Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A párizsi hóráskönyv

A párizsi hóráskönyv - Csapodi Csaba - Régikönyvek
A párizsi hóráskönyv - Régikönyvek A párizsi hóráskönyv - Régikönyvek A párizsi hóráskönyv - Régikönyvek
(0 vélemény)

Hasonmás kiadás. Magyar nyelvű kísérőtanulmány melléklettel. / A hóráskönyv mint műfaj jól ismert már a szép könyvet szerető magyar közönség előtt, hiszen az utóbbi években kettő is megjelent közülük fakszimile kiadásban. Az egyik az, amelyet az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban őríznek (1976), a másik a Pannonhalmi Hóráskönyv (1982), mindkettő részletes, szakszerű bevezetéssel. Mégis szükséges, hogy itt összefoglaljuk röviden a hóráskönyvekre vonatkozó legfontosabb ismereteket és rámutassunk azokra a különbségekre, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának hóráskönyvét megkülönböztetik a másik kettőtől. A hóráskönyv a középkor, főleg a késői középkor világi emberének, elsősorban a nőknek, leghasználatosabb imádságoskönyve volt, az egyéni ájtatoskodás céljára. Összetételében a papság közösségi és egyéni imádságoskönyvére, a breviáriumra támaszkodik, de attól sok tekintetben el is tér. Eltér elsősorban azzal, hogy az egyes példányok tartalma - bizonyos állandó vonatkozásoktól eltekintve - rendkívül változatos, mert nem köti őket az egyház hivatalos istentiszteleti rendje, a liturgia, de nem is tagolja az egyházi év állandó és változó ünnepeinek menete. A hóráskönyvekre jellemző, hogy különlegesen díszesek, sokszor a könyvművészet remekei, egész lapot kitevő képekkel, díszes kezdőbetűkkel (iniciálék) és pompás lapszélkeretekkel. Kötésük is többnyire színes bársony, esetleg még ezüstveretek is vannak rajtuk. Készítésük virágkora a XIV. századtól a XVI. század első feléig tartott. Ma könyvgyűjtők, könyvtárak féltett kincsei közé tartoznak.

Kiadó:
Helikon Kiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda Dürer üzeme
ISBN:
9632075501
Kötés típusa:
egész bársony kötés, védőtokban
Terjedelem:
180+16
Nyelv:
magyar, latin
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 23.50cm
Kategória:

Csapodi Csaba

1910 - 2004
Csapodi Csaba (Budapest, 1910. szeptember 28. – Budapest, 2004. április 30.) a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Kézirattára és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezetője, címzetes egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora.

Csapodi Csaba  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...