aki más nácikkal együtt felelős azért, amit ők "a zsidókérdés végleges megoldása" néven emlegettek, illetve - a hatmillió európai zsidó kiirtásáért. Adolf Eichmann már Izráelben van, börtönben, s a nácik és büntársaik felelősségrevonásáról szóló 1950. évi törvény rendelkezéseinek megfelelően rövidesen izráeli biróság elé fog kerülni." Igy szerzett a világ tudomást Eichmann elfogatásáról és küszöbön álló peréről. A miniszterelnök bejelentése olyan váratlanul és annyira meglepetésszerüen jött, hogy hihetetlenül hangzott. Nem is csoda, hiszen annakidején, 1950-ben, amikor a Ben-Gurion által emlitett törvényt a Kneszet elé terjesztették, maguk a törvényhozók sem gondoltak arra, hogy eljön a nap és ezeknek a paragrafusoknak az alapján fogják felelősségre vonni és elitélni az európai zsidóság főhóhérját. Az akkori igazságügyminiszter, Pinchász Rozen, a törvényjavaslat beterjesztése alkalmával a Kneszetben a következőket mondta: "Feltételezhető, hogy a náci bünözők, akiket a törvényben felsorolt büntettek miatt lehet elmarasztalni, nem mernek majd Izráelbe jönni..."

Kiadó:
Uj Kelet-Kiadás
Kiadás éve:
1963
Kiadás helye:
Tel-Aviv
Nyomda:
Uj Kelet Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
416
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.50cm
Kategória:

Schön Dezső

1906 - 2000
Schön Dezső (Hidalmás, 1906. október 11. – Tel Aviv, 2000. július 8.) erdélyi, később izraeli magyar újságíró, író, a kolozsvári Új Kelet, majd az izraeli Új Kelet szerkesztője, főszerkesztője, az Istenkeresők a Kárpátok alatt szerzője.

Schön Dezső  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 720 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1979
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...