Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Amerikai tragédia

Amerikai tragédia - Dreiser, Theodore - Régikönyvek
(0 vélemény)

Clyde Griffiths, a regény főhőse, szegény uccai prédikátorcsaládból származik, de magasabbra tör és ki akar emelkedni a nyomorból. Sok kísérlet és nélkülözés után végre dúsgazdag nagybátyjához kerül, aki gyárában alkalmazza, de azonkívül semmit sem törődik vele. Clyde lassankint jobb helyzetbe kerül és mert nagyon hasonlít pénzes unokaöccséhez, hasonlósága révén bejut a város legelőkelőbb társaságaiba és megismerkedik az egyik legszebb és leggazdagabb leánnyal. Most már kénytelen-kelletlen a nagybátyja családja is elismeri és mert a gazdag, szép leány megszereti és felesége akar lenni, Clyde előtt nyitva állna a teljes érvényesülés, ha már előbb a viszonyt nem kötött volna egy munkáslánnyal, aki a gyárban az ő fölügyelete alatt dolgozik. Clyde eleinte szerette ezt a lányt, de amilyen mértékben előrehaladt, úgy idegenedett el tőle, amikor pedig a gazdag lánnyal megismerkedett és a munkásleány másállapotba jutott, akkor már szerette volna otthagyni. Roberta, a munkásleány, azonban egyre jobban ragaszkodott Clyde-hez és utoljára már azt követelte, hogy esküdjön meg vele. Clyde így kettős probléma elé került és midőn Roberta leleplezéssel fenyegette, akkor gyilkosságra gondolt. A gyilkosságot valóban mégsem követte el, de amikor a véletlen is beavatkozott a drámába, akkor nem szegült ellene, és nem sietett a leány megmentésére. A társadalom és a törvények mégis őt tették a felelőssé a leány haláláért és bár semmi közvetlen bizonyíték nincs rá, hogy ő lett volna a gyilkosa, tettéért felelnie és lakolnia kell. Letartóztatják, drámai feszültségi esküdtszéki tárgyaláson is bűnösnek mondják és halálra ítélik.

Fordítók:
Szöllősy Klára
Kiadó:
General Press Kiadó
Kiadás éve:
1993
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Borsodi Nyomda
ISBN:
9637548211
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
813 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.70kg
Kategória:

Dreiser, Theodore

1871 - 1945
Theodore Herman Albert Dreiser (Terre Haute, Indiana, 1871. augusztus 27. – Hollywood, Kalifornia, 1945. december 28.) amerikai író és újságíró. Úttörője volt az amerikai naturalista írói irányzatnak, melynek a 19. századi Európában többek között Émile Zola, Gustave Flaubert és Guy de Maupassant voltak a képviselői. Dreiser karaktereinek emberi értéke nem a bevett erkölcsi normákban, inkább a nehézségek állhatatos legyőzésében rejlik, és sorsukban nem is annyira a lelki motivációk mint inkább a körülmények az igazán mérvadóak.

Dreiser, Theodore  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 540 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...