Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A kétezer éves ember

A kétezer éves ember - Mikszáth Kálmán - Régikönyvek
A kétezer éves ember - Régikönyvek A kétezer éves ember - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​millenniumi esztendő kiadványa! Fábry Anna válogatta a kötet anyagát, amely Mikszáth Kálmán – az alcím meghatározása szerint – kisebb elbeszéléseit tartalmazza. Az írások az 1886 és 1893 között íródtak. Mikszáth családi élete ebben az időszakban már rendeződni látszott, ismét feleségül vette Mauks Ilonát, boldog, kiegyensúlyozott családi életet éltek, melyre kisfiuk, Jánoska 1890-ben bekövetkezett halála vetett sötét árnyékot. Írásaiban ahogy Móricz mondta róla – 'a magyar dzsentri diskuráló tehetségét virágoztatta ki irodalmilag'. Elbeszélő hangjának közvetlensége, amely az élőbeszéd elevenségével hat – kevesek által tudott – kemény, kitartó művészi munka eredménye. A 'Burkus' című történetben az álmos vidéki kisváros egymással rivalizáló újságjainak életét fölpezsdítő 'kutyaesetről' lírai hangon, mégis kedves közvetlenséggel számol be. A címadó történetet erőteljes ellentétek mozgatják, a jóság és gonoszság, a naivitás és ravaszság, a látszat és a valóság, a tudás és a tudatlanság ellentétpárjai egyként érzékelhetők A kétezer éves ember öregasszonyának alakjában. Pontosan érzékelhető az is, hogy bár Mikszáth kényes erkölcsi érzékű ember volt, ugyanakkor mélyen érző, aki mindenkor talált mentséget mások gyengeségeire, az emberi gyarlóságokra. (Az öregek) A Vidéki alakokban megrajzolt remek figurái: Az általános választó, A nagy tósztírozó, A római, A furcsa alperes eleven, mikszáthi figurák, akik valamennyien olyan jellemző embertípusokat testesítenek meg, akik közül jó néhány ma is föllelhető a politikai élet porondján. – A kötet, melynek válogatója az utószóban megrajzolja Mikszáth pályájának ívét, a legszélesebb körben ajánlható.

Sorozatcím:
Millenniumi könyvtár
Kiadó:
Osiris Kiadó
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Széchenyi Nyomda Kft.
ISBN:
9633798094
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
157 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
A szép Bulykainé 5
Hogy lesz az ember nagy talentum 12
A jelek mesterei 17
Egy rab története, bevezetéssel 19
A gyanú 23
A Lőrinc kalapjai 30
A „főpostamester" 35
Három királyok 39
Aki mer, az nyer 44
Minden asszony — asszony 49
Olaszországi út 58
A „Burkus" 64
A nagy utazók 73
Vidéki alakok 77
Az öregek 86
Írói birtok 95
A kétezer éves ember 101
Veréb Pál traktában 104
A szemérmes asszony 113
Egy vadászpálya eleje és vége 123
Az elképzelt méz 127
A holt kortes 139
A nyúl, a doktorok és a betegség 146

UTÓSZÓ 157

Mikszáth Kálmán

1847 - 1910
Kiscsoltói Mikszáth Kálmán (Szklabonya, 1847. január 16. – Budapest, Józsefváros, 1910. május 28.) magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.

Mikszáth Kálmán  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 600 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...