Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

A létezőről és a lényegről

A létezőről és a lényegről - Aquinói Szent Tamás - Régikönyvek
(0 vélemény)

Aquinói Szent Tamás a skolasztika virágkorának legnagyobb hatású gondolkodója volt. Monumentális életművét a nagy gótikus katedrálisokhoz szokás hasonlítani. A ráció eszközeivel foglalta világos, áttekinthető rendszerbe a mindenséget, annak anyagi és spirituális szféráit egyaránt. Fogalmi pontosságával és árnyaltságával, lépésről lépésre haladva közelébe jutott "amaz örökös Erőnek, amely" - mint Dante írja a Paradicsom első énekében - "a jelzett Rendnek célja s orma". A kötetben olvasható írások Aquinói Szent Tamás filozófiai rendszeréről adnak széles körű, ugyanakkor tömör áttekintést. A létezőről és a lényegről című traktátus Tamás metafizikájának, a Természet princípiumairól pedig természetfilozófiájának összefoglalását nyújtja. Az elemek vegyüléséről című kis írás az első két traktátusban kifejtett elvek alkalmazására szolgáltat konkrét példát egy természetfilozófiai probléma megoldásában. Végezetül, a Summa Theologiae szemelvényei, amelyek Isten létezéséről, lényegéről és megismerhetőségéről szólnak, részben Tamás lét- és ismeretelméletének teológiai alkalmazását illusztrálják, részben a skolasztika gondolkodói módszerét mutatják be.

Sorozatcím:
Harmonia Mundi könyvek
Fordítók:
Klima Gyula
Kiadó:
Helikon Kiadó
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9632080394
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
165 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.34kg
Kategória:
Bevezetés. Szent Tamás metafizikája és az analitikus filozófia avagy lehetséges-e analitikus metafizika? (Írta Klima Gyula) 5
Jegyzetek a bevezetéshez 42
Rövidítések jegyzéke 51
A létezőről és a lényegről 55
Jegyzetek 77
A természet princípiumairól 83
Jegyzetek 97
Az elemek vegyüléséről 99
Jegyzetek 103
Kérdések a természetes teológia köréből 104
Jegyzetek 158

Aquinói Szent Tamás

1225 - 1274
Aquinói Szent Tamás (latinul Thomas Aquinas, olaszul: Tommaso d'Aquino), (Roccasecca, 1225. január 28. – Fossanova, 1274. március 7.), olasz teológus, skolasztikus filozófus, Domonkos-rendi szerzetes, a keresztény misztika egyik képviselője. Angyali Doktor (Doctor Angelicus) néven is ismert.

Aquinói Szent Tamás  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...