Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A (poszt)modern Petőfi

A (poszt)modern Petőfi - Fried István - Régikönyvek
A (poszt)modern Petőfi - Régikönyvek A (poszt)modern Petőfi - Régikönyvek
(0 vélemény)

A szerző írja új kötetéről: "Petőfiről írt elemzéseim kötetbe gyűjtése azért tetszik hasznosnak, mert enyhén divatjamúlt szerzőt igyekszem visszahozni velük az olvasói tudatba. Méghozzá azáltal, hogy nem tagadva a nemzeti narratíva tételezésének jogosultságát, a 19. századi dekonstrukció poétájaként mutatják be Petőfit, aki parodisztikus, intertextuális, destrukciós lírájával részben az előd költők tudatos félreolvasásával, részben máig hatóan friss - bár elfeledett, elhallgatott - előadásmódjával valódi fordulatot hozott a magyar irodalomba. Petőfi Sándor vitapozíciójakiépítésén fáradozott, s ezt az előd költőkkel, mindenekelőtt Kisfaludy Sándorral és Vörösmarty Mihállyal szemben tette, olyanná formálván a lírát, amelyben néprajzi szokás, bibliai jelkép, irodalmi hagyomány egyként más színben tűnik föl, mint ahogy a kortársak látták vagy nem akarták meglátni. Ennek megfelelően külföldi »sikere« részben félreértés, részben legenda; a mennyiségi szempont nem engedte érvényesülni azt, hogy volt két esztendő, 1847-1849 között, amikor Európa legjobb költője, legnagyobb újítója, leginvenciózusabb nyelvművésze Petőfi Sándor volt. Nem a »magyarok istene« szolgálatában, hanem egy olyan költészetvalláséban, amelynek a megsemmisítő humor éppen úgy szerves része, mint a költői személyiség létesülésének állandó átíródása."

Borító tervezők:
Balázs Áron
Kiadó:
Ister Szolgáltató, Kereskedelmi és Kiadó Kft.
Kiadás éve:
2001
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Books in Print
ISBN:
9639243426
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
188
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:
A dalra lelő és elnémuló ifjú Petőfi 7
..Példádon okúljanak a késő unokák" 23
..Nem váromladék ez. Csárdának romjai" 57
Petőfi Sándor téltemetése 86
Petőfi Sándor „zenei" önarcképe 102
A költői magatartás változatai 125
A fürdőorvos Petőfije 148
Petőfi Sándor és a „szláv" világ 173


Fried István

1934 -
Fried István (Budapest, 1934. augusztus 1.) magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár. Az irodalomtudományok kandidátusa (1976), az irodalomtudományok doktora (1987).

Fried István  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
360 Ft 252 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...