Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Állattenyésztés

Állattenyésztés - Magda Sándor Dr. (szerk.),  Marselek Sándor - Régikönyvek
Állattenyésztés - Régikönyvek Állattenyésztés - Régikönyvek Állattenyésztés - Régikönyvek Állattenyésztés - Régikönyvek Állattenyésztés - Régikönyvek
(0 vélemény)

A könyv általános fejezetei az állatok rendszerezésével, szaporításával, elhelyezésével stb., valamint a takarmányozás elméletével és gyakorlatával foglalkoznak. A részletes fejezetek pedig az egyes állatfajokra vonatkozó konkrét technológiai előírásokat és az ehhez kapcsolódó feltételrendszert körvonalazzák.

Sorozatcím:
A mezőgazdaság és élelmiszer-ipari technológia alapjai
Kiadó:
Mezőgazdasági Szaktudást Kiadó
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Grafika-Typopress Nyomda
ISBN:
9633562953
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
243 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Tartalomjegyzék

ezetés 11
K,:szönetnyilvánítás 13
:_. Az állattenyésztési termelés fontosabb alapfogalmai, temetési tényezői és
feladatai 15
:.I. Az állattenyésztés fogalma, jelentősége 15
1.1. 1. Az állattenyésztés fogalma 15
1.1.2. A gazdasági állatok eredete és a háziasítás 16
1.1.3. Az állattenyésztés jelentősége, helyzete, erőforrásai 16
1.2. A haszonállat és a környezet kapcsolata 19
1.3. Gazdasági állataink rendszerezése 19
1.4. Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai 24
1.4.1. Örökléstani alapfogalmak 24
1.4.2. A kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok öröklődése 27
1.4.3. A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai 28
1.5. Szaporodásbiológiai fogalmak, szaporítás, felnevelés 32
1.5.1. Ivarzás, párzás 32
1.5.2. A pároztatás módszerei 33
1.5.3. A vemhesség és az ellés 34
1.5.4. Az újszülött ápolásának legfőbb feladatai 36
1.5.5. A növendékállatok felnevelésének alapelvei 37
1.6. Gazdasági állatok tenyésztése 37
1.6.1. Tenyésztéstechnikai fogalmak és módszertani alapismeretek 38
1.6.2. Törzskönyvezés, egyedi megjelölés 40
1.6.3. Tenyésztési eljárások 42
1.7. Gazdasági állatok elhelyezése 44
Fogalomtár 46
Kulcsszavak 47
Ellenőrző kérdések 47


2. Takarmányozási alapismeretek 48
2.1. A takarmányok összetétele, a takarmány-alkotórészek szerepe az állatok
táplálkozásában 48
2.1.1. A takarmányok szerves anyagai 50
2.1.1.1. Nitrogénmentes szerves anyagok 50
2.1.1.2. A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai 52
2.1.1.3. Biológiailag aktív anyagok 52
2.1.2. A takarmányok szervetlen anyagai 54
2.2. A takarmányfelvételt és hasznosulást befolyásoló tényezők 54
2.2.1. A takarmányok kihasználása, értékesülése, táplálóértéke 56
2.2.1.1. Közbülső anyagcsere 57
2.2.2. Energia-értékelés 57
2.2.2.1. Fehérjeértékelés 61
2.2.3. Víz és ásványi anyag forgalom 61
2.3. A takarmánygazdálkodás feladatai 64
2.3.1. A takarmányok csoportosítása , . 64
2.3.2. A takarmányok eltartása és etetése 66
2.3.3. Takarmány előkészítés, abrakkeverékek 68
2.3.3.1. Céltakarmány gyártás 69
2.3.3.2. Tömegtakarmányok előkészítése 70
2.3.4. A takarmányozás gyakorlata 70
2.3.5. A takarmányadag összeállítás irányelvei 71
2.3.5.1. A takarmányadag számszerű ellenőrzése 72
2.3.5.2. Az ivóvíz és az itatás 73
2'.3.5.3. Takarmányozási rend 73
2.3.6. A takarmányellátás megszervezése 74
Fogalomtár. 75
Kulcsszavak 76
Ellenőrző kérdések 77

3. Tejtermelő tehenészet, húshasznú tehéntartás, marhahizlalás 78
3.1. A szarvasmarha-tenyésztés technológiája 78
3.1.1. A szarvasmarha-tenyésztés helyzete, jelentősége, távlati
célkitűzései 78
3.1.2. A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint 80
.; 1.3. Tejtermelő tehenészet 80
3.1.3.1. Tehenek takarmányozása 83
3.1.3.2. A tehenészet technológiája 85
3.1.3.3. Szaporítás 93
3.1.3 4. A szarvasmarha felnevelése 94


3.1.3.5. A húshasznú tehéntartás 98
3.1.3.6. Marhahizlalás 102
Fogalomtár 105
Kulcsszavak 106
Ellenőrző kérdések 107

4. Juhtenyésztés és hizlalás 108
4.1. A juhtenyésztés technológiája 108
4.1.1. A juhtenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései 108
4.1.2. A juhok elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint 109
4.1.3. A juhok tenyésztése, fajtái 110
4.1.3.1. A tenyészállat-kiválasztás alapelvei 110
4.1.3.2. A juhok törzskönyvezése, tenyésztési módszerek III
4.1.3.3. A jelentősebb fajták 112
4.1.4. A juhok szaporítása és felnevelése 114
4.1.4.1. Az elletések időpontjának megválasztása 115
4.1.4.2. A pároztatás gyakorlata 116
4.1.4.3. A juh felnevelése 117
4.1.5. A juhok elhelyezése és takarmányozása 118
4.1.5.1. A juhistálló berendezései 118
4.1.5.2. A juhok takarmányozása 119
4.1.6. A juhok hasznosítása 121
4.1.6.1. Hústermelés, a juhok hizlalása 122
4.1.6.2. A juhok tejtermelése 124
4.1.6.3. A juhok gyapjútermelése 125
Fogalomtár 128
Kulcsszavak 129
Ellenőrző kérdések 129

5. Sertéstenyésztés és hizlalás 130
5.1. A sertéstenyésztés technológiája 130
5.1.1. A sertéstenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései 130
5.1.2. A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint 132
5.1.3. A'sertés tenyésztése, fajtái, jelentősebb hibridek 132
5.1.3.1. Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben 133
5.1.3.2. Sertésfajták és hibridek 136
5.1.4. A sertés szaporítása és felnevelése 139
5.1.4.1. A vemhesség és a fialás 141
5.1.4.2. A malacok és süldők felnevelése 142
5.1.5. A sertés elhelyezése és takarmányozása 143


5.1.5.1. Komplex sertéstelepek kialakítása 144
5.1.5.2. Családi és más kisgazdaságok technológiája 147
5.1.5.3. A sertések takarmányozása 150
5.1.5.4. A sertés takarmányozása, elhelyezése és Gondozása
a kisüzemekben 153
5.1.6. A sertés hizlalása 153
5.1.7. A sertés minősítése 156
Fogalomtár 158
Kulcsszavak 159
Ellenőrző kérdések 159

6. Lótenyésztés és hasznosítás 160
6.1. Lótenyésztési alapismeretek 160
6.1.1. A ló gazdasági értéke, létszáma, lótenyésztésünk távlati
célkitűzései 160
6.1.2. A ló elnevezései ivar, kor és használat szerint 161
6.1.3. A ló mozgása 163
6.1.4. A ló tenyésztése és fajtái 163
6.1.5. A ló szaporítása 168
6.1.6. A lovak takarmányozása és tartása 169
Fogalomtár 173
Kulcsszavak 174
Ellenőrző kérdések 174

7. Baromfitenyésztés és hizlalás 175
7.1. A baromfitenyésztés alapjai 175
7.1.1. Tyúktenyésztés 175
7.1.1.1. A tyúktenyésztés jelentősége 176
7.1.1.2. A kor és ivar szerinti elnevezések 176
7.1.1.3. A tyúk biológiai sajátosságai 177
7.1.1.4. A tartásmód kialakítása 180
7.1.1.5. A tenyésztés feladatai 183
7.1.1.6. Alkalmazott hibridek 188
7.1.1.7. Étkezési tojástermelés 191
7.1.1.8. A kisüzemi baromfitartás jelentősége és módszerei 196
7.1.1.9. A brojler (pecsenyecsirke) termelés 197
7.1.1.10. A keltetés 201
7.1.2. Egyéb baromfifajok 205
7.1.2.1. A kacsatartás 205
7.1.2.2. A kacsa származása és fajtái 206

Magda Sándor Dr. (szerk.)

Magda Sándor Dr. (szerk.)  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft
40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...