Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A művészetről Naplójegyzetek, levelek, töredékek

A művészetről - Dosztojevszkij, Fjodor Mihajlovics - Régikönyvek
A művészetről - Régikönyvek A művészetről - Régikönyvek A művészetről - Régikönyvek
(0 vélemény)

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a világirodalom nagyjai közül többen nemcsak műveiket hagyták ránk, hanem vallomásaikat is a művészetről, s ezáltal közvetlen bepillantást engednek alkotóműhelyük és általában az alkotás titkaiba. Hisz ki ismerné jobban ezeket a titkokat, mint maguk az alkotók? Az írók művészek elméleti kérdéseket boncoló írásai, noha töredékesek és legtöbbször konkrétumokhoz - műalkotásokhoz, személyes kapcsolatokhoz - fűződnek s élményeknek, benyomásoknak adnak hangot, mégis többre tartanak igényt, érvényességük túlnő egy-egy eset határain, nemcsak az alkotás lélektani mechanizmusát tárják fel, hanem olykor egész - bár nem rendszerezett s így részben hézagos, de teljes érvényű - esztétikai koncepció is kirajzolható belőlük. Egy ilyen koncepció megfogalmazásának igénye némely szerzőnél oly erős, hogy a szó szoros értelmében vett esztétikát eredményez, nem beszélve arról, amikor az alkotó filozófus is egy személyben. Leonardo da Vinci, Diderot, Lessing vagy Schiller neve nyugodtan odaállítható Arisztotelész, Hegel és más filozófiai poétikák és esztétikák szerzői mellé. De Goethe kevésbé rendszerezett művészetelmélete is felér jelentőségében egyes fent említett vagy más szakszerű, rendszertani problémákkal foglalkozó esztétikákkal.

Sorozatcím:
Téka
Kiadó:
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Bukarest
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
295 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.50cm, Magasság: 17.50cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Korács Albert: Esztétika — vallomásokban


Pályakezdés. Szegény emberek. A hason-
más. Megalázottak és megszomorítottak.
Feljegyzések az egérlyukból. A játékos.
Bűn és bűnhődés. A félkegyelmű. Ördögök.
A kamasz. A Karamazov testvérek. . . .
Az alkotás titkai
Ihlet és munka. Műhely. A művészi kép
születése •
A Bűn és bűnhődés: elgondolás — terv-
vázlat — regény
A kötetről
Jegyzetek a bevezetőhöz
Jegyzetek a szemelvényekhez
Névmutató ..

Dosztojevszkij, Fjodor Mihajlovics

1821 - 1881
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (Фёдор Михайлович Достоевский,  kiejtése✩) (Moszkva, 1821. november 11. – Szentpétervár, 1881. február 9.) orosz író. A világirodalom és az orosz irodalom mindmáig legnevesebb képviselőinek egyike, a 19. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az ún. filozófiai-ideológiai regény vagy eszme-regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere.

Dosztojevszkij, Fjodor Mihajlovics  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...