Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az almánfalvi Niamessny család története és dr. Niamessny Mihály a XX. század közéletében

Az almánfalvi Niamessny család története és dr. Niamessny Mihály a XX. század közéletében - Komáromi László (szerk.) - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az O'sváth György által életre hívott családtörténeti sorozat negyedik kötete a magyar történelem válságos korszakába kalauzolja el az olvasót. Azokba az évtizedekbe, melyekben az I. világháborút megelőző időszak hatalmas fejlődése a trianoni nemzettragédiába torkollott. Majd miután talpra állt, újabb sorscsapást kellettolyan emberek életútját rajzolja meg, akik e változásokban, irányváltásokban, szenvedésekben bővelkedő korszak jelentős részét közéleti emberként élték meg. Id. Niamessny Mihály, a szabadságharc 14 éves tüzérkáplárja mint a megyei közélet és igazságszolgáltatás munkása élte meg a századvéget. Fiát, dr. Niamessny Mihályt, a neves jogászt, a lippai, majd az abonyi kerület képviselőjét, Tisza István gróf munkatársát a sors a családi tragédiától sem kímélte meg: gimnazista fiát - több társával együtt - a román elszenvednie az országnak: a II. világháborút és az azt követő kommunista diktatúra embertelenségét. A könyv hatóság perbe fogta és meghurcolta. A fiatal vádlottak azt tűzték ki célul, hogy Temesvár magyar kézen maradását még a trianoni béketárgyalások előtt biztosítsák. Történetüket a sorozat harmadik kötete dolgozta fel, egészen ifj. Niamessny Mihály fiatalon bekövetkezett haláláig. A per idején az apa már Magyarországon harcolt a nemzet megmaradásáért, fejlődéséért. Könyvünk - az elődök élettörténetéből közölt részleteken túl - az ő beszédeit, hozzászólásait, újságcikkeit tartalmazza. Szinte nincs a korabeli magyar politikának olyan lényeges kérdése, amelyben meg ne szólalt volna, iránytűként jelölve ki a követendő utat. Írásaiból a ma közéleti szereplője is bőven meríthet indításokat, ötleteket, tanulságot. Munkásságából, a kötetben található személyes emlékeiből egy talpig becsületes, nagy tudású ember képe rajzolódik ki.

Borító tervezők:
Streicher András
Kiadó:
Helikon Kiadó
Kiadás éve:
2011
Nyomda:
Gyomai Kner Nyomda Zrt.
ISBN:
9789632273167
Kötés típusa:
fűzött műbőr
Terjedelem:
760
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...