Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A zsidóság két útja

A zsidóság két útja - Tábor Béla - Régikönyvek
A zsidóság két útja - Régikönyvek A zsidóság két útja - Régikönyvek
(0 vélemény)

A zsidóság két útja először 1939 augusztusában jelent meg, négy héttel a második világháború kitörése előtt. Célja a magyar zsidó elit szellemi ellenálló képességének növelése volt. A háború előtt a magyar zsidóságot vagy népként – a korabeli terminológia szerint: fajként – vagy vallásként fogták fel. A szerző elveti a faj vérközösségként való meghatározását. A magyar zsidóság nem lehet nemzetiség, hiszen nem képez önálló nyelvközösséget, hanem éppúgy a magyar nyelvközösséghez tartozik, mint a nemzsdó magyarok, másrészt a magyar és a zsidó történelemhez való kettős kapcsolódása révén olyan múltközösséget és életközösséget alkot, amely egyaránt köti a magyarsághoz is és a világ különböző részein élő zsidósághoz is. „A zsidóság az egyetlen faj, amely vallási is. A zsidóság vallási és népi létének egysége éppen a zsidó vallásnak azt az egyéni értékét fejezi ki, amely önálló helyet biztosít neki a vallások közt.” A zsidóság különleges helyzetének kulcsa: A Szentíráshoz való történelmi kapcsolata. Ebben látja a szerző az antiszemitizmus gyökerét is. Ehhez kapcsolódva külön fejezetet szentel a zsidóság és gazdaság viszonyának, mint a korabeli antiszemitizmus egyik fő hivatkozási alapjának. Mindezt a zsidó vallás lényegének kifejtésével támasztja alá, amit más nagy vallásokkal – elsősorban a kereszténységgel, másodsorban a keleti vallásokkal (brahmanizmus, buddhizmus, taoizmus) – való egybevetés keretében nyújt.

Kiadó:
Pesti Szalon Könyvkiadó
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Somogy Megyei Nyomdaipar
ISBN:
9630284650
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
177 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Bevezető 5

A módszerhez 10

I. A zsidóság és a faji kérdés 11
II. A zsidó vallás 40
III. Mi a zsidóság9 85
IV. Átmenet a történelmi zsidóság bírálatához
A tízparancsolat mint az emberi élet
értékrendje 94
1. A cselekvésről 94
2. A tízparancsolat 99
V. A történelmi zsidóság önbírálata 120
VI. A zsidóság és a gazdaság 139
VII. A zsidóság két útja 153
Utószó 163

Tábor Béla

1907 - 1992
Tábor Béla (Budapest, 1907. június 4. – Budapest, 1992. december 10.) magyar író, műfordító, filozófus. Mándy Stefánia (1918-2001) férje, Tábor Ádám (1947-) és Tábor Eszter (1952-) apja. A Budapesti Dialogikus Iskola egyik alapítója.

Tábor Béla  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
6 000 Ft 4 800 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...