Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A XX. század építészete

A XX. század építészete - Vámossy Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)

Előszó: Az elmúlt százötven év folyamán gyökeresen átalakult az ember élete és környezete, új igények és lehetőségek végtelen sora támadt. A felhalmozódott változások, a kibontakozó technikai forradalom és a társadalmi megrázkódtatások feszítő ereje megújhodás forrása az építészetben is. A XX. század építészete talán még jobban különválik a letűnt korok és társadalmak építészetéről, mint a művészet más területei a megelőzőektől. A valóság bonyolult szövevényéhez ezer szállal kapcsolódó építészet elfordult az "építőművészet" klasszikus eszméjétől, átfogóbb, közvetlenebb és emberibb lett. A régi törvények és szabályok feloldódtak, hogy új, kötetlen, az élet és művészet egységét magasabb, tudatosabb fokon újjáteremtő törekvésének adják át helyüket. A számában megsokszorozódott emberiség új probléma előtt áll. Az építés egyre növekvő igénye irányítja rá a figyelmet az építészet és társadalom kérdésére. Oscar Niemeyer, brazil építész, így ír erről: "Alapvető koncepció kell elsősorban építészetünknek, amelyet a megvalósítandó feladat követel és amit csak szociális haladás útján érhetünk el. De az az érzésünk, hogy az egész világ ebben az irányban halad. A kormányprogramokban első helyre kerülnek a szociális létesítmények, és a fasiszta reakciótól megszabadult szociális haladás végre gyorsabban fejlődik. Az építészeknek aktív tényezőknek kell lenniök korunkban, és azok mellé kell álniok, akik biztosítani tudják a hivatásunk számára elengedhetetlen humanisztikus jelleget" (1946).

Sorozatcím:
Művészettörténet 55.
Borító tervezők:
Zborovszky Katalin
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Kiadás éve:
1961
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
47 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.50cm, Magasság: 16.50cm
Súly:
0.10kg
Kategória:

Vámossy Ferenc

1930 -
Vámossy Ferenc (Szeged, 1930. október 30. – ) Ybl-díjas, Széchenyi-díjas és Szent-Györgyi Albert-díjas magyar építész, építészettörténész, művészeti író, egyetemi oktató. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Vámossy Ferenc  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2003
Antikvár könyv
800 Ft 400 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...