Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A kerámiakészítés története

A kerámiakészítés története - Müller Róbert, Petánovics Katalin, M. Virág Zsuzsanna - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Az agyag alapvető tulajdonságát, képlékenységét, jól formálhatóságát már az őskőkor embere is felismerte. Bizonyítják ezt azok a mágikus célokat szolgáló ember és állatalakokat mintázó szobrocskák, melyek Európában több őskőkori lelőhelyen megtalálhatók. A kezdetben napon szárított figurákat a későpaleolitikus Gravetti kultúra embere már ki is égette. Ismerte tehát az agyag másik alapvető tulajdonságát is, hogy tűzben átégve más jellegű, tartósabb anyaggá, cseréppé alakul. Mindezek ellenére az őskőkor embere a cserépedény készítésének gondolatáig még nem jutott el, hiszen mozgékony, vadász, gyűjtögető életmódjához a kevésbé sérülékeny, könnyebb kosarak, kobak-, bőr- és fakéreg-edények jobban megfeleltek. Az újkőkorban a paraszti gazdálkodás bevezetése lehetővé és szükségessé tette az állandó települések kialakulását. A megváltozott életforma többek között az agyag sokrétű felhasználását is magával hozta. Fontos szerepet kapott a házépítésben és az agyag lett az edénykészítés alapvető nyersanyaga is. Arra, vajon hogyan ébredhetett az ember az agyagedény készítésének gondolatára, csak feltevéseink vannak. A kosarakat és kobakedényeket valószínűleg agyagburokkal vonta be, hogy szigetelje és tartalmukat hűvösen tartsa. Ha valamilyen véletlen folytán az edény tűzbe került, belseje hamuvá égett, a külső burok viszont átégett, szilárdabbá vált, így tűzálló cserépedény keletkezett. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően, a cserépedény már jobban megfelelt az újkőkori ember megváltozott igényeinek, hiszen az újfajta növényi táplálékok jó része csak főzve volt fogyasztható, a növényi és állati eredetű anyagokból készített edények pedig erre a célra alkalmatlanok voltak. Az égetett agyagedény használata már lehetővé tette a táplálkozás változatosabbá tételét és a termelő gazdálkodás során felhalmozódó termények megfelelő tárolását. Az agyagedény készítésének mesterségét tehát a letelepült, élelemtermelő életmód szükséglete hívta életre."

Sorozatcím:
A Balatoni Múzeum állandó kiállításainak katalógussai 6.
Kiadó:
Balatoni Múzeum
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Keszthely
Nyomda:
Zalai nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
47 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Mások ezt is megvették mellé

Müller Róbert

Müller Róbert  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 000 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...