Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A vállalati termelés szervezése és ökonómiája

A vállalati termelés szervezése és ökonómiája - Dr. Tóth Mihály, Dr. Dobos Károly - Régikönyvek
(0 vélemény)
Sorozatcím:
Mezőgazdasági vállalati gazdaságtan II.
Borító tervezők:
Osvár József
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1977
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Nyomtatott példányszám:
7.000 darab
ISBN:
9632301773
Kötés típusa:
nyl-kötés
Terjedelem:
431 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.91kg
Kategória:
Előszó 11
A vállalati termelés rendszere és az ágazatok tervezése (dr. Tóth M. - dr. Szakál F. Dr. Székely Cs.) 13
Meggondolások a vállalati termelés szervezésekor 15
A termelés iránya 15
A termelés koncentrálódása és a szakosodás 17
A termelési kooperációk 18
A mezőgazdasági vállalatok ágazati rendszere 19
Az ágazatok szerkesztésének (tervezésének) alapjai 27
A rendszerszemléletű szerkesztés fő vonásai 27
Az ágazatok szerkezete 29
Az egyes ágazattípusok ismertetése 33
Az ágazatok kapcsolatai 36
Az ágazatok szerkesztése 39
Irodalom 51
Állattenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Bobos K.) 53
Az állattenyésztő ágazatok szervezésének alapjai 55
Az állattenyésztés népgazdasági feladatai és irányítása 55
Az állattenyésztő ágazatok kialakítása 58
A takarmánygazdálkodás szervezése 70
A szarvasmarha-ágazat szervezése 92
Az ágazat népgazdasági jelentősége és fejlesztési feladatai 92
A hasznosítási irány megválasztása 95
Az árutejtermelő ágazat szervezése 97
A húshasznú ágazat szervezése 113
A borjú- és növendékállat-nevelés szervezése 120
A marhahizlalás szervezése 124
A sertéságazat szervezése 130
Az ágazat gazdasági jelentősége és üzemi formái 130
A termelési cél és a fajta megválasztása 132
Az ágazat méretének meghatározása 133
A tenyésztés szervezése 140
A hizlalás szervezése 146
Az állatállomány változásának grafikus ábrázolása 148
Az ágazat jövedelmének megállapítása és optimalizálása 150
A juhágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján Ambrus) 155
Az ágazat helyzet, fejlesztési tendenciája 155
Közbenső termékek és szolgáltatások gazdasági értékelése 156
A juhágazat takarmányellátásának szervezése és ökonómiája 157
Az anyagtartás és a báránynevelés szervezése és ökonómiája 158
Az ürütartás szervezési és ökomóniai kérdései 166
Az ágazati termelés szerkezetének kialakítása hagyományos eljárással 167
Az ágazati termelés együttes technikai-ökonómiai optimalizálása lineáris programozással 171
Balromfitenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Galicz T.) 173
Népgazdasági és vállalati jelentősége 173
Baromfiágazat megválasztása és kialakítása 175
Termelésszervezés. A termelésre ható tényezők 179
Tojástermelés 183
Baromfihús-termelés 193
Fiatal állatok hizlalása 195
Felnőttbaromfi-hizlalás 200
Egyéb állattenyésztési ágazatok szervezése 202
A haltenyésztés szervezése 202
A lótenyésztés szervezése 205
A nyúltenyésztés szervezése 207
A méhészet szervezése 209
Irodalom 212
Növénytermesztő ágazatok szervezése és ökonómiája 215
A növénytermesztő ágazatok szervezésének alapjai (dr. Tóth M.) 217
A földhasználat, a vetésszerkezet és a termelés területi elhelyezése 217
A fermés nagysága és a hozam - ráfordítás alakulása a növénytermesztésben 221
A talaj termőképességének növelése 227
A trágyázás szervezése és ökonómiája 235
A búzatermesztés szervezése (dr. Kiss K.) 238
A búzaatermesztés vállalati sajátosságai 238
A termesztési technológia gazdasági jellemzői 239
Az ágazat mérete, szerkezete és kapcsolatai 240
A termelés színvonala 241
A búzatermesztés jövedelmezősége 245
Az egyéb gabonafélék termelésének szervezése 246
A kukoricaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.) 250
Az ágazat üzemi jelentősége, helyzete és fejlesztése 250
Az ágazat vállalati termelési célja és üzemi formái 252
Az ágazat termelési célja 252
Az ágazat üzemi formái 252
Az ágazat szerkezete, kapcsolatai és méretezése 255
A technológiai rendszerek és változatok közötti ökonómiai választás lehetősége 259
Az ágazat gazdaságossága és jövedelmezősége 266
A burgonyaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J. - dr. Takács L.) 272
A termelési cél és az üzemi forma 273
Az ágazat mérete és szerkezeti felépítése 275
Az ágazati technológia rendszere 277
Az ágazat gazdaságossága 278
A cukorrépa-ágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A.) 282
A cukorrépa-termesztés és -feldolgozás összehangolása 283
Az ágazat termelésszerkezetének kialakítása 284
A lucernaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A. - dr. Kiss K.) 288
A termelés célja, mérete és rendszere 290
A termesztés szervezése és ökonómiája 292
A betakarítás, tartósítás, valamint a feldolgozás szervezése és ökonómiája 296
A lucernaágazat szerkesztése 303
A rét- és legelőgazdálkodás szervezése (dr. Kiss K.) 310
A természetes gyepterületek gazdasági jellemzése 310
A természetes gyepterületek termelési színvonalának kialakítása 311
A természetes gyepterületek használatának szervezése 314
Mesterséges (telepített) gyepek szervezési kérdései 316
Egyéb szántóföldi növénytermesztési ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Kiss K.) 317
A dohány termesztésének szervezése és ökonómiája 318
Az olajat adó növények termesztésének szervezése és ökonómiája 320
A hüvelyes növények termesztésének szervezése és ökonómiája 323
A hüvelyes növények termesztésének általános kérdései 323
A kertészeti ágazatok és a fagazdasági tevékenység szervezésének ökonómiai alapjai 325
A zöldségtermesztés szervezése (dr. Czár M.) 325
A zöldségtermesztés népgazdasági és vállalati jelentősége 326
A gyümölcstermesztési ágazatok szervezésének ökonómiai alapjai (dr. Ernyey Gy. - dr. Tóth M.) 340
A szőlő- és borágazat szervezése és ökonómiája (dr. Ernyey Gy.) 353
Mezőgazdasági vállalatok fagazdasági tevékenységének ökonómiai alapjai (dr. Kiss K.) 360
Irodalom 363
A szolgáltató és az ipari jellegű ágazatok szervezése és ökonómiája 369
A szolgáltató ágazatok szervezésének alapjai (dr. Burján A.) 371
A szolgáltatótevékenységek főbb típusai 371
A szolgáltatótevékenységek ökonómiai és szervezési sajátosságai 372
A szolgáltatótevékenységek ágazati rendszere 373
A szolgáltató ágazatok üzemeltetése 374
Új szolgáltató ágazat létesítése vagy kiegészítése 374
A szolgáltatóeszközök élettartamának, selejtezési idejének meghatározása 376
Az eszközök költségeinek a felosztása a felhasználó ágazatok között 377
A szolgáltató ágazatok kialakítása 378
A gépüzem szervezése és ökonómiája (traktor-, kombájn-, szállító- és javítóüzem (dr. Burján A.) 379
A gépesítés feladata, fejlődése 379
A gépüzem ágazati rendszere, kapcsolatai 380
A gépüzem szervezésének ökonómiai sajátosságai 380
A gépüzemi szolgáltatások költségének terhelése a felhasználó ágazatokra 387
A traktorüzem szervezése és ökonómiai sajátossága 391
A szállítóüzem szervezési és ökonómiai sajátosságai 391
A gépjavítás, karbantartás és üzemanyag-ellátás sajátosságai 393
Az öntözés szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.) 394
Az öntözés célja, sajátosságai 394
Az öntözés célja, formái 396
Az öntözési szolgáltatás ágazati kialakítása 398
Az öntözési ágazat méretezése 400
Az öntözési ágazat gazdaságossága 402
Növényvédelmi szolgálatatás (dr. Bukta B.) 407
A növényvédelmi tevékenység célja sajátosságai 408
A növényvédelem ökonómiai jelentősége 410
Növényvédelmi erőforrások 412
Az erőforrások ökonómiai vonatkozásai 412
A növényvédelmi szolgáltatások szervezése 415
A növényvédelmi szolgáltatókapacitás kialakítása és működtetés szervezeti formája 419
A keveréktakarmány-gyártás helyzete Magyarországon 420
A keveréktakarmány-etetés és a keverőüzemek létesítésének gazdaságossága 420
A keverőüzemi technológia és a teljesítmény megválasztásának szempontji 421
Az üzemelés szervezése 422
Vetőmagüzem szervezése (dr. Kovács G.) 424
A vetőmag, valamint a vetőmag-feldolgozás szerepe és jelentősége 424
A vetőmag-feldolgozás műveleteinek szervezése 424
Áruvetőmag-feldolgozó üzemek létesítésének szempontjai 425
A vetőmag-feldolgozás költségei, gazdaságossága 426
Az ipari tevékenység szervezése és ökonómiája (dr. Kovács G.) 426
Az ipari tevékenység fogalma, csoportosítása 426
A mezőgazdasági vállalatokban folytatott ipari tevékenység kialakításának okai és feltételei 427
Az ipari tevékenység szerepe a vállalati gazdálkodásban 429
Az ipari tevékenység kialakításának sajátosságai 429
Irodalom 430

Dr. Tóth Mihály

Dr. Tóth Mihály  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
15 000 Ft 9 000 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
960 Ft 480 Ft
50%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 720 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...