Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A lakoma

A lakoma - Platón - Régikönyvek
(0 vélemény)

Platón. A lakoma. Budapest, [1942]. Officina Nyomda és Kiadóvállalat (Ny.). 61 p. (Officina könyvtár). Ford. Telegdi Zsigmond. Kemény papírkötés. / "A Platon-dialógusok keletkezési idejét nem ismerjük pontosan, a Lakomáról is csak annyit mondhatunk, hogy Kr. e. 380 körül íródott. Platon akkor már rég túl volt "az emberélet útjának felén", közeljárt az ötveneshez, talán már át is lépte; de még hosszú út állt előtte: mikor meghalt, 80 éves volt. A Lakoma így a mester "középső korszakából" való, időrendben a Phaidon áll hozzá legközelebb, utána következik a Phaidros és az Állam. Pontosan ismerjük viszont Agathon lakomájának évét: egy ókori tudós, Atheniaos közli, hogy Agathon 416-ban nyerte el a díjat első tragédiájával. Platon tehát egy évtizedekkel régebbi eseményt idéz fel dialógusában s amit ott Apollodoros mond magáról, róla is áll: még gyermek volt (12-13 éves), mikor Agathon lakomáján találkoztak Sokrates, Alkibiades s a többiek és beszédeket mondtak Erosról (ha ugyan nem valami történeti a találkozásban s a beszédekben). A dialógus megjelenésének idején a szereplők közül kettő, a két legfelejthetetlenebb, bizonyosan halott volt: Alkibiadest 404-ben gyilkolták meg. sokrates pedig 399-ben ürítette ki a méregpoharat, amelyre az athéni bírák ítélték. De az sem lehetetlen, hogy Platon itt is, mint egy feltevés szerint minden művében már csupa eltűnt alakot szerepeltet. "

Sorozatcím:
Officina könyvtár
Fordítók:
Telegdi Zsigmond
Kiadó:
Officina Nyomda és Kiadóvállalat
Kiadás éve:
1942
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Officina Nyomda és Kiadóvállalat
Kötés típusa:
kemény papír
Terjedelem:
61
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Kategória:

Platón

Platón (görögül: Πλάτων), (régiesen Plátó, eredetileg: Arisztoklész; Kr. e. 427, Athén vagy Aigina – Kr. e. 347, Athén), ókori görög filozófus, iskolaalapító. Hatása jelentős volt az ókori és a középkori filozófiára, művei manapság is viták és filozófiai vizsgálódások tárgyát képezik. Munkásságának nemcsak társadalomtudományi, hanem irodalmi értéke is nagy jelentőséggel bír.

Platón  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
akár 30%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...