Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A mesés India A legrégibb magaskultúrától a XVIII. századig

A mesés India - Wojtilla Gyula - Régikönyvek
(1 vélemény)

Szerény ​vállalkozásom az ind kultúra gyarmatosítás fejlődését kívánja bemutatni. Az ind kultúrát mint az anyagi és szellemi kultúra, valamint az egymást követő nemzedékek magatartásformáinak összességét tárgyalom. Ahol lehetőség nyílott rá, igyekeztem megszólaltatni, az eredeti forrásokat. Ezzel kettős célom volt: egyrészt el akartam érni, hogy az olvasó maga alkothasson képet egyes kérdésekről, másrészt el akartam kerülni azt a buktatót, ami az Európa-centrikusságból ered, hogy tipikusan indiai fogalmakat sematikusan értelmezzek. Az indiai civilizáció első évezredeinek ismertetésénél feltétlenül meg kellett mutatnom azt, hogy ez a civilizáció más területeken kialakult formáitól, és ugyanakkor milyen szálakon kapcsolódik azokhoz, elsősorban az európai ókorhoz és középkorhoz. A különbségeket nem árt kellőképpen hangsúlyozni, mert az ind civilizáció igazi jelentőségét csak így lehet felismerni. India társadalmi fejlődése, a kasztrendszer, az indiai képzőművészet és zene tipikusan indiai jelenségek, amelyek egészen a modern időkig megmaradtak indiainak.

Borító tervezők:
Vaisz György
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1988
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Révai Nyomda
ISBN:
9632820096
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
278 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
Előszó / 7
Táj és nép /
Az Indus völgyi civilizáció / 21
A védikus korszak / 35
A Maurják előtti India / 75
A Maurják kora / ioo
A politikai széttagoltság és a virágzó kereskedelem kora / 122
A Gupta-korszak és Harsa birodalma / 147
A hindu középkor Északon / 172
A hindu középkor Dél-Indiában / 196
A delhi szultanátus kora / 214
A mughalok Indiája 228
Epilógus / 253
Kislexikon / 255
Időrendi tábla / 269
Ajánlott irodalom / 273

Wojtilla Gyula

1945 -
Wojtilla Gyula (Budapest, 1945. június 13. –) magyar orientalista, ókortörténész, egyetemi tanár, indológus, a (szanszkrit és hindi) nyelvtudományok doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az Ókortörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Szakterülete India népeinek nyelvei. Kutatási területe India és Irán ókori története, nyelvei, indiai vallások története és a történelemtudományok. Nős, két gyermek édesapja. Felesége Salgó Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának vezetője.

Wojtilla Gyula  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 990 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 480 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1998Édesvíz Kiadó) 2018. 10. 19. 9:59

    Nagyon részletes , pontos, és hiteles, leírás, az Indus völgyi civilizációról , Védák korszakáról stb. Ajánlani tudom mindenkinek szívemből....