Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A szellem: rendező nyugtalanság Beszélgetések Németh Lászlóval

A szellem: rendező nyugtalanság - Monostori Imre - Régikönyvek
(0 vélemény)

Kötetünk ​a Németh Lászlóval készült valamennyi interjú csonkítatlan, teljes szövegét foglalja magába. A lapok tengerében szétszórtan megjelent beszélgetésszövegek közül az első 1934-ben a Rádióélet hasábjain látott napvilágot, az utolsó négy évvel az író halála előtt, 1971-ben. A műfajt, az újságírók, riporterek által feltett kérdésekre azonnal adandó, a gondolatok kiérlelődésének időt nem engedő válaszokat Németh László valójában nem szerette, mindvégigi idegenkedett tőle, a vele készült beszélgetések, rögtönzött, olykor azonban írásban továbbított feleletei – kötetünk ezt egyértelműen tanúsítja – mégis az életmű szerves részévé váltak, tükröződéseivé, lecsapódásaivá a Németh László-i gondolkodásnak. Így, együtt és egymás után olvasva őket magától értetődően tükrözői a kornak is, amelyet Németh László pályája fog át, ugyanakkor az író által kipróbált és művelt valamennyi műfaj közül e beszélgetések mutatják meg leginkább a számunkra Németh László életének drámaiságát és emberi drámáját. Plasztikusan kirajzolódó cezúrák, történelmi fordulópontok, „menetrendek” bontakoznak ki e beszélgetések nyomán, történelmi tragédiák mellett az írói pálya felívelésének és kényszerű elhallgatásának időszakai. Aki a teljes Németh Lászlóra kíváncsi, aligha kerülheti meg az itt olvasható szövegeket, melyeknek mintegy a fele kötetben sohasem került az olvasók elé, s melyeknek tanulságait ma éppúgy nem nélkülözhetjük, miként megkerülhetetlen volt a bennük megfogalmazott gondolatok java megszületésük idején.

Kiadó:
Argumentum
Kiadás éve:
1992
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
László András és Társa Bt. Nyomdaüzem
ISBN:
9637719121
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
311 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Monostori Imre

1945 -
Monostori Imre (Tamási, 1945. június 1. –) József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, kritikus, pedagógus, könyvtáros. Az irodalomtudományok kandidátusa (1989).

Monostori Imre  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1998
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2004
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 440 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...