Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A költő és a valóság

A költő és a valóság - Aragon, Louis - Régikönyvek
A költő és a valóság - Régikönyvek A költő és a valóság - Régikönyvek A költő és a valóság - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Polgárjogot kérek egy kísérleti realizmus számára. Azoktól is, akik a realizmust hagyományos keretei között értelmezik. Meg azoktól is, akik a kísérletezés monopóliumát maguknak szeretnék fenntartani. Polgárjogot kérek egy kísérleti realizmus számára, ez pedig a művészeknek ugyanolyan törvényes helyzetet feltételez, mint amilyen a tudományos kutatóé. Például a regény területén. Anélkül, hogy bárkit is kirekesztenék innen. És amikor polgárjogot kérek egy kísérleti realizmus számára, amely képes válaszolni az élet által feltett kérdésekre, amely lépést tart a nagy felfedezésekkel, az új tudományokkal, amely arányban áll az ember előtt sebes léptekkel kitárulkozó területekkel, olyan realizmusról van szó, amely nem elégedhet meg a tények puszta megállapításával, utólagos leírásával, felsorolásával. A művészetnek soha nem volt elég, ezután sem lesz elég annak megmutatása, amit nélküle is láthat az ember." Aragon

Fordítók:
Rónay György, Bajomi Lázár Endre, Csűrös Klára, Vígh Árpád
Borító tervezők:
Engel-Tevan István
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Kiadás éve:
1970
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
Kötés típusa:
kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
381
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 18.50cm
Kategória:
Pofon teremtettek-e valaha is egy ha-


Shakespeare, V ercors és mi (Vigh
Arpád)
A „való világ" utószava (Vigh Arpád)
Fodor István: A kritikus Aragon
pályája
A szerző jegyzetei a Stendhal fénye
című tanulmányhoz
A kötetben közölt írások eredeti címe
és lelőhelye

Aragon, Louis

1897 - 1982
Louis Aragon (ejtsd: lwi aʀagɔ̃, Párizs (?), 1897. október 3. – Párizs, 1982. december 24.) francia költő, író, újságíró, esszéista, fordító és kritikus. Az 1920-as években jelentős szerepet játszott a dadaista és szürrealista mozgalomban, majd 1930 után a szocialista realizmus első számú franciaországi képviselőjévé vált. A II. világháború alatt írt nagy hatású hazafias verseiben a fasiszta megszállók ellen mozgósított. Szerelmes verseit a korszak legismertebb francia énekesei zenésítették meg és énekelték, s az ezekből készült hanglemezek milliókhoz juttatták el a nagy költő hírét, szavát. Művei évtizedekkel halála után is tovább élnek: Blanche, vagy a felejtés című regényének egy részlete 2010-ben a francia írásbeli érettségi egyik tétele volt, a tekintélyes Gallimard francia könyvkiadó 1997 és 2012 között a Pléiade sorozatban bibliapapíron 7 kötetben jelentette meg összes műveit, a francia posta 2010-ben 4 bélyegből álló sorozatot adott ki Aragon és Elsa Triolet emlékére, és számos francia városban utcát, teret, iskolát neveztek el a költőről. Mindamellett sokak szemében Aragon életére és műveire is árnyékot vetett az a tény, hogy haláláig a Francia Kommunista Párt aktív tagja és egészen az 1968-as prágai tavasz elfojtásáig a szovjet rendszer és a kommunista ideológia meggyőződéses híve volt.

Aragon, Louis  további könyvei

60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 600 Ft
akár 60%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...