Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A kanadai Esterházy története

A kanadai Esterházy története - Dojcsák Győző - Régikönyvek
A kanadai Esterházy története - Régikönyvek A kanadai Esterházy története - Régikönyvek A kanadai Esterházy története - Régikönyvek
(0 vélemény)

1886. ​július 19-én százötven elcsigázott, nincstelen magyar vándor állott meg a hatalmas kanadai préri egyik lakatlan pontján, hogy ott új életet kezdjen. Körülöttük, amerre a szem ellát, feltöretlen szűzföldek. Sehol egy ház, sehol egy országút. A félelmetes fűtengerben csak elszórt bölénycsontok s keskeny indiáncsapások voltak. Ezen a helyen ma virágzó kisváros áll: Esterhazy. Nevét az alapítók egykori vezetőjéről, Esterházy Pál Oszkárral kapta. Hogyan alakult az első telepsek sorsa? Milyen feladatokat kellett megoldaniuk, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük, hogy verejtékes munkájuk eredménye megmaradjon? Mi az oka, hogy annyi más újvilági magyar településsel szemben éppen ez maradt fenn? S ki volt a titokzatos alapító, aki Esterházynak mondta magát, holott nem volt e nagy múltú magyar család tagja? Dojcsák Győző évtizedes kutatásai eredményét összegezi ebben a könyvben, s miközben választ ad a fenti kérdésekre, bemutatja a századelő Kanadáját is: azt a kort, midőn angolok és franciák, meszticek és indiánok között egy maroknyi magyar is tevékeny részt vállalt abban, hogy e területen létrejöjjön a juharleves ország.

Borító tervezők:
Bezúr Györgyi
Kiadó:
Magvető Kiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Dabasi Nyomda
ISBN:
963271539X
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
246 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.25kg
Kategória:
Előszó 5


Magyar temető a prérin. Stockholmi magyarok,
pionírok 145
Vadnyugati magyar tragédia 151
Az őslakó indiánok 160
A meszticlázadás 166
Francia-Kanada 172
Régebbi magyarok Kanadában 177
A kivándorlás okai és az emigráció 185
Barangolások Esterhazy környékén 193

III. rész
Új-Buda és Újházi László 207
Összehasonlítás: Új-Buda és Esterhazy 224

Epilógus 234
Jegyzetek237
Irodalom 243

Dojcsák Győző

1931 -
Dr. Dojcsák Győző (Baglyasalja, 1931. április 25. –) professor emeritus, geográfus-geológus, az MTA Természetföldrajzi Tudományos Bizottságának tagja.

Dojcsák Győző  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...