Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Álomfejtés és társadalmi valóság Artemidorus Daldianus mint társadalomtörténeti forrás

Álomfejtés és társadalmi valóság - Hahn István - Régikönyvek
(0 vélemény)

Részlet a könyvből: Itt következő fejtegetéseim néhány igen egyszerű alaptételből, ill. munkahipotézisből indulnak ki. Az ókori álomfejtők - akiknek jórészt csak neve és műveiknek néhány töredéke ismeretes - általában nem templomok papjai voltak, hanem az ügyfeleiktől kapott tiszteletdíjból, a piacról éltek. Számukra tehát egzisztenciális érdek volt a nékik előadott álmokat oly módon értelmezni, hogy megfejtéseikben ügyfeleik az őket legmélyebben érdeklő kérdésekre kapjanak választ. Ez fokozottan érvényes az álomfejtő irodalmi művek szerzőire, az ókori Egyiptomtól Mezopotámián át a Római Birodalom és Bizánc álomfejtőinek tevékenységéig. E tekintetben sajátos eltérést figyelhetünk meg a történetileg vagy irodalmilag dokumentált tényleges álmok ránk hagyományozott megfejtései és az álmoskönyvekben taglalt általános receptek között (amelyek viszont ha felépítésükben nem is, megfejtéseik jellegében mutatnak egymás között bizonyos egyöntetűséget). Míg az előbbi "történeti" típusnál mindig egy-egy összetett cselekménynek kell minden szálát kibogozni, és egyes fantasztikus elemeit egységes kompozícióvá alakítani a megfejtés során - addig az álmoskönyvek az álombéli cselekménynek egyetlen statikus elemét vagy pillanatnyi mozzanatát ragadják meg több-kevesebb asszociációs szabadsággal, és ebből következtetnek az álomlátóval bekövetkezendő egyetlen (de mindig lényeges) jövőbeli eseményre. Az álomfejtők nyilván tudták, hogy minden álom különböző elemek fantasztikus szövevénye, és éppen ezeknek mindig sajátos kombinációja teszi az álmot értelmezhetővé...

Sorozatcím:
Értekezések - emlékezések
Borító tervezők:
Löblin Judit
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1985
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akadémiai Kiadó és Nyomda
ISBN:
9630539810
Kötés típusa:
ragasztott papír kiadói borítóban
Terjedelem:
80
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.50cm, Magasság: 19.80cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Hahn István

1913 - 1984
Hahn István (Budapest, 1913. március 28. – Budapest, 1984. július 26.) ókortörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja (1982).

Hahn István  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...