Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A száműzött nyelv

A száműzött nyelv - Kertész Imre - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Egy ismerősöm nemrégiben megjegyezte, hogy mást mondok az esszéimben, mint a regényeimben, s bevallom, észrevétele annyira meghökkentett, hogy azóta sem tudom kiverni a fejemből. Őszintén szólva valószínűleg sohasem írtam volna meg itt következő tanulmányaimat, ha fel nem kérnek rá. És sohasem kértek volna fel rá, ha össze nem omlik Európa másik nagy totalitárius birodalma, amelyet a szocialista melléknévvel illettek. Ez volt a hely, ahol magam is éltem, az élet, amely teljes valóságában megismertette velem az illegálisnak nyilvánított normális létezés állapotát. [...]Az itt következő írásokat különben nem tekintem szabályszerű esszéknek. Műfajukat egyszer inkább a �megközelítések" szóval jellemeztem, ha ilyen műfaj valójában, persze, nem is ismeretes. Részint azt akartam így kifejezni, hogy egyik írás sem meríti ki teljesen a tárgyát, legföljebb megközelíteni tudja; másrészt pedig, hogy ugyanazt akarják megközelíteni, csupán más oldalról, amit elbeszélői szövegeim is: a megközelíthetetlent. Így hát ismétlődések, más munkáimból származó vendégszövegek fognak felbukkanni itt-ott, akár vezérmotívumok, melyek egy tágabb egységre, egy gondolkodás-, beszéd-, sőt létmód, olykor számomra is titokzatos koherenciájára utalnak. Szabályszerű tanulmányok esetében talán kárhoztatható eljárás ez - nem az a lírai megnyilatkozások terén, aminek, végső soron, ezt a könyvet is tekintem."

Kiadó:
Magvető
Kiadás éve:
2001
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Harmadik kiadás
Nyomda:
Gyomai Kner Nyomda Rt.
ISBN:
9631422682
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
296 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Előszó 5
A boldogtalan 20. század 11
Táborok maradandósága 45
Hosszú, sötét árnyék 60
A Holocaust mint kultúra 72
Haza, otthon, ország 92
Budapest - Egy fölösleges vallomás 112
A látható és láthatatlan Weimar 125
"Hazai levelek" 132
Budapest, Bécs, Budapest 153
A fölösleges értelmiségi 186
Hommage á Fejtő 203
Salzburgi Ünnepi Játékok 217
Vallomás egy polgárról 223
Kié Auschwitz? 240
Feltámad-e?! 252
A száműzött nyelv 274

Kertész Imre

1929 -
Kertész Imre (Budapest, 1929. november 9. ) Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A Magyar Szent István Rend kitüntetettje.

Kertész Imre  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 900 Ft
akár 10%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...