Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A legyek ura

A legyek ura - William Golding - Régikönyvek
A legyek ura - Régikönyvek A legyek ura - Régikönyvek
(2 vélemény)

"Született optimista vagyok - írja Golding - de a fogyatékos logika .. pesszimistát formál belőlem." Ebből a folyamatból valóban a végeredmény a pesszimizmus marad meg uralkodó benyomásként Golding mindazon regényeinek olvastán, amelyek emberi-írói alapélményével - a háborúval foglalkoznak. A pesszimizmusból azonban egyfajta megnyugvás alakul ki, mihelyt Golding az emberség kérdését firtatja: "Ember voltunk abban áll - írja -, hogy el tudjuk dönteni, mi a helyes és mi a rossz, mi a csúf és mi a szép, mi az igazság és mi az igazságtalan." A legyek ura voltaképpen a régi angol kalandregényeknek, a "hős gyarmatosító brit szellem"-et propagáló műveknek keserű paródiájául készült - de sokkal több lett ennél: egy maroknyi kamasz hajótörött életének néhány hetében az emberi ösztönök fejlődésének teljes panorámáját - a magatartásformák teljes skáláját adja a legvégletesebb helyzetekben. Megmutatja, hogy az értelem, az emberség, az ésszerű társadalom az ember elemi szükséglete; de ha az értelem nem eléggé érett, az emberség nem eléggé erőteljes, feltámadhatnak az alantas ösztönök, az öncélú hatalomvágy, a kegyetlenség.

Fordítók:
Déry Tibor
Borító tervezők:
Molnár Ágnes
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1963
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
11.000 darab
Kötés típusa:
félvászon, kiadói papírborítóban
Terjedelem:
235 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
A kagyló hangja 5
Tűz a hegyen 32
Kunyhók a parton 49
Kifestett arc és hosszú haj 60
A tengeri szörny 79
A repülő szörny 100
Magas fák és árnyékok 115
Áldozat a sötétségnek 131
Körkép egy halálesetről 153
A kagyló és a szemüveg 163
A sziklavár 177
Vadászkiáltás 192

William Golding

William Golding  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
akár 50%
Hűségpont:
 
akár 30%
Hűségpont:
 
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (2017Európa Kiadó) 2020.05.01. 14:24

    Ez a regény bemutatja azt a világot, amelyet egy csapat gyermek teremteni képes a saját szabályai, értékrendje, korlátai közepette. Amint a felnőttek körében is kiéleződnének a konfliktusok, főleg egy ilyen helyzetben, úgy ez a gyerekek esetében is megfigyelhető. Különböző nézetek és álláspontok ütközése vezet el a törésig, s a végső, szerencsés megmenekülésig.

  • (1966Európa Könyvkiadó) 2019.04.19. 15:42

    Nagyon jó regény a civilizáció sebezhetőségéről