Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Arany László műfordításai Shakspere- és Moliéreből

Arany László műfordításai - Arany László - Régikönyvek
Arany László műfordításai - Régikönyvek Arany László műfordításai - Régikönyvek
(0 vélemény)

Arany László. Arany László műfordításai. Shakspere- és Moliéreből. Budapest, 1901. Franklin-társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda (Ny.). 355 p. (Arany László összes művei). Aranyozott kiadói egész vászonkötés. / "E kötet Arany László összes drámai fordításait foglalja magában. Mindössze is négy művet fordított: hármat Shaksperetől, egyet Moliéretől s mindeniket a Kisfaludy-társaság számára. Midőn a hatvanas évek elején a társaság elhatározta Shakspere összes művei fordítását, a jelesebb írók inkább csak a legkitűnőbb színművekre vállalkoztak és Shakspere ifjúkori vagy gyöngébb színműveire alig akadt ajánlkozó. E körülmény 1865-ben felbátorítá a még alig huszonegy éves ifjút, a ki egy pár év óta szorgalmasan tanult angolul, s A két veronai ifjú fordításához fogott. Majd a kész művet bemutatta atyjának, a ki azt némi javítás után elfogadta. Így fordított még Shaksperetől két művet: 1866-ban a Tévedések játéka s 1871-ben Sok hűhó semmiért czímű vígjátékokat, a melyek jóval felülmúlják első kísérletét s a legjobb Shakspere-fordításaink közé tartoznak. Első kísérletével maga sem volt megelégedve, mégis keveset javított rajta később, midőn Shakspere összes műveinek magyar fordítása második kiadásban jelent meg Ráthnál. De annál többet javított a más kettőn, melyeket javított szöveg szerint vesz itt is az olvasó. Valóban a két utóbbi fordítás sokkal sikerültebb. Lehet, hogy magok a művek is elősegítették a sikert, mert tartalmasabbak s több tért engednek a vidámabb részben az élcznek, humornak, szójátéknak s a komolyabb részben pedig az érzelmességnek és pathosznak. "

Sorozatcím:
Arany László összes művei
Kiadó:
Franklin-társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás éve:
1901
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin-Társulat nyomdája
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
355
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.50cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:
Előszó 5
Shakespere színműveiből:
A két veronai ifjú (1865) 7
A tévedések játéka (1866) 95
Sok hűhó semmiért (1871) 165
Moliére vígjátékaiból:
A tudós nők (1869) 269

Arany László

1844 - 1898
Arany László (Nagyszalonta, 1844. március 24. – Budapest, 1898. augusztus 1.) magyar költő és népmesegyűjtő volt. Arany János gyermekeként született Nagyszalontán. Legjelentősebb műve „A délibábok hőse”.

Arany László  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1979
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...