Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A négylábú kutya

A négylábú kutya - Mesterházi Lajos - Régikönyvek
(0 vélemény)

József attila két sorát írhattam volna mottóul ezekhez az - orosz babák módjára - egymásból előbújó, egymásba illő történetekhez. "A négylábú kutya" című regényemhez: "Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat" Ám ha már idéztem a két sort, hadd utaljak, tréfáskomolyan, a címre is: hogy tudniillik "nem én kiáltok". Több olyan regény is írtam életemben egyes szám első személyben, amely első személlyel nem vagyok azonos. "Az ártatlanság kora" esetében ez nyilvánvaló (senki sem gondolja, hogy valaha szőke szépasszony lettem volna). Remélem, nyilvánvaló az "Apaszív" esetében is. A "négylábú kutya" némiképp megtévesztő, hiszen a hős író és velemkorú. A félreértés elkerülése végett: nem vagyok azonos vele. Alighanem az is tévedés, amit egyik olvasóm írt annak idején, hogy személyiség-hasadásos módon két alakban is jelen volnék a könyvben: nemcsak az író, de barátja és vetélytársa, Zoltán is én volnék. Zoltán figuráját valamelyest valóban egy tragikus sorsú barátomról mintáztam. Valamelyest! Mert az ő esetében is pontosabb, ha úgy mondom: több barátom és ismerősöm kínálta a típust, közülük leginkább ő. A típust, amely elég sok írásomban előkerül, mert - úgy látszik - sem a vonzalomtól iránta, sem a vele folyó vitámtól nem tudok szabadulni. Semmiképp sem volt tehát tudatos, most utóbb mégis arra kell gondolnom: talán mégiscsak lehetett valami személyes, vallomásos közöm a regénybeli íróhoz. sokat dolgoztam akkoriban, és nem is sikertelenül. Bizonyára megkísértett a rutin és felületesség. Lehet, hogy azt a kísértést akartam eleve kivédeni?! Ez persze nem biztos. Minthogy az sem, hogy a kísértést kivédtem-e. Az előbbit csak gyanítom, az utóbbit csak remélem.

Sorozatcím:
Mesterházi Lajos művei
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Harmadik kiadás
Nyomda:
Pécsi Szikra Nyomda
ISBN:
9631508722
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
200 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Mesterházi Lajos

1916 - 1979
Mesterházi Lajos (eredeti neve: Hoffstaedter Lajos) (Kispest, 1916. március 3. – Budapest, 1979. április 4.) magyar író.

Mesterházi Lajos  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
akár 70%
Hűségpont:
 
akár 70%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...