Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A magyar régészet regénye

A magyar régészet regénye - Szombathy Viktor - Régikönyvek
A magyar régészet regénye - Régikönyvek A magyar régészet regénye - Régikönyvek
(1 vélemény)

Nyolc ​régész vállalkozott arra, hogy a régészet, művészettörténet és a történettudomány tárgyi alapjain állva tudományos pontossággal és hűséggel, az átlagolvasó számára élvezetesen megelevenítse a múltat. Leletek, romok, faragványos kövek, elsárgult pergamenek, régi kódexek, bel- és külföldi krónikások nyomán, régészek ásója, történészek kutatása által áll össze élvezetes képpé az őskőkortól a barokkig hazánk földjének élete, története; elevenednek meg tájai, műemlékei. Fejezetei közül az őskőri rész az érdi vadásztelepülés és a bükki Szeleta-kultúra életét ismerteti. Az új kőkorral foglalkozó fejezet az alföldi Tűzkövesre vezet el; betekintést nyújt lakosainak hiedelmeibe, hétköznapi életébe. A római Pannóniával foglalkozó részben Aquincum, Sophiane és Savaria kel életre romjaiból, a népvándorlás korának néhány kiemelkedő fontosságú lelete pedig jó alkalom arra, hogy e kevéssé ismert, mozgalmas időszak történelmi és művészeti rekonstrukciójának szinte szemtanúi lehessünk. Sok érdekes, ismeretlen részlettel gazdagodik az olvasó a honfoglaló magyarság életével kapcsolatosan; a magyar középkor is megelevenedik a Visegrádról elrabolt korona regényes útjának ismertetése során. Rákóczi ifjúságát, udvarának életét íja le e rész szerzője, míg a barokk kori kisváros, Vác életét megelevenítve e kor jellegzetes alkotásának parádés ünnepre, az „eszterházi vigasságok” színhelyére, a fertődi kastélyba kalauzolja el az olvasót.

Illusztrátorok:
László Gyula
Borító tervezők:
Lóránt Lila
Kiadó:
Panoráma
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
3., javított kiadás
Nyomda:
Kossuth Nyomda
Nyomtatott példányszám:
17.600 darab
ISBN:
9632430840
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
339
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 17.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Előszó az első kiadáshoz 5
Előszó a második kiadáshoz 7
Előszó a harmadik kiadáshoz 8
Az ötvenezer éves ember (Gábori Miklós) . 9
Az újkőkorszak embere (Csalog József) . . 40
Pannonia földjén (Mócsy András) 70
A népek országútján (Bóna István) 105
A magyar honfoglalás kora (Dienes István). 142
Visegrád fényében (Entz Géza) 208
Törökvilág Magyarországon (Gerő Győző) 239
Kuruc idők (Szombathy Viktor) 280
Vihar után — vihar előtt (Szombathy Viktor) 309

Szombathy Viktor

1902 - 1987
Szombathy Viktor (Rimaszombat, 1902. április 8. – Budapest, 1987. augusztus 12.) író, műfordító, 1936–1940 között a komáromi múzeum igazgatója.

Szombathy Viktor  további könyvei

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1970Panoráma) 2021. 01. 10. 19:37

    Moderált Indoklás: másolt